Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor: Care este mamiferul care se scufundă cel mai adânc?

Curiozități din lumea animalelor: Care este mamiferul care se scufundă cel mai adânc?

sursă foto: aims.gov.au

Un mamifer marin a fost documentat scufundându-se până la o adâncime de aproximativ 3.000 de metri, echivalentă cu adâncimea a peste 30 de Statui ale Libertății stivuite una peste alta.

Mamiferele marine, precum balenele și focile, au nevoie de corpuri extrem de hidrodinamice pentru a se scufunda mult sub valuri și a rezista la presiunea zdrobitoare a adâncurilor oceanului, rămânând în același timp fără oxigen pentru o perioadă lungă de timp.

Ce mamifer marin este capabil să se scufunde cel mai adânc?

Acest lucru se datorează faptului că mamiferele, spre deosebire de pești, pot obține oxigen doar respirând aerul de la suprafața oceanului. „Pentru orice lucru care respiră aer și apoi se hrănește la adâncime, aveți această disparitate reală cu care majoritatea animalelor nu trebuie să se confrunte”, a declarat pentru Live Science Nicola Quick, cercetător marin la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Nicola Quick. „Una dintre resursele lor critice, aerul, se află într-un singur loc – iar cealaltă resursă critică, care este hrana, se află în alt loc”, a adăugat cercetătorul marin.

Acest titlu aparține probabil balenelor cu cioc de Cuvier (Ziphius cavirostris), balene de dimensiuni medii care trăiesc în apele temperate și tropicale din întreaga lume. În 2010, cercetătorii au început să atașeze dispozitive de urmărire prin satelit la aceste animale în largul coastei Californiei pentru a le înregistra mișcările și au descoperit abilitățile uimitoare de scufundare ale balenelor.

Una dintre cele opt balene pe care le-au marcat s-a scufundat până la 2.992 de metri (9.816 picioare), echivalentul a de 32 de ori înălțimea Statuii Libertății. Mai mult, balenele puteau să se scufunde pentru mult timp, una a stat sub apă mai mult de 2 ore.

Balenele pot limita cantitatea de sânge care circulă către părțile exterioare ale corpului

În 2020, Quick și colegii săi au fost martorii unui nou record după ce au observat o balenă cu cioc de Cuvier care a stat sub apă timp de 3 ore și 42 de minute. Acea scufundare a fost exclusă din rezultatele oficiale ale studiului lor, deoarece a avut loc după expunerea la sonar, care ar fi putut afecta comportamentul balenei, dar studiul a menționat că o scufundare atât de lungă poate indica „adevăratele limite ale comportamentului de scufundare al acestei specii”.

Lucrarea lui Quick a remarcat trei lucruri care ar permite balenelor să realizeze scufundări atât de lungi. În primul rând, sângele lor are concentrații mari de proteine mioglobină și hemoglobină, ceea ce le permite să stocheze mult oxigen. De asemenea, balenele pot limita cantitatea de sânge care circulă către părțile exterioare ale corpului pentru a se asigura că organele vitale primesc suficient oxigen.

În al doilea rând, balenele au nevoie de un metabolism lent, astfel încât să nu-și consume tot oxigenul dintr-o dată, notează studiul. Și pentru a ajuta la conservarea energiei, animalele par să alunece mult în timp ce înoată, a notat Quick.

Mamiferele care se scufundă au capacitatea de a-și aplatiza plămânii pe măsură ce se scufundă

În cele din urmă, balenele au probabil nevoie de o modalitate de a elimina rapid acidul lactic pe care mușchii lor îl produc în timp ce înoată, deși Quick a spus că nu este clar cum ar putea face acest lucru .

Mamiferele care se scufundă la mare adâncime trebuie, de asemenea, să fie capabile să reziste la presiunea resimțită atunci când se află la mii de metri sub apă. Cele mai greu de menținut deschise la presiune ridicată sunt plămânii, deoarece plămânii sunt niște buzunare de aer care s-ar putea prăbuși cu ușurință sub presiune intensă.

Dar mamiferele care se scufundă au capacitatea de a-și aplatiza plămânii pe măsură ce se scufundă pentru a reduce cantitatea de spațiu de aer pe care trebuie să o mențină deschisă sub presiune. Quick a spus că oamenii de știință cred că balenele cu cioc de Cuvier își caută hrană în timp ce se scufundă, dar cercetătorii nu știu cu siguranță ce mănâncă în adâncuri, deși o lucrare din 2017 a sugerat că este vorba în principal de calamar.

Alte mamifere marine se pot scufunda, de asemenea, la mare adâncime sub suprafață. Elefantul de sud (Mirounga leonina), de exemplu, a fost descoperit scufundându-se până la aproximativ 2.000 m adâncime – la fel ca și cașaloții (Physeter macrocephalus), potrivit livescience.com.