Sari la conținut
Home » Ce este șarpele zburător?

Ce este șarpele zburător?

Ce este șarpele zburător? Denumit științific Chrysopelea, șarpele zburător sau șarpele planor face parte din familia Colubridae, cea mai mare familie de șerpi.

Există 5 specii de șerpi zburători, care locuiesc în junglele, pădurile și zonele împădurite din Asia de Sud și de Sud-Est. Aceștia pot „zbura” din copaci, planând până 100 de metri.

Ce este șarpele zburător?

Ce este șarpele zburător: Un șarpe
Ce este șarpele zburător: Un șarpe gata de atac

Cele 5 specii de șerpi zburători pot fi găsite în Vietnam, Cambodgia, Laos, Sundas Mare și Sundas Mică, Maluku, Filipine, precum și în părți din China, India și Sri Lanka.

Ei sunt diurni, ceea ce înseamnă că sunt vânători de zi. Sunt șerpi carnivori și vânează șopârle, păsări, lilieci, broaște și rozătoare. Au dimensiuni diferite în funcție de specie. Cel mai mare ajunge la aproximativ 1,5 metri.

Deși acești șerpi sunt ușor veninoși, au colți mici și ficși care îi fac inofensivi pentru oameni.

Șarpele zburător nu „zboară” cu adevărat

El planează, ”alunecă” prin aer.  Acest șarpe se poate cățăra vertical pe un copac împingând vârfurile solzilor în scoarța de copac. Când ajunge la capătul unei ramuri, se va legăna formând o curbă în formă de J.

În timp ce se apleacă în față pentru a alege un loc de aterizare, șarpele se aruncă. El face asta prin împingerea corpului în sus și în afara ramurii.

În timp ce navighează prin aer, șarpele își aplatizează corpul pentru a plana. El face și o „mișcare unduită” pentru a controla direcția și aterizarea.

Șarpele care se deplasează în ondulație laterală creează o presiune crescută a aerului sub corpul său. Aceasta este portanța, ceea ce-i permie să ”alunece” cu ajutorul atracției gravitaționale.

Șerpii zburători sar din copac în copac pentru a vâna

Șerpii vor zbura din vârful unui copac la un nivel inferior al altui copac pentru a-și vâna prada. El economisește astfel energie în comparație cu deplasarea la sol. Mai mult, planarea din copac în copac ține șarpele zburător departe de prădătorii de la sol, potrivit factanimal.

Pentru că nu au membre, șarpele zburător poate de fapt să planeze mai bine decât veverițele zburătoare. Ei sunt capabili să parcurgă mai mult de 100 de metri într-o singură planare!