Sari la conținut
Home » Obiceiuri bizare ale pisicilor. Comportamentul la masă

Obiceiuri bizare ale pisicilor. Comportamentul la masă

Pisica se pregătește să mănânce; foto: rover.com

Cine a conviețuit vreodată cu o pisică știe că felinele sunt foarte pretențioase în ceea ce privește ceea ce mănâncă. Dar care este impulsul din spatele acestor obiceiuri alimentare neobișnuite? Comportamentul alimentar la pisici este combinația dintre componentele moștenite și cele învățate. ”

Nu este vorba doar despre ceea ce este natural pentru pisică să facă cu mâncarea. Ci și despre modul în care pisica respectivă a fost educată să reacționeze la momentul hrănirii”, explică medicul veterinar Sarah Gorman.

Pisica mănâncă plastic
Felina consumă plastic

Dr. Ryane E. Englar, profesor asistent la Universitatea de Stat din Kansas  este de acord. Acesta adaugă că aceste obiceiuri ar putea cuprinde și gusturile personale. Ca și la oameni, diferă de la o pisică la alta. „Există cu siguranță pisici care sunt foarte preferențiale în alegerile lor de arome”, spune ea. „Poate că mănâncă numai pui, sau numai creveți, sau numai macrou”.

Ce constituie un obicei alimentar neobișnuit la pisici?

În primul rând, Gorman spune că proprietarii de animale de companie trebuie să înțeleagă ce presupune un comportament alimentar „normal”. „Dacă ne uităm la populațiile sălbatice de pisici, știm că acestea sunt vânători solitari și, prin design, mâncători solitari”, explică ea.

„Deși își vor împărți mâncarea și, de obicei, o fac cu puii sau cu alte pisici, ele preferă să mănânce singure. Pisicile sunt, de asemenea, carnivore obligatorii, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânce carne pentru a trăi.” De asemenea, Gorman notează că pisicile din sălbăticie mănâncă hrana imediat după ce o prind.

În plus, deoarece obiceiurile alimentare ale pisicilor sunt rezultatul unei combinații de comportamente naturale și învățate, Englar explică faptul că expunerea joacă un rol important în ceea ce vor mânca sau nu pisicile la vârsta adultă.

Ciudățeniile comune ale hranei pentru pisici

„Experții spun că o mare parte din ceea ce determină obiceiurile alimentare ale unei pisici implică ceea ce au văzut mamele lor.  Face același lucru și mănâncă ceea ce au mâncat când erau copii. În medicina veterinară se face un mare efort pentru a expune pisicuțele la toate tipurile diferite de alimente, texturi, conserve, umede, uscate, semiumede. În așa fel încât să știe când sunt mici că hrana poate lua multe forme”, spune ea.

pisica bengal
pisica bengal; sursă foto: lovetoknowpets.com

„Deci, dacă o pisică a mâncat doar mâncare la conservă când era bebeluș, apoi o treceți la mâncare uscată când este adultă, există o mare probabilitate ca acea pisică să se holbeze la ea. Ea va spune: ‘Nu știu ce este asta. E carton”.

Există o multitudine de ciudățenii alimentare care pot afecta obiceiurile alimentare ale prietenilor tăi felini. Unele pisici își înfulecă mâncarea. Altele se joacă cu mâncarea pentru pisici înainte de a o mânca. Iar alte pisici pot prefera să ronțăie atunci când sunt complet singure.

Înfulecarea

Unele comportamente, cum ar fi îmbuibarea la masă, ar putea avea mai mulți factori care contribuie la aceasta. În primul rând, cum își hrănesc proprietarii animalele de companie? „Le dați doar una sau două mese mari pe zi? Hrănești pisica cu conserve calde, astfel încât să vrea să termine totul atunci când temperatura este preferabilă”, întreabă Gorman.

