Sari la conținut
Home » Alopecia la pisici. Afecțiunea care îți lasă felina fără blană

Alopecia la pisici. Afecțiunea care îți lasă felina fără blană

Un exmplar din rasa American Bobtail

Pierderea părului de către o pisică numită și alopecia la pisici. Poate fi completă sau parțială și se întâmplă la feline dintr-o varietate de motive, dintre care cel mai frecvent sunt alergiile cutanate, spun experții.

Dr. Fiona Bateman, profesor asistent de dermatologie la University of Georgia’s Veterinary Teaching Hospital, vede în mod regulat căderea părului la pisici la clinica sa. Așadar, este alopecia la pisici vreodată „normală”?

sursă foto: PetVet

Alopecia: cum este definită

Unele pisici au alopecia ereditară. De exemplu, pisicile Sphynx se nasc fără păr și nu le crește niciodată. Un alt tip de cădere normală a părului este alopecia pinală. Căderea părului pe partea exterioară a pavilionului urechii. Este comună la pisicile siameze, care, de obicei, se rezolvă de la sine.

Multe pisici adulte se confruntă, de asemenea, cu alopecia preauriculară. Adică subțierea blănii pe banda de piele dintre urechi și ochi, care este considerată normală la pisici, spune Dr. Hayworth.

Cât de periculoasă este alopecia

Ce se întâmplă cu alopecia dobândită la pisici? Restul populației de pisici, care se naște cu blană normală, suferă de alopecie dobândită. Este un simptom al unei boli sau afecțiuni, și nu o boală în sine. Medicul veterinar va diagnostica afecțiunea de bază, spune Dr. Bateman.

Vestea bună pentru părinții pisicilor este că această pierdere de păr nu indică, de obicei, o boală gravă. Părul poate crește la loc, spune Dr. Bateman.Dr. Hayworth, de la Animal Hospital din suburbiile din Pittsburgh. Acesta explică modul în care o pisică care pierde păr poate fi tratată și inversată depinde de cauza de bază.

„În general, dacă putem inversa cauza, atunci putem face ca părul să crească la loc. Acest lucru este valabil mai ales în cazul îngrijirii excesive legate de alergii. Așadar, dacă observați căderea părului la pisica dumneavoastră, merită cu siguranță o vizită la medic.”, a adaugat Dr. Hayworth.

Alergii – în special la purici – și mâncărimi și exces de toaletare

Acestea sunt șase dintre cele mai frecvente afecțiuni care stau la baza pierderii părului de către o pisică. Rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă, deoarece alopecia la pisici este o afecțiune vastă, cu mulți factori potențiali.

1. Purici

Puricii pot mușca și irita orice pisică. Însă, unele pisici au o hipersensibilitate la antigenii din saliva puricilor. Aceste pisici alergice se scapă îngrozitor de tare dacă au purici. Multe dintre ele se vor toaleta în exces pentru a se scărpina de mâncărime.

Părul nu cade pur și simplu, ci pisicile chiar îl ling atât de mult încât își smulg părul. „Nu este vorba că părul nu poate crește. Aceste pisici îl ling mai repede decât poate fi înlocuit. Aproximativ 90 la sută dintre aceste pisici pe care le vedem în clinica noastră se îngrijesc excesiv. Este mult mai puțin probabil ca părul să cadă și să nu crească din nou.Uneori, o pisică se poate angaja în toaletarea compulsivă din cauza durerii neuropatice din cauza leziunilor nervoase din piele” mai spune Dr. Bateman.

În cazuri rare, o pisică poate să se îngrijească prea mult și să piardă părul din motive psihogenetice, cum ar fi anxietatea după un eveniment stresant. Dar, este mai probabil ca pisicile care își ling părul să se scarpine din cauza unei alergii la purici, spune Dr. Bateman.

Mania, scabia și păduchii pot, de asemenea, să provoace mâncărimi pe pielea pisicii. Ceea ce duce la aceeași îngrijire excesivă și la pierderea părului de către pisică. Acarienii, alergiile alimentare și alergiile de mediu pot provoca, de asemenea, mâncărimi și o îngrijire excesivă.

2. Durere

Uneori, o pisică va linge prea mult o zonă a corpului său nu pentru că o mănâncă, ci pentru că țesutul de sub piele o doare, spune Dr. Bateman. O pisică cu artrită, de exemplu, poate linge constant articulația dureroasă pentru că este dureroasă, iar lingerea ajută la ameliorarea disconfortului. Problema este că pisica linge și părul.

3.Infecții

Aceasta nu este o cauză la fel de frecventă a pierderii părului de către o pisică precum alergiile, dar se întâmplă. Pisicile cu afecțiuni infecțioase, cum ar fi stafilococi și infecțiile fungice sau cu tegument, pot pierde păr în zonele afectate, spun Dr. Hayworth și Dr. Bateman.

4.Tulburări endocrine

O pisică care își pierde părul poate avea hipertiroidism. O tiroidă hiperactivă, care provoacă pierderea în greutate și alte simptome. În afara tiroidei, dacă pisicile au un dezechilibru hormonal și un nivel crescut de steroizi în organism, foliculii de păr pot muri.

Și cu niveluri anormale de hormoni, este posibil ca părul nou să nu mai crească la loc. De exemplu, boala Cushing, o tulburare metabolică care produce prea mult cortizol, poate provoca alopecie la pisici.

5. Cancerul și efectele secundare ale medicamentelor

Prednisonul transdermic cauzează alopecie și încovoierea pavilionului urechii. De obicei, spune Dr. Hayworth, oprirea medicației va inversa această afecțiune. Din fericire, cancerul este rareori motivul pentru care o pisică își pierde părul; este mult mai probabil ca pierderea părului pisicii dumneavoastră să nu fie nimic grav.

Dar neoplazia – un termen pentru creșterile anormale cauzate de diviziunea necontrolată a celulelor – poate provoca căderea părului la pisici. O altă afecțiune gravă care apare secundar cancerului este alopecia paraneoplazică, care este pierderea părului asociată cu mâncărimi și piele umedă, spune Dr. Hayworth. Cu toate acestea, aceste cauze grave sunt rare.

Nu intrați în panică din cauza unei pisici care pierde păr – duceți pisica la medicul veterinar pentru o examinare.”Sunt șanse să nu fie ceva grav”, spune Dr. Bateman. „Dar nu știi asta doar uitându-te la pisică, motiv pentru care este important să o faci să fie verificată.”