Sari la conținut
Home » Mamifere care rezistă la îngheț. Câteva exemple

Mamifere care rezistă la îngheț. Câteva exemple

Veverita car rezistă la îngheț; susă foto: discoverwildlife.com

În natură, apa formeazî gheață la 0°C, acest lucru reprezintă un pericol pentru mamifere. Atunci când se formează gheață, celulele sunt rupte de expansiune sau străpunse de creșterea cristalelor ascuțite.

Multe insecte împiedică formarea gheții prin deshidratarea corpului lor. Broasca de pădure din America de Nord este renumită pentru faptul că poate rezista săptămâni întregi sub zero grade Celsius și poate rezista la -14°C.

Sunt mamifere care rezistă la îngheț?

Sângele său este bogat în crioprotectanți naturali, cum ar fi ureea, glicerolul și glicogenul. Aceștia acționează ca un antigel, legându-se atât de puternic de moleculele de apă încât nu se pot lega între ele pentru a forma cristale de gheață.

Singurul mamifer capabil să se răcească sub zero grade este veverița de pământ arctică. În timpul unei hibernări de opt luni, temperatura sa scade până la -2,9°C. Supraviețuiește prin „supraîncălzire”, astfel încât apa din corpul său nu poate forma cristale în jurul unui nucleu și nu poate îngheța.

Unii da, dar melcii sunt surprinzător de pricepuți să supraviețuiască în condiții de îngheț. Temperaturile foarte scăzute nu au un impact negativ deosebit asupra numărului total de melci în anul următor. Iarna, melcii caută locuri de hibernare cu protecție termică, unde temperaturile scad rareori sub 0°C. Acestea sunt de obicei subterane și oferă protecție împotriva celor mai grave înghețuri de iarnă.

Melcii îngheață iarna?

Studiile arată, de asemenea, că, chiar dacă melcii sunt expuși direct la cristale de îngheț, atât puii, cât și adulții din majoritatea speciilor sunt capabili să reziste pentru o perioadă limitată de timp. Melcii sunt defăimați ca fiind dăunători de grădină vâscoși, cu maniere revoltătoare la masă. Ce ne repugnă atât de mult la melci?

Chiar și cuvântul „melc”, care se scuipă mai degrabă decât se vorbește, descrie ceva josnic sau corupt. O persoană lentă și leneșă. În ciuda tuturor adjectivelor pe care le avem la dispoziție pentru a descrie aceste creaturi moi, strălucitoare, umede, suculente, flexibile, alunecoase și fragede, singurul pe care majoritatea oamenilor îl pot găsi este „lipicios”.

Motivul pentru care melcii suferă de o imagine atât de proastă este, din păcate, extrem de clar: au îndrăzneala de a-și purta noroiul pe exterior, și nu pe interior, ca noi toți, potrivit disoverwildlife.com.