Prezența altor animale de companie poate încuraja o pisică să mănânce cât mai mult și cât mai repede posibil. „Alte animale de companie din zonă pot crea un stres competitiv. Așa că o pisică poate dori să se grăbească și să mănânce toată mâncarea înainte ca celelalte animale de companie să aibă ocazia să o fure.”

sursă foto:nootspet
pisica savurează un pește; sursă foto:nootspet

Dacă pisica este o gurmandă, Gorman recomandă să investiți fie într-un alimentator automat care distribuie doar puțină mâncare de câteva ori pe zi. Sau în jucării care permit pisicilor să imite comportamentul de vânătoare pe care l-ar afișa în sălbăticie. Bolurile de activitate care încurajează comportamentul de căutare a hranei pot încetini rapiditatea cu care pisica dvs. consumă masa.

Joacă-te cu mâncarea lor

Dacă pisica își aruncă crochetele din castron și le aruncă în cealaltă parte a camerei înainte de a mânca, Fluffy își angajează probabil instinctele de prădător. „În sălbăticie, o mare parte din viața unei pisici, până la 12 ore pe zi, este petrecută la vânătoare.

Așa că joaca cu mâncarea lor este un mod de a se implica în mediul lor”, spune Englar. „Așadar, a vedea pisicile jucându-se cu mâncarea lor este de fapt un lucru bun. Le menține active și le împiedică să se îngrașe și să devină leneșe.”

sursă foto: FELIWAY BLOG
pisica pe pian; sursă foto: FELIWAY BLOG

După cum spune Gorman, pisicile preferă adesea să mănânce singure. Cu toate acestea, unele pisicuțe duc acest lucru la extrem și vor mânca doar dacă sunt singure și dacă mediul este lipsit de distracții. „Deși pisicile sunt prădători, ele nu se află în vârful lanțului trofic. Ele au mereu în minte faptul că ar putea fi jumulite de un alt prădător mai mare”, notează Englar.

”Trofeele lăsate alandala”

„Această conștientizare poate determina pisicile să mănânce în liniște, să mănânce singure, să mănânce acolo unde este calm, să mănânce departe de un mediu amenințător sau să mănânce într-un loc sigur, unde se simt bine.” Ea adaugă că a avut chiar și clienți ale căror pisici refuză să mănânce dacă mașina de spălat vase este pornită. „Acel zgomot suplimentar este prea mult – le face să se simtă nesigure”.

pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul
pisică ieșită la vânătoar:purina.co.ul

Dacă aveți o pisică care iese în aer liber, probabil că sunteți familiarizați cu fenomenul ca aceasta să vă lase carcasele unor șoareci, cârtițe și alte animale mici nu prea norocoase. În timp ce unii experți spun că aceasta este pisica ta care încearcă să te învețe cum să vânezi.

Englar crede că motivul este ceva mai puțin antropomorfic. „Pisicile nu se opresc din vânat atunci când sunt pline. Ele continuă. Dacă prind ceva și nu le este foame, este posibil să îl ascundă undeva unde să se întoarcă mai târziu. Este ca și cum ar spune ‘Hei, ține asta pentru mine’. O să mă întorc'”.

Nu mănâncă deloc

Dacă pisica ta încetează brusc să mai mănânce ar trebui mai întâi să faci un bilanț al oricăror schimbări în dieta ei. „Pisicile se obișnuiesc cu ceea ce este consistent, iar consistența le face să se simtă în siguranță. Când le schimbăm mâncarea, pisicile care sunt mai puțin încrezătoare.

sursă foto: PetVet

Pot deveni îngrijorate și stresate, iar apoi, acest stres se transformă într-un obicei de a nu mai mânca.” Englar notează că acest lucru poate fi valabil mai ales în cazul pisicilor de vârstă mijlocie, care pot găsi chiar alarmantă o schimbare în hrana lor.

Pisicile pot dezvolta o afecțiune numită ficat gras foarte repede dacă nu mănâncă în câteva zile, așa că timpul este esențial. Chiar și schimbările de mediu sau stresul care fac ca o pisică să devină inapetentă pot duce apoi la o boală semnificativă, potrivit petmd.com.