Sari la conținut
Home » Pechinez / Cainele soare, Cainele leu, Pekingese, Cainele maneca

Pechinez / Cainele soare, Cainele leu, Pekingese, Cainele maneca

  • de


Greutate: 4 – 6 kg
Inaltime: 20 – 23 cm
Origine: China,

Istoric rasa Pechinezul este cunoscut de peste 2000 de ani inaintea ereri noastre. Pictori si sculptori l-au reprezentat in operele lor asa cum este astazi. Se numeste asa dupa Pekin, fosta denumire a capitalei Chinei, Beijing. In China straveche a fost rezervat in exclusivitate palatului imparatesc, fiind ingrijiti de eunuci, iar furtul sau vanzarea unui pechinez erau pedepsite cu moartea. Era cunoscut dupa trei nume: cainele soare (datorita culorii galben-rosiatice), cinele leu (datorita coamei bogate) si cainele maneca (pentru ca era atat de mic incat putea fi purtata in maneca robelor curtenilor). In Europa a patruns in 1860 cand niste ofiteri englezi i-au daruit reginei Victoria, mare iubitoare de caini, cateva exemplare. Cativa ani mai tarziu apare la expozitii si se raspandeste in toata Europa. In SUA a ajuns la inceputul secolului al XX-lea. Cand au fost adusi in Europa era de statura mult mai mica decat astazi. Putini caini au fost atat de rasfatati precum pechinezul.

Descriere Fizica Este mai lung decat inalt, un caine de talie mica, indesat, bine construit, cu partea anterioara a corpului lata, puternica in contrast cu partea posterioara contribuind la aspectul de leu. Capul este mare, lat intre ochi si plat intre urechi, botul este lat, scurt, ridat, stop adanc, cu un pas foarte scurt, turtit, lat, negru, plasat intre ochi. Ochii sunt mari, rotunzi, proeminenti, stralucitori, de culoare inchisa. Urechile sunt in forma de inima, prinse sus, lasate pe langa cap si acoperite cu franjuri bogate. Picioarele din fata sunt stranse din umeri, curbe, labe plate, rasucite spre exterior uneori. Are un gat foarte scurt. Coada este imbracata intr-un par foarte lung si curbata usor deasupra spatelui. Are o blana dubla cu un prim strat des, pufos si un strat exterior format din par lung, drept, mai mult aspru decat moale, la gat formeaza o coama bogata care se intinde dincolo de umeri formand un guler (de aceea se mai numeste caine leu); are franjuri bogate pe urechi, picioare, coapse, pe degete si coada. Poate avea orice culoare, dar cea mai frecvent intalnita este negru si bej, uneori in combinatie cu alb. Nu exista pechinez alb complet sau de culoare rosu inchis. Poate avea o masca neagra asemanatoare unor ochelari.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, curajos, increzator in sine, independent, cu o doza destul de mare de incapatanare, demn, jucaus cu cei pe care ii cunoase. Este afectuos si credincios stapanului, prietenos cu copiii daca nu il deranjeaza mai ales cand doarme, este rezervat, chiar rautacios cu strainii. Nu are probleme cu alti caini sau alte animale din gospodarie.

Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata frecvent mai ales in locurile unde se poate incalci (abdomen, picioare, articulatiile picioarelor). Trebuie invatati de mici cu periatul pentru a nu avea probleme cand vor fi mari. Trebuiesc ingrijite cutele de pe fata pentru a nu se infecta, trebuiesc mentinute urechile curate si taiat parul in exces dintre pernutele de la picioare.

Conditii de viata Acest caine se simte bine intr-o casa sau un apartament alaturi de un stapan sau o familie iubitoare, nu foarte activa. Are un nivel scazut de activitate si nu ii plac plimbarile lungi. Nu este recomandat in familiile cu copii mici. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Desi este un caine inteligent, latura independenta si incapatanata predomina. El alege cine este “seful”. Totusi cu un dresaj ferm, consecvent, fara a fi aspru ci mai curand incurajator,  fara a-l pedepsi aspru cand greseste (in caz contrar se poate inchide in sine) poate fi invatat cateva reguli de conduita. In caz contrar se va comporta cum il taie capul.

Utilitate Este un apreciat si cautat caine de companie.