Sari la conținut
Home » Menopauza există și la maimuțe?

Menopauza există și la maimuțe?

Menopauza există și la maimuțe?

Menopauza există și la maimuțe? Menopauza, un fenomen cunoscut anterior doar la oameni și anumite specii de cetacee, este acum observată și la cimpanzei, potrivit unui recent studiu științific publicat în revista „Science jeudi”. Acest studiu aruncă o nouă lumină asupra evoluției menopauzei la femei.

Majoritatea mamiferelor femele continuă să aibă pui până la sfârșitul vieții lor, dar la femei se produce un declin în producția de hormoni reproducători, care se oprește în general în jurul vârstei de 50 de ani.

Menopauza există și la maimuțe?

Cercetătorii au analizat date privind fertilitatea și mortalitatea a 185 de femele cimpanzei din comunitatea Ngogo din Parcul Național Kibale, Uganda, în perioada cuprinsă între 1995 și 2016.

Aceștia au calculat un indicator care să determine timpul mediu din viața adultă petrecut după pierderea capacității de reproducere.

Rezultatele au arătat că femelele cimpanzei din această comunitate trăiesc în medie 20% din viața lor adultă. După încetarea capacității de reproducere, o perioadă mai scurtă decât cea a oamenilor.

Această constatare sugerează că menopauza nu este specifică doar speciei umane și unor specii de cetacee.

Studiul sugerează două interpretări posibile. Prima se referă la condițiile favorabile în care trăiesc acești cimpanzei, cum ar fi absența prădătorilor precum leoparzii. Care au fost vânați până la dispariție în regiunea lor.

Aceste rezultate aruncă o lumină asupra evoluției menopauzei

A doua ipoteză sugerează că această populație de cimpanzei ar putea fi una istorică, neinfluențată de schimbările cauzate de oameni.

Aceste rezultate aruncă o lumină asupra evoluției menopauzei. Și pot schimba perspectiva asupra motivelor care stau la baza acestui fenomen. Care până acum era înțeles în principal din perspectiva „bunicilor”.

Menopauza ar putea fi mai degrabă o modalitate de a reduce concurența dintre femelele în vârstă. Și cele mai tinere, contribuind astfel la succesul nepoților și transmiterea genelor.

Studiul a atras atenția comunității științifice și poate deschide noi direcții de cercetare în înțelegerea menopauzei și a evoluției acestui fenomen în lumea animală, conform rfi.ro.

Etichete: