Sari la conținut
Home » Axolotl: Peștele care merge

Axolotl: Peștele care merge

Axolotl este de fapt o salamandră neotenică și este considerată una dintre cele mai neobișnuite și unice specii de salamandre. I se mai zice ”peștele mexican care merge”

„Peștele care merge mexican”, așa cum este denumit în mod popular, nu este pește. El este un amfibian. Axolotl poate fi găsit în Mexic în lacuri și iazuri de apă dulce.

Peștele care merge este rarissim

Axolotl care stă în apă
Axolotl care stă în apă și zâmbește la cameră

 

Ceea ce face ca acest amfibian să fie atât de neobișnuit este modul în care ajunge la vârsta adultă. Nu suferă metamorfoza (procesul prin care își dezvoltă plămânii și picioarele și ajunge pe uscat). Nu. Axototl își păstrează caracteristicile pe care le dezvoltă în stadiul de larvă, deci și branhiile și o viață acvatică.

În stadiul de adult, Axolotl măsoară între 15 și 45 de centimetri în lungime. Cântărește între 0,06 și 0,1 kilograme, dar poate ajunge la 0,5 kilograme în captivitate.

Se hrănesc, în general, cu specii mai mici de viețuitoare acvatice: pești mici, moluște și artropode. Regimul lor alimentar poate include și alte creaturi de apă dulce. Poate viermi, ouă de somon și zooplancton.

Axolotl este clasificat ca specie în pericol critic de dispariție. De fapt, este aproape dispărut.

Uimitorul Axolotl

Axolotl are o capacitate uimitoare de a regenera organele corpului și membrele pierdute. În mod incredibil, unui Axolotl îi pot crește la loc membrele pierdute în doar câteva săptămâni. Își poate regenera chiar și plămânii, inima, măduva spinării și părți ale creierului. Și asta fără nicio cicatrice. Un studiu realizat de Universitatea din Minnesota a descoperit că Axolotl are o proteină numită c-Fos cere este crucială pentru procesul de regenerare, potrivit factanimal.

Poți tăia măduva spinării, o poți strivi, poți îndepărta un segment, iar aceasta se va regenera. Poți tăia membrele la orice nivel și se va regenera, și este perfect. Nu lipsește nimic, nu există cicatrici pe piele la locul amputării, fiecare țesut este înlocuit. Ei pot regenera același membru de fix cinci ori.

Etichete: