Sari la conținut
Home » Vaccinuri pentru iepuri: Tot ce trebuie să știți

Vaccinuri pentru iepuri: Tot ce trebuie să știți

sursă foto: BBC

Mulți părinți de animale de companie sunt surprinși să afle că iepurii de companie nu au fost evaluați pentru vaccinare până în 2021.

Dacă sunteți un nou părinte de animal de companie este important să cunoașteți statutul de vaccinare al iepurelui dumneavoastră, vaccinurile disponibile și prevenirea bolilor la iepurele dumneavoastră.

Iepurii trebuie să fie vaccinați?

Odată cu creșterea numărului de noi boli, vaccinarea iepurilor de companie devine o practică obișnuită în clinicile veterinare din toate Statele Unite. Un vaccin este un preparat biologic care stimulează răspunsul imunitar al organismului împotriva unor boli specifice.

Un vaccin poate conține o formă slăbită sau ucisă a virusului sau a bacteriei, sau o componentă a acesteia, cum ar fi o proteină. În cazul oamenilor, suntem în mod obișnuit vaccinați în fiecare an împotriva gripei și a altor virusuri sezoniere. Vaccinurile pentru animalele de companie variază în ceea ce privește programarea lor, dar sunt adesea efectuate imediat după naștere sau atunci când animalul de companie atinge o anumită vârstă pentru a combate virușii obișnuiți.

RHDV și RHDV2 la iepuri

În 2021, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a acordat utilizarea de urgență a vaccinului împotriva virusului bolii hemoragice a iepurelui (RHDV2) pentru iepurii de companie. În timp ce RHVD a fost răspândită în Statele Unite începând cu 2010, a apărut o nouă variantă RHDV care era mai periculoasă pentru iepurii de companie.

RHDV2 este un calicivirus (un virus care face parte din familia de virusuri Caliciciciviridae), care atacă ficatul iepurelui și este foarte contagios și letal pentru iepuri. Simptomele pot include colapsul și moartea bruscă, precum și hemoragii severe.

RHDV infectează doar iepurii sălbatici și domestici. Nu poate fi transmis de la iepuri la alte animale de companie, inclusiv câini și pisici, dar aceste animale de companie pot transfera virusul din exterior la iepurii care trăiesc în casă.

Noua variantă a RHDV, RHDV2, a fost detectată în Statele Unite în 2018 și s-a răspândit în populațiile sălbatice de coada-șoricelului și de iepure de câmp în 2020. Oficialii cred că va deveni în cele din urmă endemică, sau va fi găsită în mod regulat, în America de Nord, motiv pentru care vaccinul a ieșit la iveală în 2021, iar părinților de animale de companie li se recomandă cu tărie să își vaccineze iepurele împotriva acestei tulpini.

Ce vaccinuri sunt disponibile pentru iepurele meu?

Începând cu 22 august 2022, RHDV2 a fost documentat în 23 de state, în principal pe coasta de vest și în unele state din sud. În prezent, în Statele Unite, vaccinul RHDV2 este disponibil în 45 de state. Vaccinul nu are aprobarea deplină a FDA, dar cercetările preliminare sugerează că este sigur și eficient în prevenirea infecției.

Efectele secundare ale vaccinului includ o ușoară umflătură în locul unde a fost administrată injecția, febră ușoară și letargie timp de câteva zile după injecție.

Vaccinul împotriva mixomatozei

Myxomatoza este o boală mortală pentru iepurii domestici și nu există în prezent niciun tratament. Simptomele includ umflături, febră mare, letargie și dificultăți de respirație. Myxomatoza se transmite prin intermediul puricilor, muștelor negre, acarienilor din blană sau prin contact indirect cu iepurii infectați. Myxomatoza la iepurii de companie a fost raportată în Oregon, California și Mexic.

Un vaccin pentru virusul Myxomatozei nu este disponibil pentru iepurii din Statele Unite. Vaccinul este disponibil în Europa și în Regatul Unit, dar nu a fost aprobat de USDA.

Vaccinul RHV2 și rapelurile anuale trebuie administrate de două ori, la cel puțin trei săptămâni distanță. Pentru a menține imunitatea este necesară o rapel anual. Acest vaccin este considerat sigur pentru iepurii în vârstă de 28 de zile. Discutați cu medicul veterinar despre programul de vaccinare al iepurelui dumneavoastră și despre vaccinurile recomandate.

Prevenirea bolilor la iepuri

Pe lângă administrarea vaccinului RHDV2, este esențial să practicați o bună biosecuritate, deoarece niciun vaccin nu este 100% eficient.

RHDV2 este foarte transmisibil la iepuri prin intermediul mediului înconjurător. Iepurii infectați cu RHDV2 o pot răspândi timp de până la o lună prin urină, fecale, sânge și alte secreții. Virusul poate infecta alți iepuri prin gură, nas sau ochi.

RHDV2 se poate răspândi prin contactul cu carcasele infectate, blana de iepure, hrana, apa, îmbrăcămintea și insectele sau prădătorii. RHDV2 este, de asemenea, rezistent la mediul înconjurător; poate supraviețui perioade lungi de timp în afara unei gazde, pe suprafețe precum hainele și iarba, timp de până la o lună.

Se recomandă să nu vă lăsați iepurele afară în zonele frecventate de iepurii sălbatici. Nu purtați pantofi de exterior în zonele în care se află iepurele dumneavoastră și nu lăsați iepurele să se apropie de acești pantofi. Nu-i dați iepurelui dumneavoastră să mănânce iarbă/arborete/florile din zonele exterioare pe care le frecventează iepurii sălbatici.

Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a manipula iepurii sălbatici

Dacă ați avut un iepure infectat cu RHDV2 și trebuie să îi dezinfectați habitatul, este esențial să îndepărtați toate materialele/deșeurile organice înainte de dezinfectare (așternut, fecale, blană etc.).

După îndepărtarea obiectelor, spălați bine cușca lor cu apă și săpun. Scufundați sau saturați complet obiectele cu înălbitor diluat – amestecați ½ cană de înălbitor de uz casnic 6% sau 8,25% la un galon de apă. Vă rugăm să lăsați un timp de contact de 5 minute înainte de a clăti cu apă și să purtați echipament de protecție adecvat (mănuși de cauciuc, protecție pentru ochi, îmbrăcăminte de protecție).

Alte opțiuni de dezinfectant sunt Virkon și Rescue. Vă rugăm să vizitați site-ul web al USDA pentru o listă completă de dezinfectanți și protocoale.

Dacă locuiți într-o zonă în care apare Myxomatoza, se recomandă să vă țineți iepurele la Revoluția lunară pentru a preveni puricii și acarienii din blană. În plus, protejați zona de joacă în aer liber a iepurelui cu o plasă de țânțari pentru iepurii care își petrec o parte din timp afară, potrivit petmd.com.