Sari la conținut
Home » Marcarea teritoriului sau urinare? Animalul de companie și cele două comportamente…mai puțin plăcute

Marcarea teritoriului sau urinare? Animalul de companie și cele două comportamente…mai puțin plăcute

sursă foto: Newsweek.com

Fără îndoială, câinele dumneavoastră se oprește de mai multe ori în timpul plimbării zilnice pentru a face pipi. Este aproape comic. Atunci când câinii masculi sau femele își ridică picioarele pentru a face pipi, ar putea fi un semn de marcare sau ar putea fi din mai multe alte motive.

Câinele tău face pipi în casă? Este și asta un marcaj?

Deși există multe motive pentru care animalul de companie ar putea face pipi în casă, inclusiv boala și lipsa unui dresaj adecvat, acest comportament ar putea fi, de asemenea, un semn de marcare a urinei. Este important să faci distincția între marcare și urinare, deoarece înțelegerea motivului pentru care câinele tău face pipi te poate ajuta să te ocupi mai eficient de obiceiurile sale de urinare.

Ce este marcarea teritoriului

Marcarea teritoriului este un comportament normal pentru animalul de companie în care urinează cantități mici pe un obiect. Obiectele preferate au, de obicei, o suprafață verticală, cum ar fi un stâlp de gard sau un trunchi de copac, dar chiar și pantoful sau piciorul pantalonilor unei persoane va fi suficient.

Câinii masculi, și chiar și unele femele, își ridică picioarele pentru a obține marca cât mai sus posibil (la nivelul nasului, astfel încât ceilalți câini să poată detecta cu ușurință mirosul).

Masculii intacți (necastrați) sunt de departe cei mai comuni markeri, dar și masculii castrați pot marca, la fel ca și femelele intacte sau sterilizate. Comportamentul tinde să înceapă atunci când animalul de companie ajunge la adolescență, adică în jurul vârstei de 6 până la 9 luni, în funcție de rasă.

De ce marchează câinii teritoriul cu urină?

În trecut, marcarea era văzută ca un comportament teritorial. Acum, oamenii de știință știu că animalele de companie își folosesc urina într-un mod diferit, spre deosebire de alte animale, câinii domestici nu marchează de fapt teritoriul.

Atunci ce fac ei? Ei comunică cu alți câini. Gândiți-vă la asta ca la o postare pe rețelele de socializare. Este mai puțin despre a spune „Nu te apropia!” și mai mult despre a spune „Sunt aici”. Urina unui câine spune multe despre el, oferind informații despre sănătatea sa, despre receptivitatea sexuală și poate chiar despre starea sa de spirit.

În plus, urina este plină de feromoni (semnale chimice speciale pe care câinii le folosesc pentru a „vorbi” unii cu alții). Lăsând urină pe un hidrant, câinele dumneavoastră trimite un mesaj celorlalți câini din cartier.

Cum vă puteți da seama dacă câinele dumneavoastră marchează sau face pipi în casă?

Dacă vă străduiți să deosebiți marcarea de alte tipuri de urinare în casă, luați în considerare când, unde și cum face pipi câinele dumneavoastră. Marcarea începe, de obicei, în adolescență și continuă la vârsta adultă.

Accidentele de oliță se întâmplă de obicei la căței, la câinii nou adoptați care nu înțeleg încă noua rutină și noile reguli dar și la câinii seniori care se confruntă cu probleme urinare sau cu declin cognitiv.

De asemenea, marcarea implică, de obicei, cantități mici de urină în mai multe locuri, în timp ce un câine care își golește vezica urinară va lăsa mai mult pipi într-un singur loc, potrivit akc.org.

În cele din urmă, dacă vă prindeți câinele în flagrant, marcarea durează de obicei câteva secunde. În schimb, urinarea obișnuită la un câine sănătos durează aproximativ 20 de secunde.

Sterilizrea ajută câinele să nu mai marcheze?

Există mai multe modalități prin care vă puteți opri câinele de la marcarea cu urină. În primul rând, excludeți problemele de sănătate care pot mima marcarea. De asemenea, puteți lua în considerare castrarea câinelui dumneavoastră mascul.

Un studiu științific publicat în Journal of Veterinary Behavior a constatat că sterilizarea a redus marcarea la masculi cu până la 72%. Sterilizarea nu a schimbat în mod semnificativ frecvența de marcare a femelelor, dar o cățea în călduri poate determina masculii să marcheze, așa că sterilizarea câinilor femele într-o gospodărie cu mai mulți câini ar putea aduce o oarecare ușurare.