Sari la conținut
Home » Îngrijirea dinților la câini este de o importanță crucială

Îngrijirea dinților la câini este de o importanță crucială

Îngrijirea dinților la câini este de o importanță crucială

Îngrijirea dinților la câini este de o importanță crucială din mai multe motive. Studiile independente au arătat că aproximativ patru din cinci câini cu vârsta de peste trei ani prezintă modificări patologice ale gingiilor, ceea ce subliniază gravitatea problemelor legate de igiena orală la animalele de companie.

Dinții câinilor nu sunt doar folosiți pentru a mesteca hrana, ci și pentru a ridica și a muta obiecte, făcându-i la fel de importanți pentru patrupezi precum mâinile sunt pentru oameni.

Îngrijirea dinților la câini este de o importanță crucială

Atunci când câinele mănâncă, bacteriile sunt ingerate odată cu hrana. Iar acestea se acumulează în special în zona dintre dinți și lângă gingii. Resturile alimentare au tendința de a rămâne blocate în aceste zone. Și permit bacteriilor să se hrănească și să formeze un strat alb lipicios numit placă dentară.

Dacă această placă nu este îndepărtată, poate duce la formarea de tartru galben-maroniu care atacă gingiile și țesuturile din jur, provocând inflamații. Bacteriile din placă pot, de asemenea, cauza apariția cariilor dentare dacă afectează structura dură a dintelui.

Dacă nivelul de tartru este prea mare, este posibil să fie necesară îndepărtarea lui de către un medic veterinar. Ignorarea igienei orale la câini poate avea consecințe serioase.

Gingivita, inflamația gingiilor, este foarte dureroasă

Gingivita, inflamația gingiilor, este foarte dureroasă pentru câini și poate duce la detașarea gingiilor și deteriorarea țesuturilor periodontale.

Durerea dinților poate afecta modul în care câinele mănâncă și poate provoca dificultăți la mestecare. Bacteriile din placă pot  produce compuși volatili de sulf care duc la respirație urât mirositoare la câini.

Bacteriile din placa dentară pot pătrunde în sânge, cauzând inflamații în alte organe. În cazurile grave, pot provoca septicemie, punând în pericol viața câinelui.

Îngrijirea dentară adecvată poate preveni aceste probleme. Curățarea regulată a dinților câinelui poate ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, reducând astfel riscul de boli dentare și complicații asociate.

Pentru a menține o dantură sănătoasă la câini, este important să periați dinții zilnic cu o periuță de dinți și pastă de dinți specială pentru câini. De asemenea, este recomandat să recompensați câinele după periaj pentru a-l obișnui cu acest obicei igienic, conform zooplus.ro.