Sari la conținut
Home » Fenomenul de imprinting la câini. Ce este și de ce ar trebui să te bucuri

Fenomenul de imprinting la câini. Ce este și de ce ar trebui să te bucuri

Beagle ieșit la plimbare cu familia lui cutzucutzu.com

Căutați semnele pe care câinele le-a imprimat asupra dumneavostră? Poate că ați auzit termenul „imprimat”, dar nu sunteți sigur ce înseamnă de fapt, atunci când vine vorba de relația cu animalul de companie

Imprimarea, care are loc la scurt timp după naștere (sau ecloziune), este de obicei asociată cu animalele precociale care pot vedea, auzi și se pot deplasa imediat în mediul lor. Aceste animale se nasc cu o dorință de a se atașa de cineva pe care îl pot urma și de la care pot învăța cât mai repede posibil.

În această perioadă, ele învață rapid despre identitatea lor și despre comportamentele pe care ar trebui să le imite pentru a supraviețui. În cele mai multe cazuri, un animal își va imprima amprenta pe mama sa. Dar unele animale își vor pune amprenta și pe oameni și chiar pe obiecte neînsuflețite!

Când este perioada de amprentare pentru câini?

Cele mai multe cercetări privind amprentarea se concentrează asupra păsărilor, cum ar fi rațele și gâștele, care găsesc un om și se atașează de el imediat după eclozare, urmându-l oriunde se duce. În acest sens, câinii nu își imprimă amprenta asupra părinților lor de companie, dar pot dezvolta atașamente foarte puternice.

Câinii nu caută imediat pe cineva de care să se atașeze încă de la naștere. De fapt, ei încep să își recunoască partenerii de creștere și mama abia când au aproximativ 4 săptămâni. Acestea fiind spuse, câinii formează adesea atașamente foarte puternice față de părinții lor de companie.

Între aproximativ 7 și 12 săptămâni de viață, câinii trec printr-o perioadă sensibilă critică în care pot forma un atașament puternic față de o anumită persoană, explică bioeticianul și autorul Dr. Jessica Pierce.

Unii oameni numesc acest atașament „imprinting”, dar acest tip de legătură nu este chiar același lucru. Câinele dumneavoastră poate să se simtă foarte atașat de dumneavoastră și să vă caute atenția în mod regulat. Dar, spre deosebire de imprintingul real, nu va avea o dorință de a vă imita comportamentul și de a învăța din el pentru a supraviețui.

7 moduri de a-ți da seama dacă animalul de companie și-a pus amprenta asupra ta

Dacă ați adoptat un câine de salvare după această perioadă cheie de socializare, nu trebuie să vă faceți griji. Câinii pot forma în continuare legături incredibil de puternice cu îngrijitorii lor umani până la vârsta adultă.

Bineînțeles, nu vă puteți întreba câinele care este persoana lui preferată. Chiar și așa, există o mulțime de moduri prin care vă puteți da seama că au format un atașament puternic. Iată șapte semne că animalul de companie și-a pus amprenta asupra ta – cu alte cuvinte, a format o legătură foarte puternică.

1. Îți oferă multă afecțiune

Câinele tău îți dă o mulțime de pupături umede? Poți lua asta ca pe un semn puternic că ești o persoană specială în lumea lor. Câinii sălbatici și lupii își ling și își îngrijesc adesea colegii de haită.

Experții cred că acest comportament, cunoscut sub numele de allogrooming, ajută la construirea unor legături puternice în cadrul haitei. Pe scurt, dacă câinele tău te linge, cel mai probabil te consideră parte din haită.

2. Mențin contactul vizual

Un câine care se uită cu dragoste în ochii tăi probabil că se simte foarte apropiat de tine. Cercetările sugerează că eliberează oxitocină, hormonul iubirii, atunci când se uită în ochii părinților lor de companie. Acesta este același hormon care îi ajută pe părinți și pe sugari să creeze legături după naștere.

3. Animalul de companie îți aduce cadouri

Câinele tău îți aduce jucăria lui preferată imediat ce intri pe ușă? Acest gest foarte dulce poate însemna o mulțime de lucruri, toate pozitive! Un câine care îți oferă jucăria lor poate însemna:

Au încredere în tine: Unii câini pot fi destul de posesivi cu jucăriile lor, așa că un cățeluș care se simte dispus să le împartă cu tine are încredere în tine cu cele mai prețioase lucruri ale sale.

Câinele dumneavoastră v-a ales ca partener de joacă perfect și vă aduce jucăria lor pentru a declanșa un moment de distracție plăcută. O mulțime de părinți de animale de companie nu găsesc nimic mai drăguț decât faptul că iubitul lor cățeluș le aduce o jucărie.

Dacă îi acordați câinelui multă atenție, cel mai probabil va continua să vă aducă jucăriile pentru a obține mai multă atenție. Un câine care vrea atenție din partea ta probabil că se simte foarte apropiat de tine, iar atunci când îi acorzi această atenție, nu faci decât să vă întărești legătura.

4. Își expun burt

Burta unui câine este unul dintre cele mai vulnerabile locuri de pe corpul lor, ceea ce înseamnă că pot fi destul de selectivi cu privire la cine ajunge să le vadă și să le atingă burta.

Dacă animalul de companie se rostogolește pe spate și își arată burta, mai ales în timp ce doarme, poți fi destul de sigur că are încredere în tine și se simte în siguranță în preajma ta. Dacă face acest lucru în timp ce este treaz, ar putea să ceară o frecție pe burtică, potrivit rover.com.

5. Dorm lângă tine

Câinele tău se ghemuiește și adoarme pe patul tău? Dacă da, s-ar putea să te vadă ca pe un membru al haitei lor și să aibă o încredere imensă în tine. Este posibil să vrea să te ajute să te protejeze de potențiale amenințări, dar știu, de asemenea, că îi vei ține în siguranță în timp ce ei se odihnesc.

6. Sunt fericiți și entuziasmați în preajma ta

Dacă patrupedul tău nu-și poate stăpâni entuziasmul atunci când intri pe ușă, poți lua asta ca pe un semn sigur că i-a lipsit compania ta. Alte semne de fericire includ: Datul din coadă; Sărituri pentru a te întâlni; Vă linge pe față.

7. Vă reflectă comportamentul

Câinele dumneavoastră cască atunci când dumneavoastră cascați? Dacă da, acesta ar putea fi un alt semn că câinele tău împărtășește o conexiune emoțională profundă cu tine.

Cascatul contagios este o formă de empatie care indică o legătură emoțională puternică între cățel și părintele animalului de companie.

Poate Imprinting-ul să devină anxietate de separare?

Oricât de mult v-ați dori să construiți o conexiune profundă cu câinele dumneavoastră, un atașament foarte puternic poate avea câteva potențiale dezavantaje.

Dacă devii singura și sigură figură de atașament a câinelui tău, spune Pierce, acesta poate deveni nefericit atunci când nu ești prin preajmă sau nu ai timp să îi acorzi atâta atenție cât își dorește. În unele cazuri, acest lucru poate duce la anxietate de separare sau la creșterea stresului pentru câinele dumneavoastră.

Multe dintre semnele prin care câinele tău a „imprimat” pe tine sau a format un atașament puternic se suprapun, de asemenea, cu semnele de nesiguranță și anxietate canină. „Un câine care îți urmărește fiecare mișcare poate fi destul de nesigur în legătură cu atașamentul său față de tine – sau, s-ar putea să îi placă foarte mult să fie cu tine”, explică Pierce.

Dacă animalul de companie pare anxios sau stresat și comportamentul său de căutare a atenției devine perturbator, este întotdeauna o idee bună să vorbiți cu medicul veterinar. Acesta vă poate oferi mai multe îndrumări cu privire la modul în care puteți gestiona acest comportament. Desigur, este posibil ca pur și simplu câinele dumneavoastră să vă iubească și să vrea să petreacă mult timp cu dumneavoastră – și îi puteți îndeplini dorința cu multă afecțiune, plimbări și timp de joacă.