Sari la conținut
Home » Scheme de tratament pentru artrita la câini

Scheme de tratament pentru artrita la câini

sursă foto: wag.com

Cele mai multe dintre simptomele observate la câinii cu artrită rezultă din durere. Ca urmare, tratamentul pentru artrita la câini este orientat spre reducerea durerii, precum și spre menținerea masei musculare și a mobilității articulațiilor.

Acest lucru se realizează cel mai bine prin utilizarea unei combinații de tratamente, mai degrabă decât prin bazarea pe un singur medicament sau opțiune de tratament.

Exerciții fizice și gestionarea greutății pentru câinii cu artrită

Exercițiile fizice sunt importante pentru câinii cu artrită, dar ar trebui să aibă un impact redus pentru a evita stresul suplimentar asupra articulațiilor deteriorate. Există mai multe forme de exerciții fizice care sunt adecvate pentru câinii cu artrită.

Plimbarea în lesă și joggingul ușor controlat sunt forme acceptabile de exerciții pentru mulți câini cu artrită. Înotul este un alt exercițiu excelent pentru câinii cu artrită și este o formă de reabilitare fizică frecvent utilizată.

Banda de alergare subacvatică poate fi, de asemenea, o formă eficientă de terapie fizică și poate ajuta la satisfacerea cerințelor de exerciții ale unui câine cu artrită. Reabilitarea veterinară profesională este o opțiune excelentă pentru cazurile moderate până la severe de artrită.

Excesul de țesut adipos secretă hormoni care favorizează inflamația și durerea. Dacă este cazul, ar trebui implementat un program de reducere a greutății și monitorizat îndeaproape pentru toate animalele de companie cu artrită. Un obiectiv tipic este ca animalul de companie să fie doar un pic mai slab decât în mod normal.

Prescripția medicală pentru animalul de companie

AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) sunt una dintre cele mai frecvent utilizate clase de medicamente pentru durerea provocată de artrită. AINS includ medicamente precum Rimadyl®, Etogesic®, Deramaxx® și Metacam®, pentru a numi doar câteva. Alte analgezice care nu sunt AINS includ tramadol, buprenorfină, fentanil, amantadină și gabapentin.

Aceste medicamente pot fi combinate cu AINS pentru a oferi o ameliorare mai cuprinzătoare a durerii pentru câinii cu artrită. Procedând astfel, ne permite adesea să folosim doze mai mici din ambele medicamente, deoarece medicamentele lucrează împreună pentru a reduce durerea. Acest lucru reduce în mod semnificativ riscul de efecte adverse de la oricare dintre medicamente.

Toate medicamentele pentru artrită comportă un anumit risc de efecte secundare și, în mod normal, se recomandă reducerea la minimum a utilizării lor prin utilizarea simultană a altor tipuri de tratament.

Produse nutraceutice

Suplimentele nutraceutice sunt compuși sau alimente care apar în mod natural și care au capacitatea de a afecta sănătatea unei persoane. Nutraceuticele care îmbunătățesc sănătatea articulațiilor includ:

Glucosamina; Condroitină; MSM (metilsulfonilmetan)

Aceste suplimente pot fi destul de utile în reducerea durerii și a altor simptome, cum ar fi rigiditatea, pentru câinii artritici, în special atunci când sunt utilizate împreună cu oricare dintre medicamentele farmaceutice care controlează durerea artritei.

Există, de asemenea, agenți condroprotectori injectabili (substanțe care ajută la protejarea cartilajului din articulația artrozică) care pot fi utilizați pentru a controla modificările articulare și durerea asociată cu artrita. Adequan® este un exemplu.

Utilizarea terapiilor alternative complementare penntru câinii cu artrită

Acupunctura și masajul sunt terapii alternative care sunt adesea eficiente în ameliorarea durerii asociate cu artrita. Ambele pot fi efectuate împreună cu metodele convenționale.

Terapia cu celule stem
Terapia cu celule stem este o nouă opțiune de tratament promițătoare pentru problemele articulare canine. Deși se află încă în faza experimentală, această terapie poate fi o opțiune de tratament pentru câinele dumneavoastră cu artrită. Discutați cu medicul veterinar pentru a vedea dacă terapia cu celule stem este disponibilă în zona dumneavoastră.

Alternative chirurgicale

În cazurile în care metodele convenționale și alternative de gestionare medicală nu sunt eficiente, poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală. Tipul de intervenție chirurgicală necesară va depinde de articulația implicată, de mărimea și nivelul de activitate al câinelui și nu numai. Opțiunile chirurgicale potențiale includ:

Înlocuirea totală a articulației
Îndepărtarea capului femural (partea din osul coapsei care se potrivește în cavitatea șoldului)
Artrodeza (fuziunea articulațiilor deteriorate)
În unele cazuri, pot fi recomandate intervenții chirurgicale reconstructive care corectează anomaliile congenitale și stabilizează articulația, dar acestea sunt mai eficiente la câinii mai tineri, înainte ca artrita să se instaleze prea mult, potrivit thesprucepets.com.