Sari la conținut
Home » Strămoși ai pisicilor domestice: rămășitele lor au fost găsite în Polonia. Ce spun cercetătorii despre evoluția acestora de-a lungul timpului

Strămoși ai pisicilor domestice: rămășitele lor au fost găsite în Polonia. Ce spun cercetătorii despre evoluția acestora de-a lungul timpului

Rămășițele unor strămoși ai pisicilor domestice au fost găsite în Polonia, în peșteri poloneze, ele aparținând unei pisici sălbatice din Orientul Apropiat, vechi de 7.000 de ani, fapt care adaugă un element nou la povestea evoluției pisicii.

Atunci când agricultorii neolitici timpurii au plecat din Semiluna Fertilă, în urmă cu aproximativ 7.000 de ani, au adus cu ei animalele proaspăt domesticite, cum ar fi caprele, oile, vitele și câinii. Dar probabil că nu și-au dat seama că s-a strecurat și un călător șiret, pisica sălbatică din Orientul Apropiat.

Pisicile sălbatice s-au instalat imediat în zona Poloniei, în urmă cu 6.000 de ani

Atunci când migranții au ajuns în Polonia, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, și au început să transforme pădurile în pășuni întinse și câmpuri agricole, rozătoarele și pisicile sălbatice, un strămoș al pisicii noastre domestice, s-au instalat imediat.

Aceasta este concluzia unui nou studiu, care a descoperit primele rămășițe scheletice cunoscute ale pisicilor sălbatice din Orientul Apropiat în patru peșteri poloneze din apropierea primelor așezări agricole.

„A fost atât de neașteptat”, spune conducătoarea studiului, Magdalena Krajcarz, arheozoolog la Universitatea Nicolaus Copernicus din Torun, Polonia. Una dintre descoperirile notabile a fost un humerus de pisică, un os al unui picior, încorporat într-un strat de sedimente cu vase ceramice.

Nu se știe dacă pisica a avut de fapt o interacțiune cu vreo persoană, spune Krajcarz, întrucât popoarele neolitice vizitau ocazional peșterile, iar un prădător a dus probabil osul într-una dintre ele.

Dar prezența felinei sugerează că aceasta se simțea confortabil să trăiască alături, dacă nu chiar cu oamenii, un pas important pe drumul spre a deveni complet domesticită, spune Krajcarz.

Pisicile moderne sunt descendenți ai pisicii sălbatice din Orientul Apropiat

Toate pisicile domestice moderne sunt descendenți ai pisicii sălbatice din Orientul Apropiat, care a fost domesticită pentru prima dată în Orientul Apropiat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Acum, descoperirea pisicii sălbatice din Orientul Apropiat în Europa ar putea adăuga noi detalii acestei povești, noi detalii despre acești strămoși ai pisicilor domestice, potrivit articolului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

De exemplu, oamenii de știință au descoperit în aceleași peșteri și oasele a patru pisici sălbatice europene, o rudă nativă a pisicii sălbatice din Orientul Apropiat.

Acest lucru înseamnă că pisicile sălbatice din Orientul Apropiat trebuie să fi întâlnit o rudă mai îndepărtată atunci când au ajuns în noul lor cămin (cele două specii au avut un ultim strămoș comun în urmă cu aproximativ 200.000 de ani).

Acest lucru aduce multe întrebări interesante, spune Krajcarz, cum ar fi dacă cele două feline au concurat una cu cealaltă pentru pradă sau chiar s-au hibridat. Dacă ar fi așa, ar putea însemna că pisicile noastre de companie au un trecut evolutiv mai complex decât ne-am imaginat.

Oamenii de știință s-au folosit de indiciile prezente în oase pentru a afla mai multe informații

Pentru a afla mai multe despre relația dintre cele două pisici, oamenii de știință au investigat ce mâncau amândouă, analizând izotopii – sau diferitele forme chimice ale azotului din oasele pisicilor.

Alte studii au arătat că popoarele neolitice foloseau gunoiul de grajd pentru a-și fertiliza culturile; acest lucru a fost indicat de un semnal ridicat de azot în oasele lor, precum și în oasele câinilor și ale animalelor lor.

Pisicile sălbatice din Orientul Apropiat, însă, aveau o concentrație mai mică de azot în oase, semn că aceste „pisici aveau o relație destul de relaxată cu oamenii” și cu siguranță nu depindeau de ei pentru hrană, a declarat prin e-mail Claudio Ottoni, paleogenetician la Universitatea Sapienza din Roma.

În schimb, pisicile mâncau probabil rozătoare care trăiau pe câmpurile fermierilor, inclusiv șoareci de casă din Orientul Apropiat, precum și specii locale native, cum ar fi șoarecii de câmp și șoarecii de pădure.

O analiză a oaselor pisicilor sălbatice europene a dezvăluit un model similar, ceea ce înseamnă că și ele au profitat de prada din câmpurile și hambarele fermierilor.

Pisicile sălbatice europene și-au schimbat dieta

Dar analiza a arătat, de asemenea, că pisicile sălbatice europene și-au schimbat dieta, trecând de la micile creaturi din pădure pe care le mâncau anterior la păsările sălbatice migratoare (cum ar fi moriștile), care probabil au fost atrase de noile câmpuri agricole libere.

O analiză a oaselor pisicilor sălbatice europene a dezvăluit un model similar, ceea ce înseamnă că și ele au profitat de prada din câmpurile și hambarele fermierilor.

Dar analiza a arătat, de asemenea, că pisicile sălbatice europene și-au schimbat dieta, trecând de la micile creaturi din pădure pe care le mâncau anterior la păsările sălbatice migratoare (cum ar fi cele din familia Turdidae), care probabil au fost atrase de noile câmpuri agricole libere.

„Așadar, cele două pisici sălbatice nu au intrat în competiție directă”, spune Krajcarz. „Puteau să coexiste” în acest nou habitat și foarte probabil s-au hibridizat.

Studiile viitoare ar putea oferi noi dezvăluiri despre hibridizarea pisicilor

Studiile genetice viitoare ar putea dezvălui amploarea hibridizării lor și, de asemenea, dacă adăugarea genelor acestei pisici sălbatice europene a afectat modul în care pisica sălbatică din Orientul Apropiat a evoluat în pisica de casă.

De exemplu, este posibil ca genele europene să fi împiedicat pisicile din Orientul Apropiat din această parte a Europei să devină complet domestice pentru o perioadă mai lungă de timp.

Acest lucru ar avea sens, deoarece oasele pisicilor domestice actuale nu apar în Polonia până în anul 200 d.Hr. Astăzi, pisicile domestice și pisicile sălbatice europene încă se mai hibridizează, ceea ce reprezintă o amenințare pentru sănătatea genetică a speciilor sălbatice.

Ottoni, care nu a fost implicat în cercetare, a lăudat studiul pentru că a analizat dietele pisicilor antice. „Reprezintă un progres semnificativ” în cunoștințele noastre despre evoluția pisicilor domestice, spune el.

Erau animale comensale, animale care exploatează resursele altora – cum ar fi hrana depozitată sau gunoiul, în timp ce fac tot posibilul pentru a evita o relație mai apropiată. „Se crede că lupii și porcii au pornit pe calea domesticirii într-un mod similar”, spune Krajcarz.

Probabil că oamenii au tolerat carnivorele blănoase și este posibil să fi apreciat rolul lor de a ține sub control populația de rozătoare, permițându-le în cele din urmă să intre în casele lor.

 Cel mai vechi mormânt de pisică s-a găsit în Cipru

Cel mai vechi mormânt de pisică domestică cunoscut (datează de 9.500 de ani) a fost descoperit în 2004 pe insula Cipru, la aproximativ 43 de mile sud de Turcia continentală.

Alături de pisica în vârstă de opt luni se aflau artefacte decorative, inclusiv scoici și pietre lustruite, precum și rămășițele unei persoane în vârstă de 30 de ani (al cărei sex nu este cunoscut), poate, proprietarul pisicii.

Deoarece în Cipru nu există pisici sălbatice indigene, unii oameni de știință cred că marinarii au adus felinele pe insulă în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Există încă multe întrebări legate de schimbările genetice și de stilul de viață care au transformat pisicile sălbatice în pisici domestice. De exemplu: S-au împrăștiat în jurul planetei pe nave oceanice, maritime sau au călătorit încet pe jos de la o așezare la alta?

Krajcarz speră că viitoarele analize genetice vor dezvălui într-o zi traseul complet al pisicii sălbatice de la deșert la câmpurile agricole și până la căldura căminelor și inimilor noastre.