Sari la conținut
Home » Tragedie în Peru! Zeci de mii de păsări și sute de lei de mare morți din cauza gripei aviare

Tragedie în Peru! Zeci de mii de păsări și sute de lei de mare morți din cauza gripei aviare

dailymail.com

Sute de lei de mare au murit din cauza gripei aviare în Peru în ultimele săptămâni, spun autoritățile, care îndeamnă oamenii să stea departe de plaje. Se crede că păsările migratoare din SUA au fost responsabile pentru transmiterea bolii.

Peste 55.000 de păsări moarte, inclusiv pelicani și pinguini, au fost descoperite în opt zone de coastă protejate, a declarat agenția de protecție a zonelor naturale Sernanp.

Fauna din Peru grav afectată de gripa aviară

Pădurarii din regiune au descoperit că gripa aviară care le-a ucis a provocat și moartea a 585 de lei de mare în șapte zone marine protejate diferite. Testele de laborator au confirmat prezența virusului la aceste animale, determinând autoritățile să anunțe un „protocol de vigilență biologică”.

Serviciul Național de Păduri și Faună Sălbatică din Peru (SERFOR) a îndemnat ca oamenii și animalele de companie să evite contactul cu leii de mare și păsările marine de pe plajă. În noiembrie, Peru a declarat o alertă sanitară de 180 de zile după ce a descoperit trei cazuri de gripă aviară foarte contagioasă la pelicani.

Apoi, în decembrie, 37.000 de păsări de la o fermă de pui au fost sacrificate după ce un focar anterior a afectat animalele sălbatice. Uciderea păsărilor face parte din protocolul standard pentru a preveni răspândirea gripei aviare.

Este gripa aviară un risc pentru oameni?

Este rar ca virusul H5N1 al gripei aviare să treacă la mamifere și chiar și mai rar ca oamenii să îl contracteze. Dar, recent, a fost descoperit la vulpi și vidre în Marea Britanie, la o pisică în Franța și la urși grizzly în Montana, SUA.

Se crede că toate mamiferele care au contractat virusul au mâncat păsări infectate. De la sfârșitul anului 2021, Europa a fost cuprinsă de cea mai gravă epidemie de virus din istorie. America de Nord și America de Sud au înregistrat și ele focare severe.

În urma descoperirii a 55.000 de păsări moarte în opt zone de coastă protejate, pădurarii au descoperit că gripa aviară care le-a ucis a ucis și 585 de lei de mare în șapte zone marine protejate, a anunțat agenția de protecție a ariilor naturale Sernanp.

Printre păsările moarte se numără pelicani, diverse tipuri de pescăruși și pinguini, a precizat Sernanp într-un comunicat. Sute de lei de mare sălbatici în America de Sud, o fermă de nurci în Europa și peste 58 de milioane de păsări de curte au murit.

Toate aceste animale au căzut victime ale impactului gripei aviare – un virus care circulă rapid pe glob, ucigând animale sălbatice și domestice, perturbând ecologiile și împiedicând aprovizionarea cu alimente. 

Sănătatea umană este legată în mod inextricabil de sănătatea animalelor, iar aceste evenimente ne reamintesc înfricoșător că o epidemie de amploare la animale are potențiale consecințe pentru oameni. 

Mai multe state au fost lovite de virusul H5N1

În Statele Unite, cel mai recent val de gripă aviară a lovit 17 mamifere și peste 160 de păsări. Este cea mai amplă epidemie de H5N1 de când a apărut ca o preocupare în China în 1996. Virusul a fost urmărit îndeaproape de oamenii de știință, cu atât mai mult acum că s-a răspândit la scară largă.

„Acesta este virusul potențial pandemic numărul unu de care toată lumea este interesată de mult timp”, a declarat Richard Webby, cercetător în domeniul bolilor infecțioase la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, Tennessee, și director al Centrului de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății pentru studii privind ecologia gripei la animale și păsări. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) , a declarat miercuri că răspândirea gripei aviare la speciile de mamifere trebuie monitorizată îndeaproape și că riscul pentru oameni rămâne scăzut pentru moment.