Sari la conținut
Home » Cazuri celebre în care CIA a folosit animale pe post de spioni. De la delfini la porumbei, americanii n-au avut milă de nimic

Cazuri celebre în care CIA a folosit animale pe post de spioni. De la delfini la porumbei, americanii n-au avut milă de nimic

foto: greydinamics.com

De la înființarea sa în 1947, CIA a experimentat unele dintre cele mai ciudate gadgeturi concepute vreodată pentru a fi folosite în operațiuni clandestine. De la păpușile gonflabile din Moscova la sistemul Fulton Skyhook în Arctica și până la folosirea animalelor ca spioni, CIA face tot ce este necesar pentru a-și face treaba.

foto: livescience.com
foto: livescience.com

Cu toate acestea, aceste programe ultrasecrete nu au avut întotdeauna succes, cum ar fi programul din anii 1960 cu numele de cod Operațiunea Acoustic Kitty.

De la delfini la păsări, CIA nu s-a dedat de la nimic pentru a-și atinge scopul

Experimentul, care a durat cinci ani și a costat 20 de milioane de dolari, a plantat dispozitive de comunicare în interiorul pisicilor vii pentru a înregistra conversațiile agenților sovietici. Operațiunea a fost însă abandonată când prima pisicuță clandestină a fost călcată de un taxi.

De-a lungul anilor, CIA a folosit mai multe animale, sau imitații de animale, în scopul colectării de informații, inclusiv pești, șobolani, pisici, delfini, păsări și chiar insecte. Iată trei exemple.

Atunci când este prea periculos pentru un agent CIA să se întâlnească cu un agent de informații pe teren, acesta poate opta pentru o „picătură moartă” – o locație prestabilită pentru a face schimb de comunicări în siguranță.

Agenții CIA folosesc adesea dispozitive de disimulare pentru a ascunde filme, mesaje codificate, imagini sau alte informații cruciale.

Tocilarii CIA au folosit chiar și șobolani

„Când creăm un dispozitiv de ascundere dead-drop, vrem să ne asigurăm că este ceva atât de comun încât să se amestece cu mediul înconjurător sau să fie atât de dezgustător încât nimeni nu s-ar gândi vreodată să îl ridice”, a declarat Janelle Neises, director adjunct al Muzeului CIA, într-un videoclip de pe YouTube.

Biroul Serviciului Tehnic, tocilarii de gadgeturi ai CIA, a avut ideea de a folosi șobolani morți ca dispozitive ideale de ascundere. Ei au creat cavități în interiorul carcaselor de șobolani tratați în care puteau fi ascunși bani sau mesaje, iar apoi au cusut carcasele înainte de a fi plasate în locurile de aruncare a cadavrelor.

Cu toate acestea, planificatorii CIA nu au ținut cont de pisici, care aveau obiceiul de a fura rozătoarele moarte. Hotărâți să nu renunțe la planul lor infailibil, agenții CIA au încercat mai întâi să stropească șobolanii morți cu sos picant Tabasco înainte de a opta pentru ulei de pelin pentru a descuraja felinele înfometate.

32 de porumbei de curse au primit Medalia Dickin pentru serviciile lor

Porumbeii sunt o pacoste comună în mediile urbane. Totuși, în Primul Război Mondial, unitățile de pe front au folosit celebru aceste păsări ca mijloc de transmitere a mesajelor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 32 de porumbei de curse au primit Medalia Dickin pentru serviciile lor ca mijloace de recunoaștere pentru armata americană.

foto: greydinamics.com
foto: greydinamics.com

Și, în timp ce avioanele de spionaj precum U-2 și A-12 au furnizat fotografii aeriene în timp ce zburau la mii de metri deasupra țintelor lor în timpul Războiului Rece, analizele mai detaliate ale locurilor de apărare ale adversarilor au necesitat utilizarea unor platforme de observare aeriene situate mult mai aproape de sol.

Dosare declasificate publicate în 2019 au dezvăluit că porumbei care purtau camere mici pe piept au fost antrenați să zboare deasupra unor situri sensibile din Uniunea Sovietică și să facă astfel de fotografii. Porumbelul a fost ales pentru o platformă de colectare de informații pentru că se putea amesteca printre mii de alte păsări.

Libelula Insectothopter

 

Insectothopterul nu a fost niciodată operațional pe teren, dar asta nu îl face mai puțin grozav. Biroul de cercetare și dezvoltare al CIA a creat dispozitivul insectoid în anii 1970, alegând modelul unei libelule în locul unui bondar, datorită inofensivității libelulelor și a capacității lor de a pluti în zbor.

„Această libelulă era destinată să fie un dispozitiv de ascultare”, a declarat Neises. „Avea un mic motor care îi făcea aripile să bată în sus și în jos și era dirijată și ghidată de o bandă bimetalică pe spate și de un fascicul laser.”

Libelula Insectothopter putea zbura 200 de metri în 60 de secunde. În cadrul testelor, s-a stabilit că nu era operațională după ce vânturile transversale de peste 8 km/h îi modificau traiectoria de zbor. Cu toate acestea, proiectul a stimulat continuarea cercetărilor privind vehiculele aeriene fără pilot, o tehnologie nouă care a devenit un pilon al CIA în operațiunile globale de combatere a terorismului. potrivit coffeeordie.com