Sari la conținut
Home » Există capitala mondială a urșilor polari: Churchill

Există capitala mondială a urșilor polari: Churchill

Ursul polar cu pui (Ursus maritimus), foto: wwf.org

Capitala mondială a urșilor polari. Orașul Canadian Churchill a numărat deja de patru ori mai mulți urși polari în acest an. Și mulți alții ar putea fi în curând pe drum. Practic, Churchill este capitala mondială a urșilor polari

În acest oraș din Manitoba locuiesc aproximativ 900 de persoane. Dar în fiecare an, între iulie și noiembrie, câteva sute de urși polari (Ursus maritimus) coboară în oraș și în zona din jurul Golfului Hudson, ceea ce aduce și mii de turiști care speră să îi vadă pe prădătorii arctici.

Capitala mondială a urșilor polari

Doi urși polari care se joacă
Doi urși polari care se joacă pe un camp de zăpadă

Ofițerii de conservare din cadrul Programului de alertă pentru urși polari se ocupă de aceste animale. Fie îi alungă, fie îi capturează. Au și un centru de reținere a urșilor polari, denumit în mod obișnuit „închisoarea urșilor polari”. Desigur, ulterior sunt eliberați în mediul natural.

„Sunt atât de mulți urși polari în orașul Churchill și în jurul acestuia”, a declarat Chantal Maclean, ofițer de conservare din Manitoba. Va fi un „sezon al urșilor foarte aglomerat”, a adăugat ea. „Ne așteptăm la un număr record de exemplare în acest an”.

Multă treabă

În medie, ofițerii primesc în jur de 250 de apeluri de la rezidenți și rețin în jur de 50 de urși în fiecare an. Numărul record de urși capturați într-un singur an a fost de 176, în 2003. Cele mai multe apariții au loc în lunile octombrie și noiembrie. Dar numărul de apariții din acest an ar putea depăși cu ușurință media, dacă tendința actuală continuă.

Două persoane din Churchill au fost ucise de urșii polari – una în 1968 și alta în 1983. Ultimul atac al urșilor polari a avut loc în 2013, când două persoane au fost grav rănite, dar au supraviețuit, potrivit livescience.

Creșterea numărului de urși polari nu înseamnă neapărat că șansele de atacuri cresc. Mai ales dacă oamenii respectă regulile impuse privind urșii polari, au declarat ofițerii.