Sari la conținut
Home » Șerpi veninoși antici: Șarpele rar cu 4 colți

Șerpi veninoși antici: Șarpele rar cu 4 colți

Șerpi veninoși antici. Egiptul antic avea mult mai mulți șerpi veninoși decât are țara în prezent, potrivit unui nou studiu. Cât de multe ne pot spune documentele scrise ale civilizațiilor antice despre animalele alături de care au trăit?

Cele mai recente cercetări, vizavi de șerpii veninoși descriși într-un papirus egiptean antic, sugerează mai multe decât ați putea crede.

Șerpi veninoși antici: Mulți șerpi veninoși

Serpi veninoși antici: Șarpe verde
Serpi veninoși antici: Șarpe verde care stă pe o creangă

La fel ca și picturile rupestre, textele de la începutul istoriei descriu adesea animalele sălbatice pe care autorii le cunoșteau. De exemplu, documentul egiptean antic numit Papirusul Brooklyn, datând din jurul anilor 660-330 î.Hr., enumeră diferite tipuri de șerpi cunoscuți la acea vreme, efectele mușcăturilor lor și tratamentul acestora.

Pe lângă simptomele mușcăturii, papirusul descrie și zeitatea asociată cu șarpele sau a cărei intervenție ar putea salva pacientul. Mușcătura „marelui șarpe al lui Apophis”, de exemplu, era descrisă ca provocând o moarte rapidă. Cititorii erau, de asemenea, avertizați că acest șarpe nu avea obișnuiții doi colți, ci patru. O caracteristică rară și astăzi pentru un șarpe.

Șerpii veninoși descriși în Papirusul din Brooklyn sunt diverși. Sunt enumerate 37 de specii, dintre care descrierile pentru 13 s-au pierdut. Astăzi, zona Egiptului antic găzduiește mult mai puține specii.

Șarpele cu patru colți

Pentru marele șarpe Apophis, niciun concurent rezonabil nu trăiește în prezent în interiorul granițelor Egiptului antic. La fel ca majoritatea șerpilor veninoși, viperele și cobrele care se găsesc acum în Egipt au doar doi colți. Câte unul în fiecare os al maxilarului superior, potrivit livescience.

Cel mai apropiat șarpe modern care are adesea patru colți este boomslangul (Disopholidus typus) din savanele Africii subsahariene. Dar, el se găsește la peste 650 km (400 mile) la sud de Egiptul de astăzi.

Veninul său poate face victima să sângereze pe toate orificiile și poate provoca o hemoragie cerebrală letală. Ar putea fi șarpele lui Apophis o descriere timpurie și detaliată a unui boomslang? Încă nu avem acest răspuns.