Sari la conținut
Home » Aveți un câine introvertit? Iată cum să-l ajuți să fie mai încrezător

Aveți un câine introvertit? Iată cum să-l ajuți să fie mai încrezător

sursă foto: People.com

Unii câini rezervați preferă să privească viața de pe margine, în loc să fie parte din acțiune. O după-amiază în parcul pentru câini? Nu, mulțumesc. Să stea la o petrecere? Pas. Acești căței timizi sfidează stereotipul câinelui „tipic”, dar asta nu înseamnă că sunt anormali. Fie din cauza naturii, a educației sau a unei combinații de amândouă, unii câini se întâmplă să fie singuratici.

Cum se manifestă un câine timid?

„Câine timid” este un termen general care înglobează multe tipuri diferite de comportament canin. De exemplu: Un cățeluș care stă deoparte și nu se joacă în timpul orelor de socializare poate fi considerat timid. Un câine care se retrage într-un dormitor atunci când oaspeții îl vizitează ar putea fi considerat rezervat.

„Timid” poate include orice comportamente timide sau aparent „antisociale” care nu se încadrează în reacțiile pe care le așteptăm de obicei de la animalele noastre de companie. Acestea fiind spuse, câinii rezervați ar putea acționa retras doar în anumite scenarii, cum ar fi atunci când se simt copleșiți.

De ce sunt unii câini timizi sau introvertiți?

Majoritatea părinților de animale de companie adoptă un câine nou cu cele mai bune intenții, gata să facă tot posibilul pentru a-și ajuta noul lor cel mai bun prieten să se dezvolte într-un câine bine adaptat și încrezător. Dar este important să înțelegem că atât genetica, cât și experiențele de viață joacă un rol în modul în care se dezvoltă comportamentul unui câine.

Temperamentul unui câine este influențat de o combinație de factori diferiți, printre care se numără:
Trăsături moștenite sau învățate de la părinții lor; Cantitatea și calitatea socializării timpurii; Mediul în care trăiesc; Socializarea continuă pe măsură ce câinele se maturizează; Nivelul de exerciții zilnice; Ce mănâncă

Rasa joacă un rol?

Deși rasa unui câine nu este o garanție a comportamentului (există și labradori care urăsc să înoate), există unele rase care sunt cunoscute ca fiind mai rezervate decât altele. Câinii care au fost crescuți pentru a munci, cum ar fi câinii de pază a animalelor. Ciobănescul anatolian și unii câini de grup de lucru, cum ar fi Akitas, pot fi mai introvertiți decât alți câini.

Acestea fiind spuse, există întotdeauna excepții la comportamentele specifice rasei, așa că este posibil ca un Shar-Pei de obicei distant să fie drăgălaș sau ca un Golden Retriever de obicei sociabil să prefere timpul petrecut singur.

Cum arată un câine timid sau rezervat?

Câinii nervoși pot prezenta comportamente care variază de la închiderea în sine până la a fi aparent agresivi. Nivelul de reacție poate varia în funcție de intensitatea factorului declanșator. Acest lucru înseamnă că un câine timid s-ar putea încolăci dacă lucrul care îl sperie se află la distanță, apoi ar putea recurge la lătrat și mârâit pe măsură ce declanșatorul înfricoșător se apropie, în încercarea de a-l ține departe.

Comportamentele tipice ale câinilor timizi, nervoși sau speriați includ: Lașitate; Ascunderea; Evitarea contactului vizual; Poziția joasă; Coada încolăcită; Lingerea buzelor; Urechi turtite; Plâns; Tremurături; Lătratul în timp ce se dă înapoi; Energie scăzută.

Unele comportamente timide ale câinilor, cum ar fi evitarea contactului vizual și căscatul, pot fi greu de observat. Este important ca părinții animalelor de companie să își facă timp pentru a-și observa cățelul și să cunoască limbajul corporal al acestuia.

