Sari la conținut
Home » Salivarea excesivă, un indicator al stării de sănătate a pisicii. Situațiile în care trebuie contactat medicul veterinar

Salivarea excesivă, un indicator al stării de sănătate a pisicii. Situațiile în care trebuie contactat medicul veterinar

sursă foto: intreabaveterinarul.ro

Se întâmplă deseori să realizezi că pisica ta are un comportament normal sau iese din tiparele stării medicale. Este și cazul în care felina salivează excesiv.

De exemplu, felina mult iubită poate saliva mai mult decât este cazul atunci când este fericită sau relaxată. Pe de altă parte, sunt și cazuri care ar trebui să-ți ridice semne de întrebare. Mai ales dacă pisica ta numai este la prima tinerețe și salivează brusc, atunci este cazul să te îndrepți spre medicul veterinar.

Cauze ale salivării excesive pentru pisici

Bolile dentare, precum gingivita, stomatita, tartru și cariile pot provoca de asemenea, salivări excesive. În acest caz felinele întâmpină dificultăți atunci când mănâncă și  mestecă și o fac de obicei cu capul într-o parte. 

Infecțiile tractului respirator superior pot provoca ulceratii bucale însoțite de salivarea excesivă. Simptomele în acest caz sunt: strănut, secreții nazale, secreții oculare și lipsa poftei de mâncare. De asemenea, și un blocaj în tractul gastrointestinal reprezintă una dintre cauzele simptomelor de greață la pisici care poate duce la salivarea excesivă. În acest caz veterinarul va face un control cu raze x sau o ecografie abdominală.

Salivarea excesivă mai poate fi cauzată de bolile hepatice, renale, pancreatita, hipertiroidismul și cetoacidoză diabetică. Afecțiunile acestea pot fi diagnosticate doar în urma unei analize a sângelui și urinei. 

Din nefericire, și pisicile sunt expuse riscului de a face cancer. Un asemenea diagnostic provoacă greață și implicit salivare. Este foarte probabil ca în acest caz pisica să aibă dificultăți atunci când mănâncă și când înghite, sângerează la nivelul cavității bucale și are o respirație urât mirositoare.

Când trebuie contactat medicul veterinar

Traumele sunt o altă cauză a salivării excesive la fel și fracturile maxilarului sau a craniului. Ulcerațiile bucale de la arsuri provocate de mestecatul cablurilor electrice sau înghițirea dezinfectantului poate crea o salivare excesivă. 

Mai este și situația în care pisicile pot saliva dacă au înghițit ceva amar precum medicamentele orale. În acest caz puțină apă după ce a fost ingerată medicamentația va rezolva problema. Medicul veterinar trebuie contactat în situația în care felina prezintă pe lângă salivarea excesivă și următoarele simptome:

respirație urât mirositoare; lipsa poftei de mâncare; vărsături, pierderi în greutate sau letargie. Medicul veterinar obține mai multe informații numai în urma unui examen fizic. Însă, trebuie să te pregătești pentru că acesta îți poate recomanda teste de sânge, urină, fecale raze x sau ecografie abdominală, potrivit intreabaveterinarul.ro.