Sari la conținut
Home » Mituri false despre animale sălbatice. Cum să procedați dacă întâlniți o vietate neajutorată în pădure

Mituri false despre animale sălbatice. Cum să procedați dacă întâlniți o vietate neajutorată în pădure

Puii de animale sălbatice sunt mai mult decât adorabili și pot părea neajutorați, dar experții oferă sfaturi importante pentru a evalua situația și a o gestiona în mod corespunzător.

Identificarea unui pui de animal în sălbăticie stârnește imediat un sentiment de uimire față de inocența lor și, să recunoaștem, toate celelalte sentimente conduse de inimă. Așa că, atunci când dăm peste o creatură dulce care pare să nu aibă o familie, este firesc să vrem să ne grăbim să o ajutăm.

Dacă observați un pui de animal sălbatic, lăsați-l în pace

„În marea majoritate a cazurilor, dacă un om se apropie de un cuib în care sunt pui, mama va fugi. De exemplu, oricine vede un căprior dormind sub un copac, în curtea din spate sau oriunde poate presupune în mod greșit că a fost abandonat.

Ceea ce s-a întâmplat este că mama căprioară a fugit atunci când oamenii s-au apropiat”, spune Lynn Cuny, fondatoarea și președinta organizației Wildlife Rescue & Rehabilitation. Aceasta recomandă ca, dacă observați un pui de animal sălbatic, cel mai bine este să îl lăsați în pace, fiind siguri că este îngrijit de părinții săi.

Este esențial să ne ajutăm și animalele de companie să înțeleagă acest mesaj. Unii câini sunt crescuți ca tovarăși de vânătoare, iar pisicile au un instinct natural de prădător.

Țineți câinii în lesă dacă se află într-o zonă în care trăiesc animale sălbatice

Dar, în multe circumstanțe, puteți învăța un câine să nu fie atât de reacționar la alte creaturi din jurul său, iar National Wildlife Federation recomandă metode care să ajute la reducerea interacțiunilor dintre pisici și animale sălbatice.

„Un pui de pasăre, veveriță sau iepure va muri adesea după ce a fost mușcat de un câine sau de o pisică. Țineți câinii în lesă dacă se află într-o zonă în care trăiesc animale sălbatice și țineți pisicile în casă, astfel încât să nu poată găsi și răni păsări, șopârle, veverițe și alte animale sălbatice neajutorate”, a adăugat Cuny.

Când să ajutați un pui de animal

Există momente în care oamenii ar trebui să ajute puii de animale sălbatice? Da, până la un punct. Să zicem că ați găsit un pui de pasăre care a căzut din cuib sau un pui de veveriță care pare prea tânăr.

„Dacă vi se întâmplă să vedeți un pui de pasăre sau de veveriță ieșit din cuib, din cauza unei furtuni sau a tăierii unui copac, cel mai bine este să creați un cuib improvizat. Folosiți o cutie mică cu niște așternuturi moi pe care le puteți fixa într-un copac din apropiere și așezați puiul în cutie pentru a vedea dacă părinții ei se vor întoarce să aibă grijă de el”, a explicat Lynn Cuny.

Adesea, un apel rapid la organizația de pescuit și faună sălbatică din statul dumneavoastră sau la biroul județean de asistență pentru animale vă va oferi pașii potriviți pentru a ajuta o anumită creatură. Apoi, puteți pur și simplu să fiți cu ochii în patru pentru marea reuniune.

Mituri false despre animale sălbatice

Am auzit cu toții că nu ar trebui să manipulați puii de animale sălbatice cu mâinile goale, altfel vor fi respinși de mamele lor. Cuny spune că acest lucru pur și simplu nu este adevărat. „Părinții sălbatici nu își vor abandona puii pentru că au fost atinși de un om. Aceasta este o poveste veche și falsă și trebuie să fie risipită.”

Elizabeth Manning de la Departamentul de Pescuit și Vânătoare din Alaska a oferit mai multe detalii în acest sens. „Acesta este, în esență, un mit, dar unul care, fără îndoială, a început pentru a ajuta la prevenirea oamenilor de a deranja animalele sălbatice”.

Majoritatea speciilor de păsări, de exemplu, nu pot mirosi bine. Iar majoritatea mamiferelor acceptă fără probleme întoarcerea puilor lor. „Puii de animale care au fost manipulați de biologi sunt de obicei reuniți cu mamele lor, care nu par deranjate de mirosul biologilor pe puii lor”, potrvit dailypaws.com.