Sari la conținut
Home » Pisicile și ochii lor. „Tapetum lucidum” o caracteristica care le deosebește de restul animalelor

Pisicile și ochii lor. „Tapetum lucidum” o caracteristica care le deosebește de restul animalelor

Pisicile par să aibă modalități nesfârșite de a ne fascina și de a ne capta atenția. Și, deși faptul că ne aduc „cadouri” ar putea fi aproape de capul listei lor de ciudățenii, nimic nu stârnește povești mistice, folclor și opere de artă precum ochii lor strălucitori.

Ochii pisicilor strălucesc în întuneric deoarece au ceva ce noi nu avem, tapetum lucidum, o structură unică asemănătoare unei oglinzi, care face ca lumina să se reflectă

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Ce înseamnă când ochii pisicilor strălucesc

Pisicile sunt cele mai active la amurg și în zori. Ochii au un rol crucial în capacitatea lor de a vâna și de a repera  prădători, în condiții de lumină slabă, cum ar fi  

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Și, din punct de vedere tehnic, spune Dr. Iram Sharma „ochii pisicilor nu „strălucesc”, ci reflectă lumina din lumea exterioară”. Pentru a înțelege de ce pisicile au strălucirea ochilor, mai întâi trebuie să înțelegem anatomia ochilor de pisică.

Ce sunt fotoreceptorii?

Poate că arată extrem de diferit de ai noștri, dar ochii pisicilor seamănă cu cei umani. Micile diferențe au un mare impact asupra abilităților de vânătoare.

Lumina intră în ochi prin cornee, unde este diminuată pentru o mai bună focalizare și ajunge în pupilă. Acest lucru este valabil atât pentru pisici, cât și pentru oameni, dar probabil ați observat că pupilele noastre sunt diferite. Pupilele pisicilor sunt mai mari, uneori verticale alteori își schimbă forma.

Lumina se filtrează pe celulele sensibile la lumină. Urmează cristalinul, care focalizează lumina pe retină, unde se află fotoreceptorii (celulele sensibile la lumină). Le au și oamenii, au forma unor bastonașe (care absorb lumina) și conuri (care absorb culoarea). Pisicile au mai multe bastonașe și mai puține conuri decât noi.

Lumina neabsorbită ricoșează într-o structură specială, filtrându-se din nou pe celulele sensibile la lumină. Datorită suprafeței reflectorizante „tapetum lucidum” (un strat de țesut din partea din spate a ochiului), bastonașele și conurile primesc o a doua șansă de a absorbi lumina. 

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Semnalele sunt trimise la creier. Acum că bastonașele și conurile și-au făcut treaba (de două ori), acestea trimit semnale către creier prin intermediul nervilor optici. Apoi, creierul formează imagini.

Efectul ochilor roșii

În poze, ați fost lovit de nefericitul efect al ochilor roșii, ? Acesta este o reflexie a vaselor de sânge care se reflectă pe retină. Un bliț puternic este una dintre sursele de lumină suficient de puternică pentru a se reflecta pe retină și a provoca un aspect luminos.

Dar pisicile arată practic ca și cum ar avea lanterne mici care le ies din ochi. Pisicile (și o mână de alte animale) au ochii strălucitori pentru că au un tapetum lucidum, spre deosebire de noi. Când vedeți strălucirea ochilor, aceasta este lumina vizibilă neabsorbită care ricoșează în tapetum lucidum, ratează fotoreceptorii și iese din ochi. 

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Tapetum lucidum-ul felinelor este foarte special, deoarece este alcătuit din riboflavină, un tip de vitamina B care amplifică lumina la o lungime de undă specifică pentru pisici. Cele mai multe feline domestice au o strălucire a ochilor de culoare verde, dar ochii pisicilor pot reflecta și culoarea albă sau albastră. Și, spre deosebire de alte pisici, majoritatea celor cu ochi albaștri și pisicile albinoase produc o strălucire a ochilor de culoare roșie.

Cât de bine poate vedea o pisică în lumina zilei?

Pisicile nu au o vedere perfectă pe timp de noapte, dar este mult mai bună decât vederea lor pe timp de zi. Faptul de a avea un tapetum lucidum are avantajele sale pentru vânătoarea de șoareci în zori și la amurg. Dar acesta reflectă lumina în direcții diferite, ceea ce face ca imaginile din timpul zilei să fie mai neclare.

„Pisicile își văd clar împrejurimile la lumina zilei, doar atunci când se află la o distanță de aproximativ 6 metri”, spune Dr. Sharma. În comparație, oamenii cu vedere normală pot vedea clar obiectele de la o distanță de aproximativ 60 de metri.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Și pentru că au mai puține conuri, ei văd un număr limitat de culori. Nu putem întreba care sunt culorile lor preferate, dar se crede că pisicile văd lumea în nuanțe de albastru, gri, verde și galben.

Ce se întâmplă dacă ochii pisicii mele nu strălucesc în întuneric?

Dacă ochiul (sau ochii) pisicii dumneavoastră străluceau și nu mai strălucesc, este posibil ca tapetum lucidum să fi fost afectat de o rană sau o infecție. Afecțiuni precum hipertensiunea arterială, cataracta, glaucomul, excrescențele, toxicitatea și deficiențele de vitamine pot avea un impact asupra vederii normale a pisicii dumneavoastră.

Potrivit celor afirmate de  Dr. Sharma, să te naști cu un tapetum lucidum deteriorat genetic nu este ceva obișnuit în rândul pisicilor. Deși ea adaugă că „unele rase au ochi mai strălucitori și altele mai puțin strălucitori”. Studiile sugerează că pisicile siameze ar putea avea o strălucire a ochilor mai slabă decât altele.

Rasa unei pisici nu este singurul factor determinant atunci când vine vorba de strălucirea ochilor. „Cantitatea de riboflavină și zinc care se găsește în celulele pigmentare ale unei pisici este factorul principal pentru culoarea  și intensitate strălucirii”, explică Dr. Sharma.

Când trebuie contactat medicul veterinar

Dar dacă ochii pisicii nu reflectă niciodată lumina, s-ar putea ca ceva să blocheze lumina. Sunt șanse ca felina preferată să nu vadă foarte bine sau deloc în condiții de lumină slabă. Dacă observați orice modificări ale vederii pisicii dumneavoastră sau ale aspectului fizic al ochilor, cum ar fi scurgeri neobișnuite sau roșeață, este important să vă faceți o programare la medicul veterinar.