Sari la conținut
Home » Cercetătorii au înviat insecte ascunse în gheață de 46.000 de ani

Cercetătorii au înviat insecte ascunse în gheață de 46.000 de ani

Cercetătorii au reușit să readucă la viață viermi care fuseseră înghețați vreme de 46.000 de ani. Se crede despre aceste viețuitoare că au trăit în Pleistocen. Viermii au fost descoperiți la 40 de metri adâncime în permafrostul siberian.

De acolo au fost scoși din gheață și… reînviați. Viermii sunt din specia Panagarolaimus Kolymaensis, dispărută de mii de ani. În gheață, ei se aflau într-o stare latentă cunoscută cu numele de criptobioză. Adică semnele lor vitale rămân aproape complet nedetectabile.

În gheață de 46.000 de ani

viermi tubulari; sursă foto: livescience.com
Viermi tubulari care stau în ocean

Cercetătorii credeau că aceste specii nu pot să rămână în această stare de conservare decât până la 40 de ani. Viermii aceștia, însă, au trăit în aceeași perioadă cu mamuții lânoși.

„Acest mic vierme ar putea să primească chiar un premiu pentru record Mondial. El a stat în stare latentă mai multă vreme decât ar fi crezut oricine că e posibil. Faptul că am putut să-i readucem la viață după 46.000 de ani m-a lăsat pur și simplu uluit”, a spus profesorul Teymuras Kurzchalia. El este unul dintre autorii principali ai studiului, publicat în jurnalul PLOS Genetics.

Atât s-a putut

Creaturile au fost readuse la viață după ce au fost hrănite și hidratate. Ele au supraviețuit mai puțin de o lună. Timp în care au adus pe lume peste 100 de alte generații noi de viermi. Până acum, cercetătorii au informații despre foarte puține animale care sunt capabile să se „suspende” biologic. Să intre într-o stare între viață și moarte ca răspuns la condiții extrem de dificile de mediu. Acest fapt este cu atât mai interesant cu cât speciile actuale de viermi se găsesc în zone temperate, în general. Descoperirea ne arată că prin adaptarea și supraviețuirea în criptobioză unele specii de nematode au potențialul de a rămâne vii. Chiar vreme de mai multe ere geologice, potrivit news.sky.