Sari la conținut
Home » Istoria animalelor spion. De la delfini până la balene, candidații excelenți pentru serviciile secrete

Istoria animalelor spion. De la delfini până la balene, candidații excelenți pentru serviciile secrete

foto: greydinamics.com

Atunci când discutăm despre spioni și spionaj, este normal să ne imaginăm o figură de James Bond sau un bărbat înalt în trenci. Ceea ce s-ar putea să nu vă imaginați este o pisicuță drăguță sau o pasăre care încearcă să vă fure prânzul.

Natura nesperată a animalelor poate, totuși, să le facă un candidat excelent pentru a spiona inamicul. De-a lungul istoriei, armata a folosit animale de spionaj în tot felul de sarcini. Caii au servit ca metodă de transport pe câmpul de luptă, în timp ce câinii au fost extrem de talentați la adulmecarea dispozitivelor explozive.

sursă : greydinamics.com

Multe state au folosit frecvent porumbei și delfini în timpul Războiului Rece pentru a aduna informații. Viitorul spionajului creaturilor ar putea fi și mai bizar, oamenii de știință dezvoltând robo-insecte ca drone.

1.0 Porumbei: Animale spion în ceruri

Agențiile au folosit porumbei ca instrument de recunoaștere încă din Primul Război Mondial. Acestea au echipat păsările cu camere minuscule pentru a asigura o supraveghere asemănătoare cu cea prin satelit atunci când zburau deasupra teritoriului inamic.

Agilitatea și viteza lor îi făceau excelenți purtători de echipamente de supraveghere. În plus, porumbeii pot găsi drumul înapoi acasă de oriunde îi eliberați. Acest efect de bumerang înseamnă că agentul de informații poate fi sigur că va primi datele pe care le colectează.

În timpul Războiului Rece, agențiile au folosit, de asemenea, păsările pentru a obține informații despre Uniunea Sovietică. CIA, de exemplu, a derulat un amplu program de spionaj cu porumbei în această perioadă.

Antrenorii au învățat păsările cum să plece în misiuni și să facă fotografii ale unor locații din interiorul Uniunii Sovietice. Ei au numit Operațiunea Tacana, care a avut loc în anii 1970. Operațiunea a avut un mare succes în colectarea de informații despre instalațiile sovietice. Comitetul britanic de informații a avut, de asemenea, un „Subcomitet pentru porumbei” care a funcționat în această perioadă. Cu toate acestea, acest comitet nu a efectuat nicio operațiune (din câte știm noi) (sursa).

2.0 Păsări spion moderne

În 2013, China a lansat un stol de porumbei-dronă care transportau o cameră de înaltă definiție și un semnal GPS. Dronele, concepute să arate și să zboare ca niște porumbei adevărați, pot zbura timp de 30 de minute pentru a culege informații pentru guvernul chinez. În acest interval de timp, ele pot parcurge o distanță de aproximativ 20 km.

Recent, poliția din estul Indiei a prins un porumbel cu echipament de filmare atașat. O anchetă este în curs de desfășurare pentru a stabili dacă este vorba de un caz de spionaj. Oamenii au remarcat o apariție similară în 2020, în apropiere de granița Indiei cu Pakistanul. Potrivit raportului, pasărea avea atașat un „mesaj codificat”, dar forțele de securitate nu au putut confirma dacă era folosită pentru spionaj.

Și dacă dronele concepute să arate ca niște păsări nu sunt suficient de realiste, o companie lucrează în prezent la proiecte pentru a transforma păsările taxidermizate în drone. Oamenii de știință ar urma să echipeze păsările moarte cu mecanismele necesare pentru a deveni o dronă care încă mai bate din aripi și se mișcă precum o pasăre vie.

Acest tip de tehnologie ar fi extrem de benefic pentru misiunile secrete, iar păsările de pe cer ar trece probabil neobservate. Dronele vor putea apoi să adune imagini live din satelit și videoclipuri cu mișcări la sol. Se pare că spionii porumbei originali au fost o sursă de inspirație pentru mulți…

3.0. Pisica clandestină: Animalul spion care dă târcoale

În anii 1960, CIA a dezvoltat o operațiune de utilizare a pisicilor ca dispozitive de ascultare pentru a obține informații de la ambasada sovietică din Washington. Proiectul, intitulat „Operațiunea Pisica acustică”, presupunea implantarea unui microfon în urechea pisicii și a unui emițător radio la baza craniului acesteia. Cercetările în cadrul proiectului au durat 5 ani, din cauza complexității instalării echipamentului audio la o pisică.

foto: greydinamics.com
foto: greydinamics.com

Aceștia au încorporat un transmițător de 4 inci în craniu, antena fiind țesută până la coadă. Ei estimează că toate cheltuielile chirurgicale și de antrenament ale acestui proiect au costat CIA 20 de milioane de dolari.

Problema cu acest proiect este însă că pisicile nu sunt ușor de dresat. Spre deosebire de câini, pisicile nu au o mentalitate de haită și, prin urmare, este mai puțin probabil să fie ascultătoare față de un lider (sursa). Cu toate acestea, CIA s-a bazat pe natura curioasă a pisicilor.

În timpul unui test de testare a Operațiunii Pisica acustică, au plasat felina într-un parc cu sarcina de a trage cu urechea la conversația dintre doi bărbați care stăteau pe o bancă din apropiere. Cu toate acestea, pisica s-a îndepărtat, iar o mașină care trecea prin zonă a „neutralizat-o”, punând astfel capăt imediat operațiunii. Și-au dat seama de caracterul nepractic al proiectului și l-au anulat în 1967 (sursa).

4.0 Animale spion subacvatice: Delfini și lei de mare

Mai multe state au folosit delfinii ca animale de spionaj pentru a proteja flotele de submarine, pentru a localiza minele subacvatice și pentru a salva echipamentele de supraveghere. Creaturile marine au o viziune excelentă în condiții de luminozitate scăzută și auz direcțional subacvatic, ceea ce le face superbe la localizarea obiectelor periculoase sub apă. De asemenea, posedă o inteligență excelentă și abilități sociale care îi fac să poată fi dresați eficient pentru a îndeplini sarcina dorită.

În anii 1960, Uniunea Sovietică a antrenat delfinii pentru a căuta mine subacvatice în jurul bazelor navale (sursa). De asemenea, aceștia ar fi fost responsabili de protejarea intrării flotei sovietice din Marea Neagră în largul coastei din Sevastopol,Crimeea. În cazul în care un scafandru se apropia de intrare, delfinii dădeau semnale către o stație de coastă folosind ecolocația.

Statele Unite ale Americii au, de asemenea, un serviciu de animale al marinei care conține delfini și lei de mare . Aceste creaturi subacvatice ajută la căutarea de mine submarine sau la recuperarea echipamentelor . Un proiect secret al CIA din anii 1960, numit OXYGAS, urmărea, de asemenea, să folosească delfinii pentru a atașa dispozitive explozive pe navele inamice.
Imaginile din satelit au arătat că baza navală rusă din Marea Neagră a desfășurat delfini la începutul războiului din Ucraina, în 2022 (sursa). Experții au suspectat că erau folosiți pentru a împiedica operațiunile speciale ucrainene să se infiltreze în port și să saboteze navele.

În plus, în 2015, Hamas a anunțat capturarea unui delfin spion israelian, însă nu au apărut niciodată rapoarte sau dovezi care să confirme această afirmație (sursa).

5.0 Balena spion rusă

Dacă delfinii pot fi animale spion, atunci și balenele pot fi, nu-i așa? În 2019, observatorii au găsit o balenă Beluga în largul coastei Norvegiei care purta un ham cu un ham rusesc și un suport pentru camera GoPro. Agenția de informații interne a Norvegiei a lansat o investigație asupra balenei și a constatat că, cel mai probabil, aceasta face parte dintr-un program de cercetare rusesc.

foto: livescience.com
foto: livescience.com

Autoritățile norvegiene au suspectat că balena Hvaldimir era o balenă spion experimentală pentru armata rusă. Cu toate acestea, guvernul rus nu a confirmat faptul că antrenau mamiferul marin pentru operațiuni militare. Un membru al Institutului Norvegian de Cercetări Marine a sugerat că este probabil ca marina rusă să fi antrenat balena pentru a-și proteja flota de submarine.

6.0. Peștele Charlie

Biroul pentru tehnologii și programe avansate al CIA a demarat Operațiunea Charlie în anii 1990. Charlie a fost un vehicul subacvatic fără pilot proiectat să arate ca un pește. Inginerii care au proiectat peștele robotizat au trebuit să construiască un sistem de propulsie astfel încât coada să se balanseze dintr-o parte în alta ca un pește adevărat.

Misiunile lui Catfish Charlie sunt încă clasificate, dar documentația oficială stipulează că acesta a fost implicat în colectarea de probe de apă. Cercetătorii nu sunt încă siguri pentru ce misiuni ar fi util robotul, dar unii sugerează că probele de apă dintr-o zonă pot dezvălui scurgerile nucleare sau agenții biochimici (sursa). Acest lucru ar ajuta apoi comunitatea serviciilor de informații să identifice potențialele arme care sunt fabricate în apropiere.

Se pare că agențiile de informații vor face tot posibilul pentru a rămâne în fața jocului și pentru a-și depăși inamicii. În această eră a schimbului de informații, este vital pentru state să se gândească la noi idei și mijloace de spionaj pentru a rămâne nedescoperite.

Pentru mulți iubitori de animale, aceste creaturi sunt inocente și dulci. Ele sunt agentul perfect pentru a câștiga încrederea. Este probabil că multe experimente, în special cele care implică proceduri chirurgicale, nu ar fi bine primite de grupurile de apărare a drepturilor animalelor. Prin urmare, nu ar fi surprinzător dacă autoritățile nu au dezvăluit niciodată publicului mai multe programe de inteligență pe animale, potrivit greydinamics.com.