Sari la conținut
Home » Rase de câini istorice: pechinez, un tovăraș regal cu apucături de leu și origini aristocratice

Rase de câini istorice: pechinez, un tovăraș regal cu apucături de leu și origini aristocratice

Pekinezul este descris în mod constant ca fiind una dintre cele mai loiale, afectuoase și „regale” rase de câini din lume. Crescută inițial în China Antică în scopul de a fi companie, această rasă continuă să servească această calitate în epoca modernă și este preferata gospodăriilor bazate pe familie, a adulților singuri și a persoanelor în vârstă.
Este pechinezul potrivit pentru casa dumneavoastră? Haideți să aflăm!

Origini

Pekinezul (cunoscut și sub numele de Peke) este o rasă de câine străveche, originară din China. Conform înregistrărilor istorice, primul pechinez a fost crescut în urmă cu aproape 2.000 de ani prin reproducerea selectivă a mai multor câini mici (și incredibil de păroși) de origine necunoscută.

Primii crescători urmăreau să creeze o rasă care să semene cu o maimuță și un leu în aspectul general. Rezultatul muncii lor asidue a fost Pekingese-ul pe care îl cunoaștem și îl iubim astăzi. Peke a devenit rapid favoritul familiei regale chineze și al celor din cadrul Curții Imperiale.

sursă foto: România libera
sursă foto: România liberă

De aici, Peke a servit ca însoțitor al familiilor aristocratice în secolele care au urmat. Au fost stabilite chiar și legi care să limiteze proprietatea la membrii Palatului Imperial Chinezesc. Ca urmare, proeminența a rămas incredibil de mică până la cel de-al Doilea Război al Opiului din 1854.

În urma unei invazii comune anglo-franceze a Beijingului, căpitanul John Hart Dunne (un ofițer militar britanic) a dat peste un pechinez singuratic, pe care l-a trimis imediat înapoi în Anglia ca dar pentru regina Victoria. Alți câini au fost achiziționați de lordul John Hay și de Sir George Fitzroy, ceea ce a ajutat ca, pentru prima dată în istorie, pechinezul să se răspândească dincolo de granițele Chinei.

Cât de popular este astăzi câinele pechinez?

La începutul secolului al XX-lea, pechinez a devenit rapid un favorit al iubitorilor de câini din țările occidentale. Mulți indivizi bogați preferau Peke pentru aspectul lor unic și „la modă”.

Din păcate, popularitatea lui a fost de scurtă durată. În cele din urmă au fost înlocuiți de mai multe rase mici (de exemplu, Shih Tzu, Pomeranian și Yorkie), care s-au bucurat de o creștere constantă a popularității în deceniile care au urmat.
În epoca modernă, pechinez este în prezent clasată de American Kennel Club (AKC) ca fiind a 96-a cea mai populară rasă din lume. Acest lucru reprezintă un declin dramatic față de anii lor mai favorabili de la începutul anilor 1900.

Funcție și scop

În ceea ce privește funcția și scopul, această rasă specială a fost inițial dezvoltată pentru companie și funcții religioase în China Antică. În primii lor ani, se credea că aveau o legătură sacră cu Buddha. Conform înregistrărilor istorice, se credea cândva că pechinezul era un leu care a fost micșorat de Buddha la o dimensiune miniaturală.

În epoca modernă, pechinezul continuă să își îndeplinească rolul de companie, fiind preferatul persoanelor în vârstă și al caselor de tip familial care adoră această rasă pentru comportamentul său loial și afectuos.

Pekinezul este o rasă relativ mică, cunoscută pentru aspectul său scurt și compact. Caracterizat de experți ca fiind un câine bine echilibrat și proporționat, Pechinezul este renumit pentru partea din față grea, sferturile posterioare ușoare și aspectul său „leonin”. Sunt citați în mod regulat ca fiind una dintre cele mai mici rase de câini din lume.

Temperament și trăsături de personalitate

În ciuda mărimii și a staturii sale este un cățeluș incredibil de rezistent și curajos, încrezător, echilibrat și loial față de membrii familiei. Adesea descris ca fiind o rasă foarte afectuoasă și sensibilă este extrem de prietenos cu stăpânii săi și are nevoie de multă atenție pentru a se simți iubit și apreciat.

În ciuda acestui fapt, este important de remarcat faptul că Peke este, de asemenea, remarcabil de distant. Mulți dintre acești câini sunt, de asemenea, precauți cu străinii. În timp ce această ultimă trăsătură îi face să fie niște câini de pază excelenți, ea poate duce și la situații neplăcute, deoarece Peke poate deveni „iute” față de persoanele cu care nu sunt familiarizați. Cu toate acestea, socializarea timpurie cu alți oameni și animale poate ajuta la remedierea acestei probleme în timp.

Este Pechinezul bun cu copiii?

Da! Peke se descurcă excepțional de bine în mediul familial, deoarece tânjește după atenție din partea stăpânilor săi și este întotdeauna dispus să arate afecțiune în schimb. Deși tinde să se atașeze de un singur individ din casă – asemănător cu Chihuahua.

Fiind o rasă mai mică, totuși, casele cu copii de vârstă mică nu sunt recomandate pentru pechinez. Acest lucru se datorează faptului că copiii mai mici tind să fie prea duri cu animalele mai mici. Acest lucru poate duce la răni grave pentru Peke-ul dvs. în timp, deoarece manipularea necorespunzătoare și bruscarea pot fi dăunătoare pentru un câine de această mărime și statură.

La fel ca în cazul tuturor animalelor de companie, proprietarii ar trebui să își învețe copiii cum să se apropie și să se ocupe de companionii lor Peke. Acest lucru include învățarea copiilor să nu se apropie de un câine care doarme sau mănâncă și interzicerea copiilor să atingă sau să tragă de urechile sau de coada câinelui lor.

Cât de inteligent este Pekingese-ul?

Pekinezul este o rasă moderat de inteligentă în cadrul lumii canine. Începând cu iulie 2023, această rasă se află pe locul 73 în topul celor mai inteligenți câini din lume. Acest lucru plasează Pekingese-ul alături de Beagle, Basset Hound și Bloodhound în ceea ce privește nivelul lor general de inteligență.

Experții tind să caracterizeze Peke-ul ca fiind o rasă de „al șaselea nivel”. Acest lucru înseamnă că majoritatea Pekeșilor vor învăța o nouă comandă după 100 de repetări ale unei acțiuni. Unii pot învăța mai repede decât atât, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp. De asemenea, Peke se va supune de obicei unei noi comenzi (după ce o stăpânește) în 30% din timp.

Ca atare, stăpânii se pot aștepta la foarte multe de la Pekingesele lor, deoarece sunt capabili să învețe o serie de trucuri și comenzi noi pe parcursul vieții lor. Totuși, pentru această rasă specială, este important de reținut că un antrenament de succes va necesita probabil multă răbdare, practică și repetiție.

Câte exerciții fizice are nevoie un pechinez în fiecare zi?

Pechinezul are nevoie, în general, de 30 de minute până la o oră de exerciții fizice (zilnic) pentru a-și menține un stil de viață sănătos. Acest lucru poate include plimbări rapide, sesiuni scurte de jogging sau simple ore de joacă în curtea din spate.

Pentru cele mai bune rezultate, experții sugerează să împărțiți regimul de exerciții fizice al Peke-ului dumneavoastră în două sesiuni separate pentru a diminua efortul exercițiilor fizice asupra animalului dumneavoastră de companie. Pentru majoritatea câinilor, acest lucru s-ar traduce prin două sesiuni de 15 minute pe zi. De asemenea, activitățile obositoare și mai viguroase (cum ar fi plimbările și alergările prelungite) ar trebui să fie evitate cu această rasă din cauza dimensiunilor lor mici.

Fiind o rasă cu părul lung, stăpânii ar trebui să acorde o atenție deosebită respirației Pekingesei în timpul sesiunilor de antrenament, deoarece are tendința de a se supraîncălzi rapid. Acest lucru este valabil mai ales în timpul lunilor de vară. Natura plată a nasului lor face, de asemenea, ca uneori să fie incredibil de dificil pentru Peke să respire. Acest lucru poate face ca exercițiile fizice intense să fie periculoase dacă nu sunt supravegheate corespunzător.

Din aceste motive, proprietarii ar trebui să lase Peke-ul să își stabilească propriul ritm atunci când se plimbă sau aleargă. Nerespectarea acestui avertisment poate duce la rănirea gravă a animalului dumneavoastră de companie.

Cât de dificil este de dresat pechinezul?

Pechinezul este o rasă inteligentă care adoră să facă pe plac. Cu toate acestea, din cauza naturii lor încăpățânate, se spune adesea că Pekingesele preferă să își dreseze stăpânii decât să fie dresate ele însele.

Din aceste motive, este necesară o pregătire timpurie în domeniul obedienței pentru Pekes pentru a preveni ca comportamentele rele să devină obiceiuri pe parcurs. Această formă de dresaj poate fi efectuată acasă sau de către un dresor profesionist de câini din zona dumneavoastră (pentru o taxă nominală).

Totuși, în ciuda încăpățânării lor, stăpânii care dau dovadă de răbdare și bunătate se pot aștepta ca pechinezul lor să învețe o gamă largă de trucuri și comenzi de-a lungul vieții. Pentru a vă ajuta în procesul de dresaj, experții sugerează să încorporați „recompense” în regimul dumneavoastră (cum ar fi „gustări” și „dulciuri”).

Acest lucru ajută la asigurarea faptului că antrenamentul este distractiv pentru pechinezul dumneavoastră, ajutând astfel la receptivitatea acestuia la antrenament. Acest lucru, la rândul său, ajută la creșterea retenției noilor elemente învățate, potrivit pethelpful.com.

Etichete: