Sari la conținut
Home » Animalul care gândește chiar dacă nu are creier

Animalul care gândește chiar dacă nu are creier

Animalul care gândește chiar dacă nu are creier

Animalul care gândește chiar dacă nu are creier. Cercetătorii au recent dezvăluit un fenomen fascinant legat de o specie de meduze care poate să învețe, cu toate că aceste creaturi nu sunt dotate cu un creier în sensul clasic. Această specie, denumită meduza cutie, este purtătoare a unuia dintre cele mai letale veninuri din lume.

În lumea întreagă, există aproximativ 2.000 de specii cunoscute de meduze, variind în dimensiuni de la meduze minuscule, cu aproape un milimetru, până la specii uriașe precum meduza cu coamă de leu, care poate atinge lungimi de peste 36 de metri.

Animalul care gândește chiar dacă nu are creier

Aceste creaturi marine pot avea veninuri cu efecte variate, de la inofensive la extrem de periculoase. Au potențialul de a ucide o persoană în doar 15 minute.

O caracteristică interesantă a meduzelor este că ele nu depind în mod direct de toate părțile corpului lor pentru supraviețuire. Chiar și atunci când o meduză ajunge pe plajă și se usucă, unele părți ale corpului său, pot rămâne active.

O echipă de cercetători marini a adus la lumină o descoperire uimitoare: o specie de meduză cutie are capacitatea de a învăța. Chiar dacă nu dispune de un creier.

Ei au creat obstacole pentru meduze, folosind dungi pentru a simula rădăcinile de mangrove cu care aceste meduze interacționează în mediul lor subacvatic real.

Cercetătorii au plasat meduzele în containere cu dungi albe

Cercetătorii au plasat meduzele în containere cu dungi albe și negre pentru a reprezenta rădăcinile și apa din habitatul lor natural. În condiții de lumină optimă, meduzele nu s-au ciocnit de aceste obstacole, deoarece le puteau vedea clar.

Când cercetătorii au redus contrastul vizual. Numărul coliziunilor a crescut. Cu timpul, meduzele au învățat să evite aceste obstacole, întrucât au înțeles că trebuie să combată stimuli mecanici.

Adică senzația de a se lovi de obstacole, cu stimuli vizuali. Acest comportament de învățare sugerează că meduzele pot forma conexiuni. Se pot adapta comportamentul lor fără a avea un creier în sens tradițional. Este un exemplu uimitor de adaptare și învățare în lumea fascinantă a animalelor marine, potrivit playtech.ro.