Sari la conținut
Home » Mituri despre libelule. Este adevărat că trăiesc doar o zi?

Mituri despre libelule. Este adevărat că trăiesc doar o zi?

Lucruri fascinante despre libelule!

Mituri despre libelule. Vechile insecte pe care le numim libelule au generat numeroase mituri de-a lungul timpului. Unele culturi le privesc cu suspiciune, în timp ce altele le prețuiesc. Să examinăm câteva mituri despre libelule, pe care le putem contrazice cu fapte.

Un mit comun afirmă că libelulele au o viață scurtă, de doar o zi. În realitate, libelulele pot trăi luni sau chiar ani, dacă luăm în considerare întregul lor ciclu de viață, de la ou la adult.

Mituri despre libelule

Libelulele înțeapă. Contrar unui alt mit popular, libelulele nu au aparate de înțepare sau solzi veninoși. Totuși, pot părea amenințătoare pentru cei care le privesc și pot fi confundate cu insecte periculoase. De exemplu, anumite specii pot avea aparența unor „ace de diavol” sau „ciorapi” pe picioare. Cu toate acestea, ele nu înțeapă și nu sunt periculoase pentru oameni.

Libelulele pot coase gura (sau urechile, sau ochii) închise. Un alt mit care circulă este acela că libelulele pot coase gura, urechile sau ochii oamenilor închise. Aceasta este o poveste destinată, în general, avertismentului pentru copii care s-ar putea să nu asculte de regulile de siguranță. Cu toate acestea, nu există nicio bază reală în această afirmație. Libelulele nu pot coase nimic închis și nu reprezintă o amenințare pentru oameni.

Aceste insecte nu sunt rele

Libelulele hărțuiesc cai. S-ar putea părea că libelulele „hărțuiesc” caii când zboară în jurul lor, dar acest comportament se datorează interesului lor pentru insecte mai mici, cum ar fi muștele, care pot fi agasante pentru cai. Libelulele sunt prădătoare și ajută la controlul populației de insecte nedorite. Cu toate acestea, ele nu au un interes deosebit pentru cai în mod direct.

Libelulele sunt rele. De-a lungul istoriei, libelulele au fost asociate cu diverse mituri și legende negative în diferite culturi. Ele sunt departe de a fi creaturi rele. De fapt, libelulele sunt benefice, deoarece se hrănesc cu țânțari și alte insecte mici, contribuind astfel la controlul populațiilor de insecte dăunătoare. Aceste insecte nu sunt rele. Ci mai degrabă utile pentru mediul înconjurător.

Așadar, deși libelulele au fost adesea înconjurate de mituri, aceste creaturi fascinante sunt, de fapt, inofensive și benefice, conform ro.eferrit.com.

Etichete: