Sari la conținut
Home » Au gâştele dinţi? Curiozități despre animale

Au gâştele dinţi? Curiozități despre animale

 

Au gâştele dinţi? Dacă ai întâlnit vreodată o pasăre mare cu gât lung care s-a dat în spectacol cu sâsâituri? Atunci știi ce este o gâscă. Creaturile astea nu sunt tocmai prietenoase și sunt foarte teritoriale, mai ales în timpul sezonului de cuibărit. Vor folosi orice tactică de apărare posibilă. Uneori asta se traduce prin sâsâituri, atacuri cu desfăşurarea aripilor. De asemenea, deschid câteodată larg gura şi încearcă să muşte. Păi, au gâştele dinţi?

Da și nu. Dacă ești foarte atent, vei observa ceea ce par a fi „dinţi de gâscă” în interiorul gurii lor.

Au gâştele dinţi: Deci, au gâştele dinţi? Sau ceva ca dinții?

Au gâştele dinţi: Gasca cu gatul roșu
Au gâştele dinţi: Gasca cu gatul roșu care zboară liniștită

Dinţii sunt în general considerate structuri prezente la oameni şi animale, făcute din smalţ pentru a ajuta la digestie. Compoziţia structurală, câţi sunt şi modul în care sunt formaţi diferă în funcţie de animal şi de dieta lui.

Gâştele sunt considerate uneori „erbivore obligatorii”, deoarece corpul lor este adaptat să digere plante. Uneori, însă, mănâncă şi cantităţi mici de carne.

Datorită faptului că consumul lor de plante depăşeşte consumul de carne, nu pot fi considerate cu adevărat omnivore. Deci nu au nevoie într-adevăr de dinţi adevăraţi în funcţie de dieta lor.

Nu sunt dinți

Gâştele nu au dinţi în sensul tehnic al cuvântului. Nu există păsări care să aibă dinţi, deşi multe au variante ale lor. Totuşi, au ceva în cioc pentru a-i ajuta să descompună hrana şi să muşte pe cei care le ameninţă teritoriul. Aceștia se numesc tomi.

Tomii sunt făcuţi din cartilaj, nu din smalţ, şi se găsesc în interiorul ciocului gâştei. Sunt unghiulari şi ascuţiţi, şi destul de flexibili, datorită compoziţiei lor. Chiar dacă acţionează într-un fel asemănător cu dinţii, ajutând la prinderea hranei, tomii nu sunt consideraţi dinţi.

Dar pe limbă ce au?

Da, limba gâștei ar putea să te sperie. Ea este dotată cu mici spini ascuţiţi, numiţi papile conice. Ei sunt folosiţi pentru a ajuta tomii să taie hrana pentru a o înghiţi. Și nu sunt chiar atât de ascuţiţi şi ameninţători cum par, potrivit factanimal.

Sunt destinaţi să fie folosiţi doar pentru a prinde plante astfel încât să le poată smulge. Și pentru a împinge hrana în partea din spate a gâtului pentru a o înghiţi.

Etichete: