Sari la conținut
Home » Liliacul alb de Honduras

Liliacul alb de Honduras

Din cuprinsul articolului

Liliacul alb hondurian este cunoscut și sub numele de liliacul alb din Caraibe. El se găsește în Honduras, Nicaragua, Costa Rica și în părțile vestice ale Panama. Și este poreclit și ”făcătorul de corturi”

Este unic față de toți liliecii prin faptul că are o blană distinctivă, complet albă. Aceasta se întâlnește doar la șase din cele peste 1.300 de specii de lilieci. Are nasul și urechile în formă de frunze galbene și o membrană neagră pe aripi.

Liliacul alb face corturi

Liliacul alb: Un liliac care stă
Liliacul alb: Un liliac care stă agățat în copac

Numele de „făcător de corturi” i se datorează faptului că chiar își construiește „corturi” din frunze de plante. Evident, întâi le taie cu grijă cu dinții din dotare. Acești lilieci se adăpostesc în aceste corturi în timpul zilei.

Liliacul alb hondurian este una dintre cele doar două specii mici de lilieci care sunt frugivori. Adică se hrănesc cu fructe. De fapt, preferă un singur soi de smochine și caută smochinii care sunt aproape de cuiburile lor.

Zona de domiciliu a unuia dintre acești lilieci este mai mică de un sfert de milă pătrată. Și azi, oamenii de știință se străduiesc să înțeleagă cum poate supraviețui a cu o sursă de hrană așa limitată.

E mămos

Mamele se întorc de șase ori pe seară în cort pentru a-și hrăni puii Progeniturile pot zbura abia la vârsta de 3-4 săptămâni. Se crede că femela de liliac alb de Honduras poate rămâne însărcinată de două ori într-un an calendaristic.

Pierderea habitatului pentru liliacul alb hondurian, sub forma conversiei în terenuri agricole și a extinderii populației umane, reprezintă principalele amenințări la adresa acestei specii de liliac alb.

Apropo de cort, ei prefer să își facă cuib în frunzele plantelor de Heliconia. Un cort poate adăposti până la 15 specimene. Ei adoră să se înghesuie împreună.

Corturile de frunze îi ajută să se protejeze de ploaie, de soarele fierbinte și de prădători. De regulă, un cort se află la 2,5 metri de solul pădurii tropicale, potrivit factanimal.

Pe măsură ce lumina soarelui se filtrează prin frunzele verzi ale unui cuib de lilieci albi, blana albicioasă a acestui liliac apare verde – făcându-l practic invizibil dacă rămâne nemișcat.