Sari la conținut
Home » O specie unică: Șobolanul cârtiță golaș

O specie unică: Șobolanul cârtiță golaș

O specie unică. Șobolanul cârtiță golaș (Heteroephalus glaber) este cunoscut și sub numele de cățeluș de nisip. El este un rozător care de obicei… sapă. În ciuda numelui, nu sunt nici cârtițe, nici șobolani. Sunt mai apropiați ca neam de porcușorii de Guineea.

Șobolanii cârtiță golași se găsesc în unele părți din Africa de Est și au un set desoebit de caracteristici fizice: Acestea care îi conferă capacitatea de a putea prospera într-un mediu subteran dur.

O specie unică: Șobolanul cârtiță golaș e rece

O specie unică: Un șobolan
O specie unică: Un șobolan care privește atent în jur

Șobolanul cârtiță golaș are sângele aproape complet rece. Nu are sensibilitate la durere la nivelul pielii, are un metabolism foarte scăzut, precum și o respirație lentă.  Și sunt, bineînțeles, „goi”, cu foarte puțin păr.

Șobolanii cârtiță golași sunt, în general, de dimensiuni destul de mici. Șobolanul mascul are o lungime de circa 10 cm și va cântări vreo 30 de grame. Femelele (numite regine) sunt mai mari și pot cântări până la 50 de grame.

Ochii șobolanului cârtiță golaș sunt foarte mici, iar acest lucru contribuie la vederea lor slabă. Dar, nu sunt orbi, așa cum se presupune adesea, și pot săpa cu ochii închiși.

Au picioare subțiri și scurte, dar se deplasează cu ușurință sub pământ. Sunt experți în săpături și, în mod uimitor, se pot deplasa la fel de repede înapoi ca înainte.

Rod tot

Șobolanii cârtiță golași au dinți frontali mari și proeminenți, asemănători cu cei ai unei morse în miniatură. Ei îi folosesc pentru a săpa, dar cu buzele sigilate chiar în spatele dinților. Asta împiedică pământul și resturile să le intre în gură.

Fabulos, șobolanul cârtiță golaș poate trăi într-o atmosferă cu zero oxigen. De fapt, el poate trăi până la cinci ore într-un mediu care are doar 5 la sută oxigen. De asemenea, poate trăi într-o atmosferă cu 80% CO2. Într-un mediu cu zero oxigen, șobolanul cârtiță gol poate trăi până la 18 minute fără probleme.

Altăa caracteristică bizară: cei doi incisivi frontali inferiori ai șobolanului golaș pot fi mișcați independent unul de celălalt. Dinții lor sunt folosiți pentru orice, de la săpat, cărat, mâncat, luptat și îngrijit până la transportul puilor. Și, atenție, 25 % din masa musculară a șobolanului cârtiță golaș se află în maxilarul său. Acest lucru se datorează faptului că fălcile lor sunt concepute pentru săpat, potrivit factanimal.

În fine, pielea șobolanului cârtiță nu are neurotransmițători. Asta înseamnă că nu simte durere atunci când este expus la lucruri precum un acid. Pentru că nu au neurotransmițători, rozătoarele nu au nici nevoie să se scarpine…