Sari la conținut
Home » De ce mă linge pisica mea? 3 motive probabile

De ce mă linge pisica mea? 3 motive probabile

De ce își ling pisicile stăpânii?

De ce mă linge pisica mea? Limba unei pisici este unul dintre cele mai mari atuuri ale sale. Cu limbile acoperite de „papile”, pisicile folosesc acești spini curbați pentru a se îngriji. Acestea petrec între 30% și 50% din zi pentru a-și păstra blana curată. Așadar, cu tot acest timp petrecut pentru igienă, mulți părinți de pisici se întreabă: „De ce mă linge pisica mea?”

De ce mă linge pisica mea: 3 posibile motive pentru care pisica ta te linge

De ce mă linge pisica mea: O pisică cu mâncare
De ce mă linge pisica mea: O pisică care mănâncă și se uită pe geam

Deși poate fi imposibil de spus cu siguranță, cercetătorii, medicii veterinari și experții în comportamentul pisicilor au sugerat câteva motive comune pentru care pisica ta te poate linge din când în când. Haideți să aprofundăm.

1. Pentru a-și arăta afecțiunea

Lingerea nu este doar un mecanism de îngrijire. Acesta este un mod în care pisicile arată că te iubesc. Pisica ta creează o legătură socială prin faptul că te linge pe tine, alte pisici sau animale de companie.

Acest semn de afecțiune poate proveni din copilărie. Mama pisicii tale le lingea pentru a le îngriji și pentru a-și arăta grija și afecțiunea. Multe pisici păstrează acest comportament în viața de adult, lingându-și oamenii pentru a le transmite același sentiment.

2. Pentru a-și marca teritoriul

Deși există mai multe moduri în care pisicile își pot marca teritoriul, inclusiv frecarea obrazului, zgârierea (și, din păcate, stropirea) – linsul este un alt comportament pe care pisicile l-ar putea folosi pentru a revendica ceva ca fiind al lor.

În acest caz, dacă pisica ta te linge, ea încearcă să se asigure că alte pisici sau animale știu cui aparții – lor!

3. Pentru a te îngriji

Chiar dacă pisica ta s-ar putea să nu realizeze că lingându-te nu te ajută de fapt să te „cureți”, acest comportament este complet natural pentru ea.

După cum am menționat, pisicile mamă își toaletează puii pentru a-i învăța cum să o facă singure, pentru a le arăta afecțiune și pentru a crea o legătură – cunoscut și sub numele de allogrooming, acesta este un comportament comun la multe mamifere și păsări, potrivit pumpkincare.

De fapt, potrivit consultantului certificat în comportament și dresaj felin Marci Koski, un grup de pisici care locuiesc împreună desemnează adesea un „alo-groomer” – o pisică care linge și toaletează celelalte pisici din grup.

Dacă vă surprindeți că pisica dumneavoastră vă linge, s-ar putea să încerce să își îndeplinească rolul de „allo-groomer” – curățându-vă și stabilindu-vă apartenența la grupul lor.