Sari la conținut
Home » Cinci trăsături de personalitate comune la oameni și delfini! Rezultatele uimitoare ale studiului

Cinci trăsături de personalitate comune la oameni și delfini! Rezultatele uimitoare ale studiului

  • de

Cinci trăsături de personalitate comune la oameni și delfini! Rezultatele uimitoare ale studiului.

Medii diferite, trăsături similare! Ce au descoperit specialiștii

Potrivit informațiilor Guardian, preluate de digi24.ro,  în urma unui studiu publicat în Journal of Comparative Psychology, oamenii de știință au descoperit unele trăsături similare între oameni și delfini, cu toate că mediul de viață este unul extrem de diferit.

Cercetarea îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum anumite trăsături ale personalității oamenilor s-au dezvoltat independent de mediul înconjurător.

Personalitatea delfinilor a fost evaluată de îngrijitorii incintelor respective, iar rezultatele au evidențiat anumite trăsături comune ale personalității.

Până acum, studiile s-au axat în principal pe analiza primatelor și altor animale, însă abordarea avea nevoie de o schimbare:

„Cele mai multe studii s-au făcut pe primate, până acum, așa că am decis să încercăm o abordare nouă și să încercăm pe delfini. Nimeni nu a studiat personalitatea delfinilor așa cum am făcut-o noi. Nu vreau să se înțeleagă că oamenii și delfinii au aceleași trăsături ale personalității, pentru că nu au. Unele dintre ele sunt similare, atât”, au declarat specialiștii.

Curiozitatea și sociabilitatea, trăsăturile cele mai similare!

Studiul privind personalitatea delfinilor a început în 2012 și a fost făcut în mai multe locuri unde cresc delfini, în Mexic, Franța, SUA, Insulele Bahamas, Insulele Cayman.

Aceste asemănări au fost identificate în ciuda faptului că delfinii au evoluat într-un mediu total diferit de cel al primatelor, iar ultimul strămoș comun al celor două specii a trăit acum circa 95 de milioane de ani.

Cel mai larg acceptat model al personalității umane este definit de cinci trăsături, care se găsesc la toți oamenii, indiferent de mediul înconjurător. Acestea sunt deschidere, conștiinciozitate, extraversie, agreabilitate și nevrotism (tendința de a dezvolta stări de anxietate, teamă, furie etc.).

„Delfinii sunt o alegere excelentă pentru un astfel de studiu, pentru că, la fel ca primatele, delfinii sunt inteligenți și sociali. Ne-am gândit că, dacă factori ca inteligența și gregarismul contribuie la formarea personalității, atunci delfinii ar trebui să aibă trăsături ale personalității similare cu cele ale oamenilor. La fel ca multe primate, delfinii au un creier considerabil mai mare decât ar fi necesar strict pentru funcționalitățile de bază ale organismului. În esență, acest exces de creier alimentează capacitatea de a fi inteligenți, iar speciile inteligente sunt adesea foarte curioase”, a declarat psihologul Blake Morton, lector la Universitatea Hull și conducător al studiului.

Studiul a fost făcut pe 134 de delfini, masculi și femele, din opt incinte din mai multe locuri de pe glob.