Sari la conținut
Home » Orașul unde oamenii locuiesc în ”cuști”, iar maimuțele trăiesc libere

Orașul unde oamenii locuiesc în ”cuști”, iar maimuțele trăiesc libere

Din cuprinsul articolului

Orașul unde oamenii locuiesc în ”cuști”, iar maimuțele trăiesc libere! Locuitorii din oraşul Lopburi din Thailanda sunt terorizați de macaci. Luptle dintre bandele rivale țin oamenii izolați.

Din cauza pandemiei de coronavirus, numeroșii macaci care trăiesc în libertate nu mai atrag turiştii, ei au scăpat de sub control, forţând autorităţile să reacţioneze, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Locuim într-o cuşcă, iar maimuţele trăiesc afară”, a declarat printre suspine Kuljira, nevoită să acopere curtea casei sale cu o structură imensă de plasă, la fel ca o cușcă.

”Excrementele sunt peste tot pe străzi, mirosul este insuportabil, mai ales când plouă”, a mai adăugat ea pentru AFP.

Un alt localnic a amplasat jucării de pluş în încercarea de a speria primatele şi în plus foloseşte un baston pentru a le alunga din magazinul său.

În trei ani, populaţia primatelor s-a dublat – 6.000 de macaci coabitează în prezent cu cei 27.000 de locuitori.

Alungate din habitatul lor natural şi stabilite iniţial în zona unui templu din centrul oraşului, acestea au invadat de-a lungul anilor străzile adiacente, apropiindu-se tot mai mult de clădiri şi obligându-i pe comercianţi să-şi coboare definitiv draperiile.

Fostul cinematograf din oraş a devenit chiar cimitirul acestor animale, locul în care depun cadavrele semenilor şi pe care îl apără cu înverşunare.

Sute de macaci au rămas fără hrană

Thailanda şi-a închis graniţele după izbucnirea pandemiei de coronavirus, iar vizitatorii străini, care obişnuiau să hrănească primatele pentru a-şi face selfie-uri cu acestea, sunt absenţi, ceea ce face ca situaţia să scape şi mai mult de sub control.

Imagini cu grupuri de sute de macaci flămânzi care se luptă în mijlocul străzii pentru mâncare au fost prezentate în media şi pe reţelele sociale.

Autorităţile au lansat săptămâna aceasta o campanie de sterilizare, prima pe scară largă în trei ani. Obiectivul: castrarea a cinci sute de primate, masculi şi femele, pentru a frâna înmulţirea lor.

Atrase de mâncarea plasată în cuşti de dimensiuni mari, maimuţele sunt apoi adormite, transportate la o clinică veterinară unde sunt tatuate în funcţie de sexul lor şi de ”banda” în care trăiesc. Ele sunt eliberate apoi după o serie de analize.

Această campanie de sterilizare este posibil să nu fie suficientă şi este studiată o altă soluţie, mai durabilă – eliminarea tuturor primatelor din oraş şi gruparea lor într-un sanctuar construit în apropiere.

Pentru a preveni escaladarea situaţiei, comercianţii hrănesc chiar ei macacii, cu mâncare sau dulciuri.

”Aceste maimuţe au deprins obiceiul de a mânca orice, ca şi oamenii. Nu este bine pentru sănătatea lor”, a declarat Pramot Ketampai, care lucrează în complexul khmer din centrul oraşului. ”Cu cât sunt hrăniţi mai mult, cu atât stochează energie pe care o vor utiliza reproducându-se”, a adăugat el, denunţând acest cerc vicios.