Sari la conținut
Home » Cele mai frecvente probleme oculare la pisici. Cum să ai grijă de felina ta

Cele mai frecvente probleme oculare la pisici. Cum să ai grijă de felina ta

sursă foto: hillspet.com

Cele mai frecvente probleme oculare la pisici. Ochii sunt structuri sensibile – și cu toții cunoaștem suferința pe care o simțim dacă avem o problemă la unul. Pisicile nu sunt diferite, iar ochii dureroși, bolnavi sau răniți se pot deteriora rapid, așa că este important să solicitați sfatul unui veterinar.

Pisicile pot avea o varietate de probleme oculare, de la conjunctivită până la orbire. Acest articol își propune să explice mai multe detalii despre problemele oculare comune la pisici.

Simptomele comune ale problemelor oculare la pisici

O pisicuță cu ochii verzi
O pisicuță cu ochii verzi care privește pierdută

Dacă pisica dumneavoastră are o problemă oculară, cel mai evident indiciu este că unul, sau ambii ochi, nu arată „normal”.

Ochii unei pisici ar trebui să fie larg deschiși, cu puține clipiri și fără scurgeri din colțul ochilor. Suprafața ochilor ar trebui să fie luminoasă, clară și lipsită de imperfecțiuni, iar albul ochilor nu ar trebui să aibă o culoare roșiatică. Pupilele ochilor stâng și drept trebuie să aibă dimensiuni și forme similare.

Principalele simptome ale problemelor oculare includ următoarele:

  • Strabism: când unul sau ambii ochi sunt ținuți pe jumătate (sau complet) închiși.
  • Umflarea: mucoasa ochiului sau pleoapele se pot umfla, împiedicându-vă să vedeți globul ocular.
  • Înroșirea: partea albă a ochiului poate apărea înroșită.
  • Scurgere: aceasta poate proveni de la unul sau ambii ochi. Scurgerea poate fi apoasă și limpede, sau verde-gălbuie. Poate fi văzută în jurul ochiului sau în jos pe fața feței din colțul interior al ochiului.
  • Frecarea: pisica se poate freca la ochi cu laba sau își poate freca capul de pământ.
    A treia pleoapă: aceasta poate fi proeminentă din colțul ochilor.
  • Pupile anormale: fie că sunt dilatate, fie că sunt în formă de vârf de ac sau, uneori, pupila unui ochi poate să arate foarte diferit de a celuilalt.
  • Semne de orbire: acestea pot include dezorientarea, ciocnirea de obiecte și imposibilitatea de a găsi lucruri precum litiera sau mâncarea.

Cele mai frecvente probleme oculare la pisici

Unele afecțiuni oculare sunt mult mai frecvente decât altele la pisici, iar acestea pot varia în ceea ce privește gravitatea și consecințele. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme oculare la pisici și cum să le depistați.

1. Conjunctivita

Conjunctivita este definită ca fiind o inflamație a conjunctivei, care este stratul protector de țesut transparent care acoperă întregul ochi, precum și partea interioară a pleoapelor.

Conjunctiva este prima linie de apărare a ochilor, așa că, dacă ochiul intră în contact cu ceva iritant (substanțe chimice, polen, virusuri precum herpesvirusul felin, bacterii etc.), conjunctivita este un rezultat obișnuit.

Ochii par înroșiți, poate exista o umflătură vizibilă a mucoasei cărnoase a ochiului, pisica își poate freca capul de pământ sau își poate freca ochii cu lăbuțele și poate exista o secreție galbenă sau verde.

2. Keratita sau ulcerația corneei

Sub conjunctivă, următorul strat al ochiului este cunoscut sub numele de „cornee”, care este suprafața globului ocular propriu-zis: inflamația corneei este cunoscută sub numele de „cheratită”. Aceasta este adesea observată ca o imperfecțiune pe partea din față a globului ocular propriu-zis: poate exista opacitate sau pigmentare.

În cazul în care corneea a fost afectată mai grav, aceasta poate crea o mică zonă asemănătoare unui crater, cunoscută sub numele de ulcer cornean (sau așa-numita „cheratită ulcerativă”). Aceasta poate fi foarte dureroasă și necesită tratament urgent.

O pisică cu un ulcer cornean poate avea ochiul afectat închis și poate refuza să vă permită să îi examinați ochiul din cauza durerii. Această situație necesită o intervenție veterinară urgentă.

3. Keratoconjunctivita

Adesea, atât conjunctiva, cât și corneea sunt inflamate în același timp: acest lucru este cunoscut sub numele de keratoconjunctivită. Semnele enumerate mai sus, de conjunctivită și de cheratită, sunt observate în același timp.

Când oamenii vorbesc despre o infecție a ochilor pisicii, în mod normal se referă la conjunctivită sau la keratoconjunctivită.

Există patru organisme infecțioase care sunt cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei și keratoconjunctivitei la pisici: două bacterii (speciile Chlamydia și Mycoplasma) și două virusuri: calicivirusul felin (FCV) și virusul herpesului felin (FHV), cunoscut și sub numele de rinotraheită virală felină, potrivit cats.

Este important ca orice pisică cu keratoconjunctivită să fie examinată de un medic veterinar, astfel încât să poată fi administrat cel mai bun tratament.