Sari la conținut
Home » Ligerul: Ce este această specie

Ligerul: Ce este această specie

Ce animale nu o să fie domesticite niciodată?

Ligerul este un hibrid. Este descendentul unui mascul leu și al unei femele tigru. Acest lucru înseamnă că ligerul are părinți care sunt de specii diferite, dar de același gen.

În prezent, ligerii există doar în captivitate, deoarece habitatele speciilor parentale nu se suprapun în natură. De obicei, aceștia cresc mult mai mari decât oricare dintre speciile parentale.

Un alt hibrid provenit din împerecherea acelorași animale – doar că inversat, un tigru mascul și o leu femelă. Este cunoscut sub numele de tigon, și sunt adesea mult mai mici.

Ligerul: Bun, dar, de fapt, ce este un liger

Ligerul: Un tigru
Ligerul: Un tigru care privește atent prada

Sunt mari, musculoși, iar masculii de liger vor avea o coamă, la fel ca un leu mascul. Dar adesea mai scurtă decât cea a tatălui lor. Au o blană de culoare închisă, de culoare cafeniu. Adesea au dungi de tigru, moștenite de la mama lor. Ligerii sunt pasionați de înot, și sunt, de asemenea, destul de sociabili, la fel ca leii.

Ligerul nu este un hibrid nou, deoarece datează de la începutul secolului al XIX-lea, în India. Numele a fost inventat pentru a descrie creatura în anii 1930.

Deși se crede că sunt extrem de rari, este posibil ca, din punct de vedere istoric, leii și tigrii să se fi încrucișat pentru a produce ligeri în sălbăticie. Leul asiatic a locuit cândva într-o zonă mult mai mare a Asiei, ceea ce ar fi putut însemna că a împărțit o parte din teritoriu cu tigrii.

Mare și tare

Ligerul este cea mai mare felină cunoscută din lume. Masculii de liger pot atinge 3,7 metri lungime. Asta îi face puțin mai mari chiar și decât leii sau tigrii masculi mari. Ei cântăresc considerabil mai mult decât un tigru sau un leu.

Un Liger mascul neobez pe nume Hercules a fost recunoscut ca fiind cea mai mare felină de pe Pământ în 2013, când cântărea în total 922 de kilograme. Măsura 3,33 m și avea o înălțime de 1,25 m la umăr.

Nu sunt mulți

Se estimează că există mai puțin de 100 de ligeri în lume. SUA dețin cel mai mare număr de ligeri, aproximativ 30. Aceasta este urmată de China, cu aproximativ 20. Și Coreea de Sud, Germania, Rusia și Africa de Sud dețin fiecare câțiva ligri în captivitate. Ligerii suferă adesea de obezitate, deoarece nu fac suficientă mișcare în cuștile lor mici. Acest lucru îi face și mai mari. Un liger pe nume Nook care trăia în sanctuarul de animale Valley of the Kings din Wisconsin cântărea peste 1.200 de kilograme înainte de a muri, în 2007, potrivit factanimal.

Ligerii se pot confrunta cu gigantismul, în timp ce nanismul este cunoscut ca fiind întâlnit la tigoni.

Etichete: