Sari la conținut
Home » Gripa aviară face prăpăd în Europa și în lume! Zeci de milioane de păsări au fost sacrificate pe întregul continent

Gripa aviară face prăpăd în Europa și în lume! Zeci de milioane de păsări au fost sacrificate pe întregul continent

găini;

Cel mai grav focar de gripă aviară din istorie la păsările sălbatice face ravagii în întreaga lume, forțând milioane de păsări de curte să fie închise  și produce sacrificarea a mii de păsări.

În timp ce virusul are un impact absolut devastator asupra păsărilor, datorită transmisibilității și letalității sale ridicate, răspândirea gripei aviare este, de asemenea, potențial îngrijorătoare pentru oameni.

În general, epidemia exacerbează criza costului vieții, perturbând lanțurile de aprovizionare cu alimente și forțând sacrificarea a milioane de păsări de curte destinate să ajungă pe rafturile magazinelor noastre.

Tulpina care circulă în prezent este cunoscută sub numele de H5N1

Una dintre cele mai mari îngrijorări pentru oameni este, de asemenea, că gripa aviară ar putea intra în teritorii necunoscute până acum, inclusiv să se transforme în următoarea pandemie.

„În acest moment, situația este fără precedent. Iarna trecută am avut cel mai grav focar de gripă aviară înalt patogenă din Marea Britanie. Anul acesta este pe cale să o egaleze sau să o depășească. Este fără precedent din cauza numărului acestor infecții care au avut loc la păsările de curte și din cauza infecțiilor pe care le-am văzut și la păsările sălbatice, în special la păsările marine”, a declarat pentru Euronews  profesorul Paul Digard, președinte al catedrei de virusologie de la Universitatea din Edinburgh.

Deși gripa aviară există de cel puțin 200 de ani și probabil mai mult, a declarat Digard, focarele au devenit mai frecvente. Tulpina care circulă în prezent este cunoscută sub numele de H5N1. „Numărul de focare a crescut începând cu anii 1980, iar apoi totul s-a schimbat în 1996-1997, când strămoșul virusului actual a apărut în Hong Kong.

Virusul și-a schimbat comportamentul

În întreaga lume, numărul record de decese cauzate de acest virus devine o normă. În SUA, mai multe state decât oricând au raportat cazuri de gripă aviară, cu un record istoric de aproape 58 de milioane de păsări de curte afectate până în ianuarie 2023.

„Celălalt lucru care s-a schimbat este că, în mod normal, în nordul Europei și în Marea Britanie, avem incursiuni sporadice de gripă aviară înalt patogenă în timpul iernii, dar apoi acestea dispar în timpul verii. Vara trecută, nu a dispărut în totalitate, s-a diminuat destul de mult, dar nu a dispărut niciodată complet. Așadar, virusul și-a schimbat comportamentul în moduri pe care nu le-am mai văzut până acum în această parte a lumii”a completat Paul Digard. 

Între timp, Europa se află în mijlocul celui mai grav val de infecții cu gripă aviară din istorie, cu 2.500 de focare în ferme care se întind pe teritoriul a 37 de țări în perioada octombrie 2021-septembrie 2022. Aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate pe întregul continent, deși marea majoritate a infecțiilor la păsări de curte au avut loc în Franța.

La mai mult de douăsprezece luni de la prima detectare a virusului, la sfârșitul anului 2021, infecțiile au rămas constant ridicate și nu dau semne de încetinire. De fapt, ele par să prindă viteză, datele europene arată că, în toamna anului 2022, epidemia a fost mai virulentă decât în aceeași perioadă a anului precedent, iar numărul fermelor infectate a fost cu 35 % mai mare.

„În ceea ce privește numărul de păsări, ferme și țări afectate, numărul de păsări care au fost ucise și durata epidemiei, epidemia actuală este cu adevărat cea mai mare pe care am văzut-o în istorie”, spune Ian Brown, președintele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Rețelei științifice a ONU privind gripa animală.

„Ne confruntăm cu o amenințare continuă”

Pentru unele păsări de crescătorie din Europa, este probabilă o intervenție structurată: imunitatea prin vaccinare ar reduce necesitatea sacrificării și probabilitatea ca păsările de curte infectate să infecteze alte specii de păsări. Deși este puțin probabil ca toate păsările de crescătorie să fie vaccinate, unele dintre ele ar putea primi vaccinuri încă din vara anului 2023. „S-a lucrat intensiv la testele de vaccinare, iar Comisia Europeană a elaborat un cadru privind modul în care aceste vaccinuri pot fi livrate, cu ambiția de a putea fi implementate până în vară”, spune Brown.

Vaccinarea regulată a păsărilor de curte ar putea deveni o inevitabilitate, adaugă el. Așa cum s-a spus că viața umană a intrat într-o eră a pandemiilor în urma Covid, același lucru este valabil și pentru păsări. „Ne confruntăm cu o amenințare continuă că aceste focare ar putea apărea la fiecare patru sau cinci ani”, spune Brown. „Așadar, trebuie să ne uităm la intervenții și la modul în care controlăm boala pentru a înclina balanța în favoarea eliminării acestei probleme. Vaccinarea va avea, în mod clar, un rol important de jucat”.

În acest context, modul în care creștem animalele pentru piața cărnii și a produselor lactate este de o importanță crucială pentru a evita răspândirea virusurilor. Putem schimba procedurile de securitate, puteți schimba modul în care proiectați fermele pentru a reduce șansele ca aceste evenimente de transmitere să aibă loc în primul rând, potrivit france24.com.