Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 11: Delfiinii bottlenose, vedetele mărilor și oceanelor

Animale pe cale de dispariție. Episodul 11: Delfiinii bottlenose, vedetele mărilor și oceanelor

Delfinul bottlenose este un mamifer inteligent și zvelt care poate fi găsit în majoritatea oceanelor lumii, inclusiv în Marea Britanie.

Protejând delfinii marini ca aceștia, contribuim la menținerea sănătății mărilor noastre, ceea ce este benefic pentru toate celelalte animale sălbatice și pentru miliardele de oameni care depind de mare pentru a supraviețui.

Unde trăiesc delfinii cu bot mare

Delfinii comuni cu botul mare sunt în general creaturi sociale care trăiesc în grupuri numite „păstăi”, care pot conține sute de indivizi. Uneori vânează și ei în grupuri cu alți delfini.

sursă foto: bbcearth.com
sursă foto: bbcearth.com Pentru a se odihni, delfinii își blochează jumătate din creier

Prin producerea de sunete de clic și interpretarea ecourilor care se întorc („eco-localizare”), delfinii pot determina mărimea, forma și viteza obiectelor subacvatice – astfel prind pește, calmar și alte alimente.

Printre amenințările la adresa delfinilor se numără capturarea accidentală în uneltele de pescuit – cunoscută sub numele de „captură accidentală” -, precum și poluarea, transportul maritim și alte riscuri pe mare.

De ce sunt delfinii atât de importanți

Delfinii cu botul mare trăiesc într-o mare varietate de habitate marine, inclusiv în porturi, golfuri și estuare, precum și în apele de coastă din apropierea țărmului și chiar în largul oceanului. Sunt una dintre cele mai răspândite specii de delfini și se găsesc în apele temperate și tropicale ale oceanelor Atlantic, Pacific și Indian, precum și în Marea Mediterană și Marea Neagră.

Delfinii cu botul mare se găsesc, de asemenea, în mările din Marea Britanie, de la Cardigan Bay în Țara Galilor până la Dorset și Cornwall. De asemenea, se găsesc în apele scoțiene, în special în zona Moray Firth, despre care se crede că este cea mai nordică populație rezidentă de delfini cu botul mare.

Delfinii cu botul mare, la fel ca toate celelalte specii de delfini, joacă un rol important în menținerea echilibrului în mediul lor. Se hrănesc cu pește, calmar, sepie și crustacee și sunt ei înșiși o sursă de hrană pentru unii rechini și alte creaturi.

Sunt puține animale care captează imaginația la fel de mult ca delfinii

Fără delfini, animalele pe care le vânează ar crește în număr, iar prădătorii lor nu ar mai avea atât de mult de mâncare. Acest lucru ar perturba echilibrul natural din lanțul trofic și ar putea afecta negativ alte animale sălbatice și sănătatea mediului oceanic.

Protejând delfinii, ajutăm la îngrijirea oceanelor noastre, ceea ce este benefic pentru toate animalele sălbatice și pentru miliardele de oameni care depind de mare.

„Sunt puține animale care captează imaginația la fel de mult ca delfinii. Am fost destul de norocos să văd delfini pe toate coastele noastre din Marea Britanie – mulți oameni nu știu că pot fi văzuți aici!

Sunt pasionat de munca noastră pentru a asigura o protecție adecvată a delfinilor și a altor animale sălbatice și a habitatelor de care depind”, a explicat Lyndsey Dodds, Șefă a politicii marine din Marea Britanie.