Sari la conținut
Home » De ce crește pH-ul apei din acvariu? Învățați să descoperiți cauzele

De ce crește pH-ul apei din acvariu? Învățați să descoperiți cauzele

De ce este important să fertilizăm acvariul?

De ce crește pH-ul? Menținerea unui pH consistent este o condiție importantă a unui acvariu sănătos. Dacă este prea mare sau prea mic, întregul ecosistem va fi dat peste cap. În general, nivelurile de pH acceptabile pentru un acvariu variază de la 6,8 la 7,8, cu 7,0 fiind punctul neutru.

Ce cauzează pH-ul ridicat într-un acvariu? Iată informațiile cheie pe care trebuie să le știți.

Dacă abia vă amintiți de chimia din liceu, este posibil să vă fie puțin neclar ce înseamnă pH-ul și de ce contează pentru peștii dvs. Mai întâi, trebuie să știți că indică nivelul de aciditate sau alcalinitate a unui lichid. Numerele mai mici înseamnă mai multă aciditate și numerele mai mari, mai puțină.

Așa cum s-a menționat, punctul de mijloc este 7,0, care este pH-ul apei pure. Dar asta nu înseamnă că dacă deschideți un robinet, veți obține apă cu un pH perfect de 7.0. Este o idee bună să verificați sursa cu un kit de testare, astfel încât să știți de unde începeți și apoi să puteți folosi câteva sfaturi și trucuri pentru a-l crește sau micșora după cum este necesar.

De ce crește pH-ul: Cauze comune ale creșterii nivelului de pH

Pietre și roci

De ce crește pH-ul: Un acvariu cu pești
De ce crește pH-ul: Un acvariu cu pești de mai multe culori

Anumite pietre și roci pot crește nivelurile dvs. de pH. Materiale bogate în calciu, cum ar fi calcarul, se dizolvă și se amestecă în apă, crescând astfel pH-ul. Pe de altă parte, luați în considerare adăugarea cochiliilor sau a pietrei zdrobite în partea de jos a acvariului dacă aveți nevoie să creșteți nivelul dvs. de pH.

De ce crește pH-ul: Plante acvatice

Dacă aveți plante acvatice, acestea pot captura dioxidul de carbon și alte materiale, cum ar fi nitrații, care cresc nivelul de pH. Fiți atenți la algele în exces și la depunerile de pe sticlă, decoruri și roci. Acest lucru înseamnă de obicei că nivelul de pH este prea mare.

Un filtru ineficient

Un filtru ineficient sau vechi poate fi dăunător în diferite moduri, dar mai ales face apa să devină nepotrivită pentru pești. Deșeurile și alte materiale organice dezintegrate, cum ar fi hrana rămasă, mențin nivelurile de pH ridicate.

De ce crește pH-ul: Apa de la robinet

Apa de la robinet conține compuși alcalini și metale. De aceea, cei mai mulți experți vor recomanda să nu folosiți apa obișnuită, nefiltrată în acvariile dvs.

Aerarea apei din acvariu

Aerarea acvariului permite dioxidului de carbon să iasă, crescând astfel nivelul de pH.

De ce crește pH-ul: Bicarbonatul de sodiu

O modalitate obișnuită de a crește nivelurile de pH este de a dizolva bicarbonat de sodiu în apă și apoi de a-l turna în acvariu. Această combinație alcalină ar trebui să fie incorporată regulat pentru cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, fiți atenți să nu adăugați prea mult bicarbonat de sodiu odată. Lăsați peștii să se adapteze la creșterea nivelului de pH înainte de a adăuga mai mult, recomandă pawtracks.com.