Mana omului pare sofisticata, dar ar fi mai putin ”evoluata” decat la maimutele antropoide – cel putin asa arata un studiu realizat de cercetatorii din Statele Unite si Spania care au descoperit ca mana umana ar fi mai primitiva decat a celei mai apropiate rude din regnul animal: cimpanzeul, relatează 7sur7.be, preluat de Agerpres.

mana 1

Ei sustin ca mana omului ar fi mai apropiata de cea a ultimului stramos comun al homo sapiens (omul modern) si maimutelor, care a trait acum cateva milioane de ani. ”Cercetarile arata ca structura mainii omului modern este prin natura ei in mare parte primitiva si nu rezultatul selectiilor naturale”. Ea i-a permis totusi sa isi fabrice unelte din piatra, scrie revista Nature Communications, in care a aparut studiul mentionat.

Mainile cimpanzeilor si ale urangutanilor au evoluat mai mult decat cele umane. Degetele acestor maimute s-au alungit fata de degetul opozabil pentru a se putea balansa de pe o ramura pe alta, in timp ce mana omului are degetul mare mai lung pentru a apuca lucruri impreuna cu celelalte degete si a munci manual.

Cea mai raspandita ipoteza in prezent este ca ultimul stramos comun al omului si al marilor maimute era un animal cu maini asemanatoare celor ale actualilor cimpanzei. Insa cercetarile efectuate de echipa lui Sergio Almecija de la Centrul de paleobiologie umana al Universitatii ”George-Washington” pun sub semnul intrebarii aceasta idee. Analize si masuratori precise ale mainilor oamenilor moderni, maimutelor si fosilelor arata ca mana omului a suferit ”o schimbare destul de mica” fata de cea a ultimului stramos comun cu marile maimute.

Cand hominizii (familia omului modern, diferita de cea a marilor maimute) au inceput sa produca unelte de piatra in mod sistematic, probabil acum 3,3 milioane de ani, mainile lor erau – in ceea ce priveste proportiile globale – aproape ca ale noastre astazi”, spune Almecija.

O alta idee demna de retinut este ca, daca mainile umane sunt in mare parte primitive, schimbarile pertinente care au favorizat dezvoltarea culturii uneltelor de piatra au fost probabil de natura neurologica”, adauga el. Creierul si nu forma mainii a permis dezvoltarea culturii uneltelor, sugereaza cercetatorul, mentionat de 7sur7.be.