Sari la conținut
Home » Sănătatea animalelor de companie în zece pași! Informații pe care medicul veterinar vrea să le cunoașteți

Sănătatea animalelor de companie în zece pași! Informații pe care medicul veterinar vrea să le cunoașteți

sursă foto: romaniatv.net

Având în vedere multitudinea de informații disponibile online și la cabinetul medicului veterinar, iată o listă scurtă a ceea ce medicii veterinari consideră că este cel mai important pentru menținerea sănătății animalului dumneavoastră de companie.

Așadar, în cele ce urmează vă propunem un mic îndrumar care, sperăm noi, va contribui la îmbunătățirea cunoștințelor în materie de menținerea sănătății prietenului pufos indiferent care ar fi acesta.

  1. Medicul veterinar și animalele de companie

Prietenii noștri cu patru picioare îmbătrânesc mai repede decât oamenii, așa că este necesar ca medicul veterinar să efectueze un examen fizic o dată pe an. Câinii și pisicile sunt, de asemenea, animale de companie foarte stoice și pot prezenta semne subtile de boală pe care s-ar putea să nu le observați. Asociația Americană a Spitalelor de Animale (AAHA) recomandă ca animalele de companie seniori să fie examinate la fiecare 6 luni, precum și să li se facă analize de sânge. 

  1. Sterilizarea și castrarea

Sterilizarea și castrarea ajută la menținerea sub control a populației de animale de companie și previne eutanasierea inutilă din cauza supraaglomerării adăposturilor. De asemenea, sterilizarea elimină posibilitatea apariției cancerului testicular și reduce foarte mult riscul apariției bolilor de prostată pe măsură ce câinele mascul îmbătrânește.  Femelele care sunt sterilizate înainte de primul lor ciclu de călduri sunt mult mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer mamar. 

  1. Greutatea prea mare animalului de companie duce la artrită

Populația umană la nivel mondial este din ce în ce mai mare, nu doar ca număr de locuitori, ci și ca dimensiune a taliei noastre. Aceeași „epidemie de obezitate” este observată și la populația animalelor noastre de companie.

O treime din animale de companie din Statele Unite ale Americii este acum supraponderală sau obeză. Animalele de companie supraponderale și obeze sunt mai predispuse să sufere de artrită, probleme respiratorii, boli de piele și chiar de diabet de tip 2. 

Pisicile sunt predispuse în special la diabet de tip 2 sau la diabet cu rezistență la insulină atunci când au un exces de grăsime corporală și au o dietă bogată în carbohidrați.  Țineți sub control greutatea animalului de companie prin încurajarea exercițiilor fizice și evitați supraalimentarea.

  1. Căpușe și purici

Feriți-vă animalul de companie pe cât de mult posibil de purici și căpușe. Sunt cei mai comuni paraziți care ne afectează prietenii necuvântători.  Nu numai că provoacă iritații și infecții ale pielii; pot fi, de asemenea, purtători de boli și paraziți interni, cum ar fi teniile și Babesia. Este necesar să folosiți produse adecvate pentru a preveni infecțiile, mai ales în timpul verii. Discutați cu medicul veterinar despre ce produse funcționează cel mai bine în zona dumneavoastră.

Paraziții interni sau „viermii” sunt foarte comuni la animalele tinere și pot provoca diaree și alte probleme de sănătate. Examinarea paraziților fecali ar trebui să se facă o dată pe an, cu ocazia examinării medicale. Deparazitarea trebuie făcută periodic dacă animalul dumneavoastră de companie se infectează.

Evitați comportamentele de vânătoare și de scormonire, deoarece acestea pot duce, de asemenea, la infectarea cu paraziți. Viermii rotunzi pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru sănătatea umană și pot provoca orbire. Solul contaminat cu fecale de animale de companie este principala sursă de infecție cu ascarizi, așa că adunați dejecțiile animalului dumneavoastră de companie și aruncați-le în mod corespunzător.

Viermii inimii sunt endemici în mare parte din regiunile sudice ale Statelor Unite, în Africa, în sud-estul Asiei și în țările europene din jurul Mării Mediterane. Dacă locuiți în aceste regiuni sau călătoriți acolo, discutați cu medicul veterinar despre prevenirea lunară a viermilor de inimă.  

  1. Îngrijirea dentară

O sănătate orală bună nu asigură doar o respirație cu miros proaspăt,  poate preveni, de asemenea, durerile orale și pierderea dinților. Medicul veterinar va verifica dinții animalului de companie la examenul medical anual de bunăstare și vă va recomanda îngrijirea la domiciliu sau stomatologia profilactică. 

Periajul zilnic al dinților cu o pastă de dinți enzimatică prietenoasă cu animalele de companie va reduce acumularea de tartru și de placă bacteriană, care poate duce la boala parodontală. Clătirile orale și tratamentele dentare vor promova, de asemenea, sănătatea dentară.

  1. Microciparea

Microciparea este o metodă de identificare permanentă la prețuri accesibile. Colierele și plăcuțele pot fi pierdute cu ușurință, dar un microcip (de mărimea unui bob de orez) va rămâne sub pielea animalului dumneavoastră de companie pe viață. Microcipurile sunt, de asemenea, necesare pentru a călători în Uniunea Europeană și în multe alte țări din străinătate.

  1. Siguranța în călătorie

Animalele de companie neasigurate pot fi aruncate cu ușurință din vehicul, chiar și într-un accident rutier minor, provocând răni grave sau chiar moartea. Unii oameni cred că ținerea animalului de companie într-o ladă este o cruzime, dar este cel mai sigur mod de a călători, la fel ca un copil într-un scaun de mașină. 

Lăzile mici ar trebui să fie fixate pe scaunul mașinii cu centura de siguranță. Dacă o ladă nu vă convine, alte dispozitive de fixare a animalelor de companie, cum ar fi așa-numitele „centuri de siguranță pentru câini”, pot fi, de asemenea, utilizate pentru fixarea pe scaunul unui automobil sau al unei companii aeriene. 

Cel mai bine este ca animalul dumneavoastră de companie să călătorească pe bancheta din spate a vehiculului. Dacă acest lucru nu este posibil, dezactivați airbagul pentru pasagerul din față, deoarece acesta poate ucide animalele de companie dacă este activat. Nu permiteți niciodată ca animalul dumneavoastră de companie să scoată capul pe fereastra unei mașini în mișcare sau să călătorească în bancheta unei camionete. 

  1. Substanțe toxice pentru câini și pisici

Multe alimente, medicamente și obiecte de uz casnic care sunt în regulă pentru oameni sunt de fapt toxice pentru câini și pisici. Ibuprofenul, analgezicul obișnuit, este toxic pentru câini și pisici. Provoacă ulcer gastric și insuficiență renală chiar și la doze mici.  Plantele de uz casnic, cum ar fi crinul de Paște, sunt toxice pentru pisici, ducând la vărsături și insuficiență renală. 

Alimentele obișnuite, cum ar fi ciocolata, conțin, de asemenea, substanțe toxice pentru animalele noastre de companie, inclusiv cofeină. Pentru mai multe informații despre toxinele pentru animale de companie, vă rugăm să accesați acest link. Dacă credeți că animalul de companie a fost expus la o toxină, nu ezitați să vă contactați medicul veterinar.

  1. Vaccinarea

Cățeii și pisicuțele primesc „vaccinurile din copilărie” în primele 16 săptămâni de viață, iar aceste vaccinuri sunt repetate periodic pentru a menține imunitatea. În multe țări, vaccinarea anuală este de domeniul trecutului. Cu toate acestea, unele țări și administrații locale impun vaccinarea anuală împotriva rabiei. 

Vaccinurile pe trei ani sunt disponibile pentru boli ale câinilor, cum ar fi Carré și Parvovirusul canin și boli ale pisicilor, cum ar fi Panleucopenia. Unii medici veterinari oferă chiar și verificări ale anticorpilor în loc de vaccinare.

Atunci când vă pregătiți pentru călătorii în Uniunea Europeană, este necesară vaccinarea anuală împotriva rabiei. Unele țări, cum ar fi Japonia, nu numai că cer vaccinarea curentă, dar și un test de sânge suplimentar înainte de import.  

  1. Mediu sănătos

Mulți dintre prietenii noștri cu patru picioare trăiesc exclusiv în interior cu noi. Aceasta poate fi cea mai sigură alternativă pentru animalele noastre de companie, dar poate fi plictisitoare. Pisicile de interior beneficiază în special de „îmbogățirea mediului”, cum ar fi jucării, copaci pentru pisici pentru cățărat și dormit, și chiar acces periodic la un balcon sigur. 

Câinii au nevoie de exerciții zilnice și unii au nevoie de acest lucru mai mult decât alții. Înscrierea câinelui dumneavoastră într-un club de agilitate sau într-un curs de obediență este o modalitate excelentă de a face exerciții împreună și de a pune la încercare intelectul câinelui dumneavoastră, informează europetnet.com.