Sari la conținut
Home » Evoluția raselor de câini. Cum au apărut animalele de companie

Evoluția raselor de câini. Cum au apărut animalele de companie

Ce este anestezia?

Evoluția raselor de câini. De la pekinezi la St. Bernard și greyhound, câinii vin într-o varietate atât de uimitoare încât este ușor să uităm că aparțin aceleiași specii. Numărul mare de rase de astăzi – cel puțin 150 – reflectă încrucișări intense și intenționate ale câinilor în ultimii 150 de ani.

Evoluția raselor de câini: Genele spun adevărul

Evoluția raselor de câini: Câine ieșit din baie
Evoluția raselor de câini: Câine ieșit din baie cu un zâmbet uriaș

Una din consecințele încrucișării pentru a crea rase pure cu trăsături distincte este că multe gene care cauzează boli s-au concentrat în aceste rase. Datorită creșterii îngrijorărilor legate de problemele de sănătate și disponibilitatea unor metode puternice pentru identificarea genelor, oamenii de știință lucrează din greu la „Proiectul genomului câinelui”.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul proiectului genomului uman, obiectivul este să localizeze și să cartografieze genele canine. În special cele care joacă un rol în anumite boli. Genele care influențează comportamentul sunt, de asemenea, de mare interes.

Descendenții lupilor

În același timp, întreaga istorie a câinilor și a relației lor cu oamenii a fost revizuită recent. Metodele moderne de datare moleculară pot determina relațiile și cronologiile evoluționare.

Câinele, Canis familiaris, este un descendent direct al lupului cenușiu, Canis lupus. Cu alte cuvinte, câinii așa cum îi cunoaștem sunt lupi domesticiți. Dar comportamentul lor s-a schimbat. Câinii domestici sunt diferiți în ceea ce privește forma față de lupi. Sun mai ales mai mici, cu boturi mai scurte și dinți mai mici.

Evoluția raselor de câini: Eroarea lui Darwin

Darwin s-a înșelat cu privire la câini. El credea că diversitatea lor remarcabilă trebuie să reflecte încrucișarea cu mai multe tipuri de câini sălbatici. Dar descoperirile ADN-ului spun altfel. Toți câinii moderni sunt descendenți ai lupilor, deși această domesticire s-ar fi putut întâmpla de două ori. Rezultatul – au produs grupuri de câini descendenți din două strămoși comuni unici.

Cum și când s-a produs această domesticire nu se știe exact. Până în urmă cu foarte puțin timp, se credea că, de fapt, câinii erau sălbatici până acum aproximativ 12.000 de ani. Dar analiza ADN-ului publicată în 1997 sugerează o dată de aproximativ 130.000 de ani în urmă pentru transformarea lupilor în câini. Acest lucru înseamnă că lupii au început să se adapteze la societatea umană mult înainte ca oamenii să se așeze și să înceapă practicarea agriculturii.

Această cronologie mai veche pune la îndoială mitul confor căuia oamenii au domesticit câinii pentru a-i folosi ca paznici sau pentru a-i ajuta. Mai degrabă, spun unii experți, lupii ar fi putut să exploateze o nevoie apărută în societatea umană timpuri. Și să-i determine pe oameni să-i primească pe lângă ei pentru a scăpa de frig și foame, conform pbs.org.