Sari la conținut
Home » S-a demonstrat științific, animalele sunt capabile să înțeleagă umorul! Pare de necrezut, citiți și vă minunați

S-a demonstrat științific, animalele sunt capabile să înțeleagă umorul! Pare de necrezut, citiți și vă minunați

veterinar-oradea.ro

După cum știe orice proprietar de animale de companie, se dezvoltă o legătură emoțională distinctă cu animalul de companie ales.

Stai de vorbă cu câinele, te cerți cu hamsterul și îi spui papagalului tău secrete pe care nu le-ai spune nimănui altcuiva. Și, în timp ce o parte din tine bănuiește că întregul efort ar putea fi complet inutil, o altă parte din tine speră în secret că, într-un fel, animalul companie iubit înțelege.

Animalele de companie percep umorul

Dar ce și cât de mult înțeleg animalele? De exemplu, știm că un animal este capabil să simtă plăcere, dar simte oare umorul? Poate înțelege animalul tău blănos și iubăreț o glumă sau poate înăbuși un hohot de râs atunci când scapi un obiect greu pe degetul tău de la picior? Câinii, pisicile sau orice alt animal râd în același mod în care râdem noi?

sursă foto: a1.ro
sursă foto: a1.ro

De ce râdem noi?

Motivele pentru care ființele umane au dezvoltat râsul sunt un fel de mister. Fiecare om de pe planetă, indiferent de limba pe care o vorbește, râde și toți o facem în mod inconștient. Pur și simplu izvorăște din adâncul sufletului nostru și nu ne putem abține. Este contagios, social și este ceva ce dezvoltăm înainte de a putea vorbi. 

Se crede că există pentru a oferi un element de legătură între indivizi, în timp ce o altă teorie afirmă că a apărut inițial ca un sunet de avertizare pentru a evidenția ceea ce este incongruent, cum ar fi apariția bruscă a unui tigru cu dinți de sabie. Așadar, deși nu știm de ce o facem, știm că o facem. Dar oare animalele chicotesc și, dacă nu, de ce nu?

Cimpanzeii pot glumi

Având în vedere că sunt cele mai apropiate rude ale noastre, cimpanzeii, gorilele, bonobii și urangutanii își exprimă bucuria în timpul jocurilor de urmărire sau atunci când sunt gâdilați. Aceste sunete se aseamănă în mare parte cu gâfâitul, dar este interesant faptul că maimuțele care sunt mai apropiate de noi, cum ar fi cimpanzeii, prezintă vocalize mai ușor de identificat cu râsul uman decât o specie mai îndepărtată, cum ar fi urangutanii, ale căror zgomote vesele seamănă cel mai puțin cu ale noastre. 

cancan.ro
cancan.ro

Faptul că aceste sunete sunt emise în timpul unor stimuli, cum ar fi gâdilatul, sugerează că râsul a evoluat înaintea oricărui tip de vorbire. S-a raportat că Koko, faimoasa gorilă care folosea limbajul semnelor, a legat odată șireturile de pantofi ale îngrijitorului ei și apoi a făcut semnul „urmărește-mă”, arătând, potențial, capacitatea de a face glume.

Ciorile care cântă

Dar cum rămâne cu o ramură complet diferită a lumii animalelor, cum ar fi păsările? Cu siguranță, câțiva imitatori inteligenți ai păsărilor, cum ar fi păsările mynah și cacadu, au fost văzuți imitând râsul, iar unii papagali sunt cunoscuți chiar și pentru a necăji alte animale, existând relatări despre o pasăre care fluiera și deruta câinele familiei, doar pentru a se distra. 

Se știe că ciorile și corbii folosesc instrumente pentru a localiza hrana și chiar pentru a trage de coada prădătorilor. S-a crezut că acest lucru era doar pentru a le distrage atenția în timp ce fură mâncare, dar acum a fost observat când nu există mâncare, ceea ce sugerează că pasărea a făcut-o doar pentru distracție. Așadar, este posibil ca unele păsări să aibă simțul umorului și chiar să râdă, dar nu am reușit încă să îl identificăm.

Se știe că și alte creaturi râd, cum ar fi șobolanii, care „ciripesc” atunci când sunt gâdilați în zone sensibile precum ceafa. Delfinii par să emită sunete de bucurie în timp ce se joacă, pentru a sugera că acest comportament nu este amenințător pentru cei din jur, în timp ce elefanții trâmbițează frecvent în timp ce sunt implicați în activități de joacă. Dar este practic imposibil de dovedit dacă acest comportament este comparabil cu râsul unui om sau este doar un zgomot pe care animalul îi place să îl facă în anumite situații.

Câinii au dezvoltat un fel de râs care seamănă cu un gâfâit forțat

Ce zici de animalele de companie din casele noastre? Sunt ele capabile să râdă de noi? Există dovezi care sugerează că, atunci când se distrează, câinii au dezvoltat un fel de râs care seamănă cu un gâfâit forțat, diferit ca textură sonoră de gâfâitul obișnuit folosit pentru a controla temperatura. 

Pe de altă parte, s-a crezut că pisicile au evoluat pentru a nu manifesta nicio emoție ca factor de supraviețuire în sălbăticie. În mod evident, toarcerea poate indica faptul că o pisică este mulțumită, dar toarcerea și mieunatul pot fi folosite și pentru a indica o serie de alte lucruri. 

De asemenea, pisicile par să se bucure de o varietate de comportamente răutăcioase, dar aceasta ar putea fi doar o încercare de a atrage atenția, mai degrabă decât de a-și arăta latura umoristică. Așadar, în ceea ce privește știința, se pare că pisicile sunt incapabile să râdă și vă puteți consola știind că pisica dumneavoastră nu râde de dumneavoastră. Deși, dacă ar dobândi vreodată abilitatea de a face acest lucru, bănuim că ar face-o.