Sari la conținut
Home » Despre animalele sălbatice. Cele mai intrigante exemple de curtare în sălbăticie

Despre animalele sălbatice. Cele mai intrigante exemple de curtare în sălbăticie

Dacă există o nevoie universală în regnul animal, aceasta este dorința arzătoare de a se reproduce. Dar majoritatea speciilor au nevoie de puțină magie în plus pentru a-și face treaba.

Unii masculi se bazează pe un dans elaborat pentru a-și atrage partenera sau, în cazul maimuței capucin, se acoperă cu urină. Alții le oferă femelelor „cadouri nupțiale” tentante, cum ar fi masculii de șobolan cenușiu, care le oferă femelelor un „kebab de șoarece” proaspăt prins pe un băț. „Nu este vorba numai de trandafiri și ciocolată”, spune Jennifer Verdolin, profesor asociat de ecologie la Universitatea din Arizona din Tucson. Totul este adaptat la mediul în care trăiesc, la istoricul vieții lor, la provocările și oportunitățile specifice pe care le pot exploata.”

Iată câteva dintre cele mai intrigante exemple de curtare în sălbăticie

Răbdare pentru înțepături

Femela de porc spinos nord-american este în estru – perioada în care o femelă poate accepta un partener – timp de aproximativ opt până la 12 ore pe an, spune Uldis Roze, profesor emerit de biologie la City University of New York și autor al cărții The North American Porcupine. Pentru a anunța această fereastră trecătoare de oportunitate pentru orice porc spinos mascul hoinar, compoziția urinei ei se schimbă pentru a deveni mai atractivă pentru potențialii parteneri. Porcii spinoși masculi sosesc, gata să se lupte între ei cu cozile lor acoperite de paie. Învingătorul se urcă apoi în copacul femelei și așteaptă.

Câteva ore mai târziu, perechea urcă la sol și se împerechează.

Un cadou cu condiții

Bărbații păianjeni de pepinieră, comuni în întreaga lume, încearcă să se reproducă pe propria răspundere, iar femelele nu sunt ușor de curtat, potrivit National Geographic

Masculii trebuie mai întâi să le aducă femelelor un cadou nupțial, de obicei o insectă moartă înfășurată în mătase. Femelele unei specii, Pisaura mirabilis, nu se împerechează fără un astfel de cadou.

La alte specii, masculii se agață de darul lor de hrană în timp ce fac pe mortul, așteptând ca femela să fie suficient de distrasă de mâncare pentru a reveni la viață și a se împerechea cu ea.

Uneori, masculii își ating scopul înșelând femela cu daruri fără valoare, cum ar fi un exoschelet. O astfel de strategie are un cost, deoarece femelele vor încheia împerecherea mai repede, ceea ce duce la un transfer mai mic de spermă. Iar în cele mai extreme cazuri, ea îl poate mânca pur și simplu.

Suplinitori strălucitori

Culorile necesită multă energie pentru a fi menținute în lumea animală. În cazul celor aproximativ trei duzini de specii cunoscute sub numele de păsări de paradis, penele și dansul și mai strălucitor semnalează un partener sănătos, care probabil că este priceput la găsirea hranei, spune Verdolin, autorul cărții What Animal Courtship and Mating Tell Us About Human Relationships. „În esență, este o reclamă pentru femelă care spune: „Sunt grozavă. Vrei să te împerechezi cu mine”, spune ea.

Masculii păsărilor paradisului, originare din Noua Guinee și din insulele din jur, își aranjează, de asemenea, scena de dans, asigurându-se că este plată și fără resturi, pentru a crea un cadru pentru cea mai bună performanță posibilă, care durează ore întregi.

Iar virilitatea sa fără boli este importantă, deoarece, după împerechere, masculul de pasăre de paradis care face spectacol, „dă lovitura de stat”. El nu ajută la construirea cuiburilor, la incubarea ouălor sau la hrănirea puilor.

O mare de spaghete în mișcare

În timpul iernilor friguroase din Manitoba, în vizuini subterane se cuibăresc zeci de mii de șerpi de jartieră cu fața roșie, așteptând căldura. Primăvara, masculii ies primii la suprafață, încălziți și gata să se împerecheze. În timp ce femelele se strecoară la suprafață, acoperite de feromoni sexuali, masculii coboară pe ea, câte o sută odată.