Sari la conținut
Home » Chinezii au descoperit o noua specie de pește. Nu are ochi și seamănă cu un unicorn

Chinezii au descoperit o noua specie de pește. Nu are ochi și seamănă cu un unicorn

foto:livescience.com

Cercetătorii au dat peste o specie bizară de pește orb, cu o structură misterioasă, asemănătoare unui corn, care îi iese din cap și care nu are solzi sau pigmentare.
În apele întunecate ale peșterilor chinezești se ascunde o specie bizară de pește care seamănă în mod straniu cu creatura mitică ecvestră.

Ciudățeniile  nou descoperite ascunzându-se într-o „piscină” neagră ca smoala, de mărimea unei mese de bucătărie, nu au solzi sau culoare, au ochi mici și rudimentari care probabil nu pot vedea nimic și un corn neobișnuit de mare care le iese din frunte, relevă un nou studiu.

sursă foto; livescience.com
sursă foto; livescience.com

O nouă specie de pești a fost găsită în China

Cercetătorii au găsit peștii monotoni, asemănători unui unicorn, în timp ce căutau genul Sinocyclocheilus. Peștii din acest gen se găsesc doar în China, de obicei în bălți mici care sunt învăluite în întuneric. Există 76 de specii cunoscute de Sinocyclocheilus, dintre care majoritatea au caracteristici similare cu cele ale speciei nou descoperite, cum ar fi vederea redusă sau inexistentă, lipsa solzilor și lipsa pigmentării.

Cu toate acestea, doar unii pești Sinocyclocheilus posedă un corn, iar alții și-au pierdut complet ochii într-un proces cunoscut sub numele de evoluție regresivă, în care speciile își pierd caracteristici complexe de-a lungul generațiilor. Există, de asemenea, o mână de specii de Sinocyclocheilus care trăiesc în ape luminate și care nu au caracteristicile neobișnuite asociate cu verii lor ciudați.

Cercetătorii au descoperit peștele nou descoperit înotând într-un mic bazin de 1,8 metri lățime și 0,8 metri adâncime, în interiorul unei peșteri din provincia montană Guizhou. Echipa a colectat indivizi pentru a-i duce în laborator și a-i examina, fără să știe că au colectat o specie nemaiîntâlnită până atunci. După ce au comparat peștii cu alte specii cunoscute și le-au analizat ADN-ul, cercetătorii și-au dat seama ce descoperiseră.

Peștele are o lungime cuprinsă între 10,5 și 14,6 centimetri

În noul studiu, publicat în revista ZooKeys echipa a descris specia, pe care a numit-o S. longicornus. Peștele are o lungime cuprinsă între 10,5 și 14,6 centimetri și posedă două perechi de bărbi asemănătoare unor mustăți, pe care le folosește pentru a se orienta în întuneric.

Dar poate că cea mai interesantă caracteristică a lor este structura neobișnuit de lungă, asemănătoare unui corn, care nu are o utilizare clară și care nu se găsește la speciile înrudite. (Numele longicornus derivă din cuvintele latine longus, care înseamnă „lung”, și cornu, care înseamnă „cornul frunții”).
Aceste structuri asemănătoare unui corn diferă foarte mult între speciile de Sinocyclocheilus care trăiesc în întuneric; ele variază în lungime și pot fi bifurcate sau nu, ca la S. longicornus. Deoarece speciile care trăiesc la lumină nu au coarne, aceste apendice au probabil ceva de-a face cu traiul în întuneric, dar nu este clar care este scopul lor, au scris cercetătorii în lucrare.

Cea mai logică explicație ar fi că coarnele îi ajută pe acești pești să „vadă” în întuneric, dar barbulele lor le permit deja să navigheze în jurul bazinului lor, care nu este foarte mare, așa că probabil ar necesita oricum abilități minime de navigare.

Noua specie dscoperită nu vede

Majoritatea speciilor de Sinocyclocheilus, inclusiv S. longicornus, au, de asemenea, o linie laterală complet formată – un organ format din celule foarte sensibile care se întinde lateral de-a lungul corpului unui pește și detectează schimbările de presiune, temperatură și salinitate, astfel încât este puțin probabil ca și cornul să fie necesar pentru a detecta aceste schimbări.

foto: livescience.com
foto: livescience.com

Cu toate acestea, dimensiunea neobișnuită a cornului de la S. longicornus, împreună cu faptul că noua specie nu este strâns înrudită cu alte specii cu coarne lungi, sugerează că au apărut coarnele lungi în cel puțin două ocazii separate în acest gen, au scris cercetătorii. Prin urmare, compararea condițiilor de mediu ale lui S. longicornus cu unele dintre celelalte specii cu coarne lungi ar putea dezvălui în cele din urmă la ce sunt folosite de fapt aceste structuri misterioase. foto livescience.com