Stiati ca

Cimpanzeii pot flirta iar bebelușii și gorilele au ceva în comun!

Oamenii împărtășesc elemente ale unui limbaj comun cu alte maimuțe, înțelegând multe gesturi pe care cimpanzeii sălbatici și bonobo le folosesc pentru a comunica.

Este concluzia unui studiu bazat pe înregistrări video în care voluntarii au tradus gesturile maimuțelor. Cercetarea a fost realizată de porfesorii de  la Universitatea St Andrews.

Studiul sugerează că ultimul strămoș comun pe care îl avem cu cimpanzeii a folosit gesturi similare și că acestea ar fi putut fi un „punct de plecare” pentru limbajul nostru. Descoperirile sunt publicate în revista științifică PLOS Biology.

Comunicarea prin gesturi este întâlnită la alte specii de maimuțe mari și la bebeluși 

Cercetătorul principal, Dr. Kirsty Graham de la Universitatea St Andrews, a explicat că acest mod de comunicare bazat pe gesturi este împărtășit și de alte specii de maimuțe mari, inclusiv gorile și urangutani. „Și bebelușii umani folosesc unele dintre aceste gesturi”, a declarat ea pentru BBC News.

„Așadar, aveam deja o suspiciune că aceasta este o abilitate gestuală comună care ar fi putut fi prezentă la ultimul nostru strămoș comun. Suntem destul de încrezători acum că strămoșii noștri ar fi început prin a gesticula și că acest lucru a fost cooptat în limbajul nostru”.

Studiul a făcut parte dintr-o misiune științifică în curs de desfășurare pentru a înțelege această poveste a originii limbajului prin studierea atentă a comunicării la cei mai apropiați verișori ai noștri maimuțe. Această echipă de cercetători a petrecut mulți ani observând cimpanzeii sălbatici.

Gesturile maimuțelor

Aceștia au descoperit anterior că marile maimuțe folosesc un întreg „lexicon” de peste 80 de gesturi, fiecare dintre acestea transmițând un mesaj unui alt membru al grupului lor. Mesaje precum „îngrijește-mă” sunt comunicate printr-o mișcare lungă de zgâriere; o lovitură a gurii înseamnă „dă-mi mâncarea aia”, iar ruperea unor fâșii dintr-o frunză cu dinții este un gest de flirt al cimpanzeilor.

Oamenii de știință au folosit experimente de redare video, deoarece această abordare a fost folosită în mod tradițional pentru a testa înțelegerea limbajului la primatele neumane. În acest studiu, ei au răsturnat abordarea pentru a evalua abilitățile oamenilor de a înțelege gesturile celor mai apropiate rude în viață ale maimuțelor.

Această echipă de cercetători a petrecut mulți ani observând cimpanzeii sălbatici. Aceștia au descoperit anterior că maimuțele mari folosesc un întreg „lexicon” de peste 80 de gesturi, fiecare dintre acestea transmițând un mesaj unui alt membru al grupului lor.

Mesaje precum „îngrijește-mă” sunt comunicate printr-o mișcare lungă de zgâriere; o lovitură a gurii înseamnă „dă-mi mâncarea aia”, iar ruperea unor fâșii dintr-o frunză cu dinții este un gest de flirt al cimpanzeilor.

Limbajul cimpanzeilor sălbatici tradus

Participanții au avut performanțe semnificativ mai bune decât cele așteptate prin hazard, interpretând corect semnificația gesturilor cimpanzeilor și urangutanilor în peste 50% din cazuri.

„Am fost foarte surprinși de rezultate”, a declarat Dr. Catherine Hobaiter de la Universitatea St Andrews. „Se pare că toți putem face acest lucru aproape instinctiv, ceea ce este atât fascinant din perspectiva evoluției comunicării, cât și foarte enervant ca om de știință care a petrecut ani de zile antrenându-se cum să facă acest lucru”, a glumit ea.

Gesturile pe care oamenii le pot înțelege în mod înnăscut pot face parte din ceea ce Dr. Graham a descris ca fiind „un vocabular de gesturi vechi din punct de vedere evolutiv, împărtășit de toate speciile de maimuțe mari, inclusiv de noi”, potrivit bbc.com.

Recent Posts

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici. Se spune că pisicile sunt mai puțin…

o zi ago

Pisica ta urinează pe hainele din casă. Cauzele și remediile

De ce pisica ta urinează pe hainele din casă. Mirosul urinei de pisică este foarte…

2 zile ago

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini. Unele rase de câini pot fi foarte…

2 zile ago

Ți-ai pierdut pisica, uite ce trebuie să faci

Ți-ai pierdut pisica, uite ce trebuie să faci! Acestea sunt câteva sfaturi adunate de la…

2 zile ago

Devotamentul câinilor. Un câine nu vrea să-și lase stăpânul la spital fără să fie și el alături de acesta

Devotamentul câinilor. Un câine nu vrea să-și lase stăpânul la spital fără să fie și…

2 zile ago

Cât de des pot fi spălate pisicile

Cât de des pot fi spălate pisicile în condițiile în care se știe că pisicilor nu…

2 zile ago

Parteneri