Sari la conținut
Home » Mamiferele fluorescente sunt mai dese se credea până acum

Mamiferele fluorescente sunt mai dese se credea până acum

Maim

Mamiferele fluorescente. S-a descoperit că mamiferele au o superputere secretă: aproape toate speciile strălucesc în întuneric. Pe scurt, mamiferele fluorescente sunt pretutideni…

Până acum, se credea că doar marsupialele australiene, cum ar fi ornitorincii, diavolii tasmanieni și echidnele erau fluorescente. Cu toate acestea, noi cercetări au descoperit că și un număr mare de alte mamifere strălucesc.

Mamiferele fluorescente, încă o calitate

Mamiferele fluorescente: O maimuță în copac
Mamiferele fluorescente: O maimuță în copac care privește curioasă în jos

Din 125 de specii din toate cele 27 de ordine de mamifere – inclusiv primate, rozătoare și cetacee – 107 dintre specii, adică 86%, au prezentat o formă de fluorescență, potrivit unui nou studiu publicat în revista Royal Society Open Science.

„Fluorescența a fost prezentă în fiecare grup. A fost repartizată uniform, ceea ce sugerează că este o caracteristică comună la toate mamiferele”, a declarat Kenny Travouillon, curator de mamifere la Western Australian Museum și coautor al lucrării.

Unele dintre animalele studiate aveau blană fluorescent. Altele aveau dinți sau unghii fluorescente. În orice caz,  multe dintre ele posedă o combinație a acestor trăsături, inclusiv mamiferele marine.

„Delfinul pitic avea doar dinții care străluceau. Am reușit să testăm doar câteva foci, un dugongong și un delfin pitic. Bănuiesc că la majoritatea mamiferelor marine fără păr pielea lor palidă va străluci. Blana focilor a strălucit, la fel ca și mustățile lor”, a declarat Travouillon.

Ca să fie văzute

Fluorescența este cauzată de substanțele chimice care absorb lumina. Apoi o emit la lungimi de undă mai lungi și cu energie mai mică.

„Un exemplu este atunci când suprafața unui animal absoarbe lumina UV cu energie mare, cu lungime de undă scurtă. Apoi, emite fluorescența sub forma unei străluciri colorate, cu energie mai mică, adesea roz, verde sau albastră”, a declarat pentru Newsweek Edward Narayan, conferențiar senior în știința animalelor la Universitatea din Queensland, Australia.

Motivul pentru care aceste mamifere strălucesc în întuneric sub UV nu este clar. Totuși, autorii au spus că ar putea fi o adaptare pentru a fi văzute de la distanță, potrivit newsweek.

„La unele specii, acest lucru ar fi un dezavantaj, dar majoritatea prăzilor au fluorescență doar pe burtă. Greu de văzut de un prădător. Prădătorii sunt cei care au pete și dungi strălucitoare pe spate. În mod evident, ei doresc să fie văzuți de omologii lor, pentru a-și găsi perechea în timpul sezonului cu pricina”.