Cum să ajuți un câine introvertit

Vreți să vă ajutați cățelul timid să capete încredere? Următoarele sfaturi sunt pentru ambele capete ale lesei, astfel încât tu și câinele tău introvertit să puteți învăța să navigați prin lume cu mai puțin stres.

1. Verifică-te pe tine însuți

Este tentant să încerci să modelezi un comportament îndrăzneț pentru câinele tău timid, dar a fi gălăgios se poate întoarce împotriva ta. În schimb, atunci când câinele pare inconfortabil, vorbiți cu o voce blândă, mișcați-vă încet și observați limbajul corporal al câinelui pentru a înțelege cum se simte.
Amintiți-vă că și câinii noștri au zile bune și zile proaste, așa că fiți pregătit să vă modificați comportamentul după cum este necesar.

2. Fiți „avocatul” câinelui

Lăsați câinele să stabilească ritmul interacțiunilor cu ceilalți. Dacă știți că nu-i place să întâlnească oameni în timpul plimbărilor, interveniți înainte ca străinii bine intenționați să vină să vă salute. Nu este întotdeauna ușor să împiedici un salut, dar spunând ceva de genul: „Câinele meu se recuperează după o boală” sau „Suntem în antrenament”, poate face ca interacțiunea să fie mai puțin ciudată pentru introvertiții de la capătul uman al lesei.

3. Folosiți dresajul cu întărire pozitivă

Toți câinii beneficiază de antrenamentul cu întărire pozitivă, dar câinii rezervați au nevoie în special de creșterea încrederii care vine cu această metodologie susținută de știință.

Evitați să folosiți orice metode de dresaj care utilizează corecții verbale sau fizice dure, în special cele care implică instrumente precum colierele de sugrumare, electrice sau cu colier cu dinți. Dresajul ar trebui să fie întotdeauna o experiență distractivă și pozitivă pentru câinele dumneavoastră.

4. Jucați jocuri care să vă întărească încrederea

Antrenamentul prin joc este o modalitate furtivă de a-l ajuta pe câinele tău timid să se simtă mai puțin anxios – la urma urmei, este greu să fii îngrijorat atunci când te distrezi! Jocurile care apelează la instinctele naturale ale câinelui dumneavoastră, cum ar fi „găsește tratația” sau „găsește jucăria”, vă pot încuraja câinele să ignore potențialii factori de stres și să se concentreze pe distracție.

De exemplu, dacă animalul de companie începe să pară neliniștit din cauza a ceva în depărtare în timpul unei plimbări, puteți împrăștia o mână de dulciuri pe jos și le puteți încuraja să le adune pe toate, apoi să meargă într-o altă direcție. Sau, dacă este îngrijorat de zgomotele de construcție de afară, ascundeți o jucărie de pluș preferată și determinați-l să se concentreze să o găsească.

5. Începeți un program de desensibilizare și contra-condiționare

Când vine vorba de dresarea câinilor anxioși, nu există un instrument mai puternic decât desensibilizarea și contra-condiționarea. Această combinație ajută câinii să formeze o nouă asociere la factorii de stres, legându-i de ceva pozitiv.

De exemplu, dacă un câine este nervos în preajma bărbaților cu pălării, părinții animalelor de companie pot planifica o sesiune de dresaj cu un bărbat care poartă o pălărie la o distanță suficient de mare pentru a nu evoca o reacție de frică la câine.

Hrăniți cățelul cu o serie de dulciuri de mare valoare în timp ce câinele observă bărbatul de la distanță – acest lucru ajută câinele să înceapă să conecteze persoana înfricoșătoare cu bunătăți speciale. Apoi, apropiați-vă încet de om, în timp ce îi dați dulciuri și vă asigurați că limbajul corporal al câinelui este relaxat și încrezător.

Această dresură lentă și constantă schimbă răspunsul emoțional al câinelui la un factor de stres în timp și se mișcă într-un ritm care menține câinele rezervat într-o stare emoțională calmă.