Sari la conținut
Home » Australia: Aproape 100 de balene au murit după ce au eșuată de plajă

Australia: Aproape 100 de balene au murit după ce au eșuată de plajă

sursă foto:dw.com

Mai mult de jumătate din grupul de balene eșuate pe o plajă australiană murise deja înainte ca restul să fie eutanasiate.

Ultimele dintre cele aproape 100 de balene pilot care au eșuat pe o plajă din vestul Australiei au fost eutanasiate miercuri, după mai multe încercări eșuate de a le salva, au anunțat joi autoritățile. Balenele cu aripioare lungi au eșuat marți pe plaja Cheynes Beach, la sud de capitala Perth.

Australia a anunțat miercuri că 51 dintre balene au murit deja

Aproape 250 de voluntari s-au alăturat celor peste 100 de experți în fauna sălbatică într-o luptă zadarnică pentru a salva restul grupului de balene pe tot parcursul zilei de miercuri. În cele din urmă, restul de 45 de balene au trebuit să fie sacrificate după ce eforturile de a le conduce mai adânc în apă au eșuat, a precizat într-o declarație Serviciul pentru parcuri și faună sălbatică din Australia de Vest.

Oficialii au precizat că au fost nevoiți să ia această „decizie dificilă” pentru a „evita suferința prelungită”. „Probabil una dintre cele mai dificile decizii din cei 34 de ani de gestionare a faunei sălbatice. Foarte, foarte dificilă”, a declarat Peter Hartley, manager al Departamentului de Biodiversitate, Conservare și Atracții.

Eșuarea balenelor continuă să fie un fenomen misterios

Fenomenul de eșuare a balenelor în apropierea Australiei și Noii Zeelande nu este neobișnuit. În luna octombrie a anului trecut, aproximativ 500 de balene pilot au eșuat în îndepărtatele insule Chatham din Noua Zeelandă.

Mamiferele sunt animale foarte sociabile, care mențin adesea relații familiale complexe cu grupurile lor încă de la naștere. Imaginile filmate cu drona publicate de guvern au arătat balenele pilot grupându-se și formând o inimă înainte de a se eșua pe plajă. Experții în fauna sălbatică speculează că eșuarea ar putea fi un indicator al stresului sau al unei boli în cadrul grupului, dar motivele vor rămâne în continuare un mister.

Vor fi prelevate probe de pe carcasele balenelor pentru analize înainte ca acestea să fie îngropate într-o locație din interiorul țării, a declarat Hartley. Acesta a adăugat că acest lucru va contribui foarte mult la cunoașterea comportamentului balenelor, a geneticii lor și dacă mamiferele sunt înrudite între ele, potrivit dw.com.