Sari la conținut
Home » Curizități din lumea animalelor: Top 10 cele mai veninoase animale

Curizități din lumea animalelor: Top 10 cele mai veninoase animale

sursă foto: discoverwildlife.com

Nu doar de șerpi și păianjeni trebuie să te ferești! Iată topul nostru cu cele mai bune zece animale veninoase, de la creaturi marine surprinzătoare la primate.

Există o distincție importantă între animale veninoase și cele care sunt otrăvitoare. Creaturile otrăvitoare doar secretă aceste toxine, în timp ce animalele veninoase își livrează veninul direct, folosind părți specializate ale corpului.

Iată ghidul nostru de specialitate cu privire la cele mai bune animale veninoase, inclusiv cât de periculoase sunt acestea și chiar ce utilizări bune ar putea fi date toxinelor lor.

10 cele mai veninoase animale

Meduza Box (inclusiv Chironex fleckeri)

Unii consideră că meduzele box se numără printre cele mai mortale animale. Acestora li s-a atribuit numeroase morți misterioase ale înotătorilor în multe părți ale lumii. Acest lucru se datorează faptului că unele specii produc toxine incredibil de puternice și copleșitoare care lovesc în inimă, sistemul nervos și chiar în celulele pielii.

sursă foto: discoverwildlife
sursă foto: discoverwildlife

Moartea poate surveni foarte repede, unii înotători intrând în șoc și înecându-se sau murind de insuficiență cardiacă înainte de a ajunge la mal.

Monstrul Gila (Heloderma suspectum)

De la cele mai mortale la poate cele mai dureroase. Mușcătura monstrului de gila, o șopârlă veninoasă originară din SUA și Mexic, este considerată a fi cea mai chinuitoare dintre toate vertebratele. Un jurnalist nefericit care s-a apropiat prea mult a descris-o ca fiind „ca lava fierbinte care îți curge prin vene”.

soparla gila
sursă foto: discoverwildlife.com

Cu toate acestea, în ciuda durerii, nu se cunoaște nicio mușcătură care să fi provocat moartea unui om. Veninul, o neurotoxină destul de ușoară, este produs în glandele salivare ale șopârlelor. În mod fascinant, oamenii de știință au descoperit în această salivă toxică un hormon care poate fi folosit pentru a trata diabetul de tip 2 la om.

Păianjenul pânză de pâslă (familia Agelenidae)

Monstrul de gila nu este singurul animal al cărui venin are potențial medicinal la om. Păianjenul produce un venin puternic care este extrem de toxic pentru oameni și alte primate, dar în mod interesant inofensiv pentru multe alte animale.

sursă foto discoverwildlife.com
sursă foto discoverwildlife.com

Acest lucru se datorează faptului că aceste animale produc anticorpi care se leagă de toxine și le neutralizează, ceea ce, din păcate, primatele nu pot face. Acest venin, adesea mortal, ar putea totuși să fie și salvator de vieți. Oamenii de știință au descoperit că o anumită moleculă care se găsește în venin ar putea fi folosită ca tratament pentru atac de cord, blocând „mesajul de moarte celulară” și împiedicând astfel producerea de noi leziuni.

Caracatița conică (inclusiv Conus magnus)

Dacă te uiți la cochiliile de melci de mare aruncate pe plajă, nu ai crede că un melc marin poate fi mortal. Dar melcii conici fac mai mult decât să se strecoare pe stânci.

Trăiesc pe fundul mării și vânează peștii trimițând un „harpon” gol, plin de venin, imobilizând astfel orice trecători curioși. Melcul își deschide apoi gura și își aspiră prada neajutorată înăuntru, vie și paralizată. Țineți-vă bine:
Ați simți dacă v-ar înțepa unul.

sursă foto: discvoerwildlife.com
sursă foto: discvoerwildlife.com

De fapt, veninul melcului marin conic este atât de puternic încât poate provoca insuficiență respiratorie, paralizie musculară, tulburări de vedere și chiar moartea. Cel mai frecvent, înțepăturile de melc conic provin de la scafandrii care îi manipulează.

Cu toate acestea, melcii conici sunt o altă creatură al cărei venin are beneficii potențiale pentru medicină. Oamenii de știință au izolat o anumită toxină de la o specie de melc conic și din ea au derivat un analgezic non-opioid care este de multe ori mai puternic decât morfina.

În prezent, se investighează utilizarea altor componente ale veninului, pentru tratarea unor boli precum Alzheimer și epilepsia, precum și pentru calmarea durerii la pacienții cu cancer și HIV. Nu prea mult confort pentru pești, bineînțeles.

Peștele de piatră (genul Synanceia)

La fel ca melcul conic, peștele de piatră este un alt animal de care un înotător neștiutor ar putea cădea în capcană. Cu camuflajul lor pestriț și obiceiul de a zăbovi pe fundul noroios sau stâncos al mediilor marine, sunt ușor de călcat.

Contactul declanșează o înțepătură din partea unuia dintre spinii defensivi ai înotătoarei dorsale, asemănători unor ace. Această înțepătură este incredibil de dureroasă și poate fi chiar letală.

sursă foto: discoverwildlife.com
sursă foto: discoverwildlife.com

Peștele are, totuși, o utilizare secundară – nu ca medicament, ci ca aliment. Peștii de piatră sunt comestibili odată ce spinii lor veninoși au fost îndepărtați cu grijă și sunt chiar considerați o delicatesă în unele părți ale Asiei. L-ați încerca?

Șarpele Taipan interior (Oxyuranus microlepidotus)

Bineînțeles, nu puteam vorbi despre animale veninoase fără să menționăm șerpii. Deși majoritatea șerpilor pe care este posibil să îi întâlniți sunt perfect inofensivi (doar aproximativ 1 din 5 specii de șerpi sunt veninoși), unii se numără printre cele mai mortale animale din lume.

sursă foto: discoverwildlife.com
sursă foto: discoverwildlife.com

Bilanțul uman al mușcăturilor de șarpe este considerabil, de multe ori mai mare decât cel al mușcăturilor din partea mult temutului rechin, reprezentând aproximativ 200.000 de decese pe an. Cel mai veninos șarpe din lume este considerat a fi taipanul de interior, endemic în Australia central-estică.

Acesta are de departe cea mai mare doză medie letală de venin dintre toți șerpii și, probabil, dintre toate animalele, ceea ce îl face cel mai toxic. Cu toate acestea, este destul de timid și rareori se întâlnește cu oamenii, așa că nu este de fapt cel mai periculos. În ceea ce privește mortalitatea, acest record ar putea fi deținut de vipera mică, dar agresivă, cu solzi de fierăstrău.

Ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus)

Mamifere veninoase? Da, într-adevăr, iar unul dintre acestea este ornitorincul cu cioc de rață. Acest mamifer deja extraordinar, unul dintre foarte puținii care depun ouă, are, de asemenea, capacitatea remarcabilă de a se apăra cu niște pinteni de gleznă care livrează venin!

foto: discoverwildlife.com
foto: discoverwildlife.com

Deși nu este mortală pentru oameni, se spune că o lovitură cu venin de la un ornitorinc este chinuitoare și este suficient de puternică pentru a paraliza și ucide animale mai mici, inclusiv câini. Poate unul dintre motivele pentru care Winston Churchill era atât de fascinat de ei.

Loris lent (genul Nycticebus)

În mod înșelător de drăguț, lorisul lent este singura primată veninoasă pe care am descoperit-o până acum. Fascinant este faptul că veninul său este activat prin combinarea unui ulei secretat de glanda brahială de pe brațul superior cu saliva sa. Laptează glanda și apoi fie își freacă veninul activat în blană, ca o apărare chimică, fie îl folosește într-o mușcătură.

sursă foto: discoverwildlife.com
sursă foto: discoverwildlife.com

Oamenii de știință cred că funcția sa principală este de a alunga paraziții care altfel ar vrea să își facă un cămin în blana sa, dar că poate fi folosit și pentru a se proteja împotriva prădătorilor și chiar ca armă în luptele cu alți lorizi în sezonul de reproducere.

Din păcate, toxicitatea lorisului lent duce la rele tratamente deosebite în comerțul ilegal cu animale de companie, deoarece comercianții de animale îi scot adesea dinții din față pentru a ascunde faptul că are o mușcătură dureroasă și veninoasă.

Cârtița europeană (Talpa europaea )

Continuând tema mamiferelor mici, drăguțe și toxice, vă prezentăm umila cârtiță europeană. Da, această creatură evazivă cunoscută mai ales pentru că lasă grămezi inestetice de pământ pe gazonul dumneavoastră este, de asemenea, veninoasă!

sursă foto: discoverwildlife.com
sursă foto: discoverwildlife.com

La fel ca și șoriceii, cârtițele folosesc o salivă toxică pentru a-și paraliza și supune prada – în mare parte, râmele de pământ. Acest lucru le permite să își păstreze hrana proaspătă și vie pentru a o consuma mai târziu, potrviti discoverwildlife.com.