Sari la conținut
Home » Întrebarea serii: De ce au pisicile limba aspră? Trei motive și tot atâtea explicații

Întrebarea serii: De ce au pisicile limba aspră? Trei motive și tot atâtea explicații

stirileprotv.ro

Limbile pisicilor sunt deseori descrise ca fiind aspre ca șmirghelul, dar vă putem asigura că structura limbii felinei  este mult mai deosebită decât orice altceva pe care îl veți găsi pe raftul unui magazin de feronerie.

Cu toate acestea, pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat ar fi nevoie de o inspecție atentă și ne îndoim că pisica ta ar aprecia o astfel de intruziune.

Din fericire pentru noi, câțiva cercetători de primă mână au făcut deja munca grea nu doar pentru a arăta forma limbii, ci și pentru a emite ipoteze cu privire la posibilele scopuri din spatele designului său.

sursă foto: pawtracks.com
pisica albinoasa ; sursă foto: pawtracks.com

Cum arată limba unei pisici?

Limbile pisicilor arată aproape păroase cu ochiul liber. Dar, în loc de păr, limbile lor sunt acoperite de sute de spini mici, orientați spre spate, numiți papile, spune Laura Moon de la Green Hills Veterinary Clinic din Moberly. Aceste papile ascuțite, în formă de scobitoare, sunt goale și compuse din cheratină rigidă, o proteină întărită care se găsește în părul și unghiile umane și în ghearele, coarnele și copitele animalelor.

Interesant este că aceste papile sunt ceva ce pisica dumneavoastră are în comun cu verii săi mai mari și mai sălbatici. Scanările prin tomografie microcomputară (micro-CT) arată structuri similare de-a lungul limbii pisicilor domestice, a pisicilor leneșe, a pumelelor, a leoparzilor de zăpadă, a tigrilor și a leilor.

pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com
pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com

Având în vedere că limba pisicii tale este acoperită de sute de mini-spini, nu este de mirare că se simte ca hârtia de șmirghel atunci când este târâtă pe pielea ta. Și, deși nu putem decât să presupunem care este scopul din spatele acestei compoziții aspre, există mai multe teorii bazate pe cercetări:

1. Ele ajută pisicile să se îngrijească singure

Potrivit unui studiu din 2018 realizat de Alexis Noel și Peter Hu, papilele de pe limba pisicii au două regiuni goale care ajută la toaletare. Regiunea din vârf are rolul de a absorbi saliva din gură și de a o depune adânc în blana pisicii, iar baza flexibilă și goală facilitează îndepărtarea firelor de păr care s-au prins pe limbă. Cu alte cuvinte, limba pisicii dumneavoastră este ca un pieptene încorporat, foarte sofisticat.

Toaletarea servește mai multor scopuri, motiv pentru care pisicile își petrec aproape un sfert din orele de veghe angajate în această sarcină. Noel și Hu remarcă faptul că toaletarea regulată este utilă pentru îndepărtarea puricilor, a resturilor și a firelor de păr libere, ceea ce poate preveni formarea de m

2. Le ajută să se răcorească

Capacitatea papilelor de a depune saliva adânc în blana pisicii nu este utilă doar pentru îmbăiere este, de asemenea, un instrument ingenios pentru termoreglare, sau pentru a ajuta pisicile să-și mențină temperatura corpului.

Deoarece felinele au glande sudoripare doar în labe, Noel și Hu spun că toaletarea a fost suspectată de mult timp ca fiind un mecanism de răcire a pisicilor. Ei au descoperit că depunerile de salivă facilitate de papilele din apropierea pielii pisicii pot asigura până la 25 la sută din răcirea de care are nevoie pentru termoreglare. ats și încurcături care pot duce la infecții.

Ajută pisicile să mănânce mai ușor

Pisicile sunt carnivore obligate, ceea ce înseamnă că se bazează pe proteine animale pentru nutriția de care au nevoie pentru a supraviețui. Având în vedere importanța cărnii în dieta lor, nu este surprinzător faptul că Noel și Hu au descoperit că papilele asemănătoare cârligelor sunt utile atât pentru a prinde, cât și pentru a mărunți carnea.

Această revelație s-ar putea să vă facă să vă gândiți de două ori înainte de a vă lăsa pisica să vă lingă mâna, dar atâta timp cât degetele nu sunt făcute din carne crudă, ar trebui să ieșiți nevătămați!

 

sursă foto: pawtracks.com
.pisica albinoasăsursă foto: pawtracks.com

Un potențial dezavantaj al păstrării unui pieptene cu dinți fini în gură este faimosul ghem de păr. „Unele pisici pot acumula mingi de păr pentru că limba lor prinde foarte bine blana”, explică Moon. Dar ea spune că, în cele mai multe cazuri, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece majoritatea globilor de păr vor trece de-a lungul tractului gastrointestinal sau vor fi vomitați în timp util. „Rareori”, continuă Moon, „o pisică va avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o minge de păr mare”.