Sari la conținut
Home » Animalele sălbatice și somnul de frumusețe. Modurile extraordinare în care dorm mamiferele subacvatice

Animalele sălbatice și somnul de frumusețe. Modurile extraordinare în care dorm mamiferele subacvatice

sursă foto: discoverwildlife.com

Nu doar în lumea noastră, a oamenilor există somnoroși, visători sau leneși cu siguranță și animalele au nevoie de odihnă. Dar oare cum reușesc mamiferele subacvatice să-și facă siesta. Gravitația nu funcționează în cazul lor?

Pregătiți-vă să vă cuibăriți alături de această gașcă de creaturi uimitoare. Unele strategii somnambulice se bazează pe protecție, altele pe mediu sau chiar pe caracteristicile lor particulare sau unele sunt pur și simplu ciudate.  Să începem cu delfinii.

Delfinii somnoroși

Sțim bine cu toții că aceste mamifere au nevoie să iasă la suprafață pentru a-și reîmprospăta proviziile cu oxigen. Dar cum reușesc să doarmă și să și respire în același timp?

Delfinii se confruntă cu o mică problemă, deoarece își petrec întreaga viață în apă, dar, ca mamifere, au nevoie să respire oxigen pentru a supraviețui.

sursă foto: bbcearth.com
sursă foto: bbcearth.com; pentru a se odihni, delfinii își închid jumătate din creier

Cum reușesc să jongleze cu acest lucru atunci când sunt inconștienți? Delfinii își închid jumătate din creier, care se odihnește, în timp ce a doua jumătate este alertă și atentă la orice potențial pericol. În timp ce fac acest lucru, delfinul se va întinde la suprafața apei într-un comportament cunoscut sub numele de „logare”.

Întotdeauna s-a crezut că și balenele au acest comportament de „creier pe jumătate adormit”. Este foarte posibil să o facă, dar cercetătorii au descoperit ceva extraordinar în legătură cu obiceiurile de somn ale cașaloților.

sursă foto:bbcearth.com;
sursă foto:bbcearth.com; oamenii de știință au dat peste un grup de cașaloți complet adormiți și care se legănau pe verticală în apa

Oamenii de știință au dat peste un grup de acestea complet adormit și care se legănau vertical în apă, ca o ciudată pădure acvatică de cetacee. Balenele  nu au reacționat în timp ce cercetătorii se apropiau de ele și păreau complet nepăsătoare până când o barcă a împins una dintre ele, moment în care toate s-au trezit și au fugit.

Vidrele de mare 

Am văzut cu toții imaginile adorabile cu vidrele de mare care își țin labele în timp ce dorm pentru a se asigura că nu plutesc una de cealaltă. În cazul în care sunt îngrijorate de strânsoarea omologilor lor acvatici, vidrele se ancorează, de asemenea, una de cealaltă cu alge marine. Până la 100 de vidre au fost observate plutind în ocean, înfășurate în alge, ca un fel de plută uriașă cu blană.

sursă foto: bbcearth.com; am văzut cu toții imaginile adorabile cu vidrele de mare care își țin labele în timp ce dorm pentru a se asigura că nu plutesc departe una de cealaltă.
sursă foto: bbcearth.com; am văzut cu toții imaginile adorabile cu vidrele de mare care își țin labele în timp ce dorm pentru a se asigura că nu plutesc departe una de cealaltă.

Siesta elefanților

Elefanții nu reușesc să doarmă decât aproximativ două ore pe zi, și nici măcar nu este vorba de un somn concentrat. Au tendința de a adormi câteva minute la rând pe parcursul zilei. Posibil din această cauză, majoritatea somnului lor se face în picioare, cu doar un somn culcat ocazional. Interesant este faptul că elefanții captivi, fără prădători sau braconieri de care să se îngrijoreze, dorm cu multe ore mai mult.

sursă foto: bbcearth.com
sursă foto:elefanții au tendința de a adormi pentru câteva minute la rând pe parcursul zilei.

Și paianjenii dorm?

Bineînțeles că păianjenii trebuie să fie incomozi. Chiar dacă animalele dorm într-o gamă largă de moduri diferite, toate, chiar și bacteriile, aderă la un ciclu de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritm circadian, care este dictat de rotația Pământului. Însă oamenii de știință au descoperit că anumite tipuri de păianjeni care țes globuri pur și simplu nu se obosesc cu acest lucru. Ceasurile lor corporale urmează un ciclu de 17, 18 sau 19 ore. Oamenii de știință nu sunt chiar siguri cum poate exista păianjenul cu acest ceas corporal complet diferit.

sursă foto. bbcearth.com; când vine vorba de dormit, bineînțeles că păianjenii trebuie să fie incomozi
sursă foto. bbcearth.com; când vine vorba de dormit, bineînțeles că păianjenii trebuie să fie incomozi

Koala

O problemă în încercarea de a determina obiceiurile de somn ale unei creaturi este dificultatea de a identifica ceea ce este somnul real. Este mai ușor să studiezi animalele captive, dar acestea se pot comporta într-un mod complet diferit față de verii lor din sălbăticie.

Se credea că ursul koala studiat în grădinile zoologice doarme până la 22 de ore pe zi, dar un studiu mai detaliat, care a analizat și animalele sălbatice, a arătat că, de fapt, aceștia dorm în jur de 14 ore pe zi, la care se adaugă o perioadă sănătoasă de odihnă. Dieta lor, alcătuită din frunze de eucalipt, necesită mult timp și energie pentru a fi digerată.

Morsa

Poate că ești unul dintre acei oameni care susțin că pot dormi oriunde. Dacă este așa, atunci ai obiceiuri foarte asemănătoare cu cele ale morselor. S-a descoperit că morsele au capacitatea de a dormi aproape oriunde, chiar și în ocean. Au fost observate dormind în timp ce pluteau la suprafață, întinse pe fundul mării și chiar legănându-se în timp ce erau ancorate de un colț de gheață, dar pot, de asemenea, să petreacă cantități masive de timp fără să doarmă deloc. S-a raportat că sunt capabili să înoate până la 84 de ore consecutive fără să se odihnească.

sursă foto: bbcearth.com; s-a raportat că o morsă este capabilă să înoate până la 84 de ore consecutive fără odihnă.
sursă foto: bbcearth.com; s-a raportat că o morsă este capabilă să înoate până la 84 de ore consecutive fără odihnă.

Broaște

Broaștele sunt incredibile. Ele au reușit să stăpânească practic orice mediu de pe planetă, indiferent cât de cald sau de rece ar fi. Nu numai că folosesc hibernarea în timpul iernii ca strategie de somn, dar se angajează și în ceva numit estivare, în care ajung la o stare latentă în timpul lunilor de vară pentru a evita condițiile prea calde sau uscate.

sursă foto: broaștele care trăiesc în condiții arctice reușesc să supraviețuiască folosind glucoza ca anti-îngheț
sursă foto: broaștele care trăiesc în condiții arctice reușesc să supraviețuiască folosind glucoza ca anti-îngheț

Broaștele acvatice hibernează sub apă, în timp ce broaștele care trăiesc în condiții arctice reușesc să supraviețuiască folosind glucoza ca antigel care le protejează organele interne de frig, în timp ce intră într-o formă de animație suspendată. În ciuda tuturor acestor cunoștințe, oamenii de știință nu sunt siguri cum anume dorm broaștele în lunile în care sunt active, potrivit bbc.earth.com.